ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

DIAGNÒSTIC PSICOSOCIAL PARTICIPATIU DEL MOVIMENT ANIMALISTA


Enviado por   •  28 de Mayo de 2022  •  Trabajos  •  2.106 Palabras (9 Páginas)  •  71 Visitas

Página 1 de 9

PAC3. DIAGNÒSTIC PSICOSOCIAL PARTICIPATIU DEL MOVIMENT ANIMALISTA

Part 1

11.05.2022 14:52

Dins la CARPETA: Actors_Discursos_Objectius

Faig referència a la perspectiva interaccionista / constructivista: els moviments socials com a productors de canvi cultural

Interaccionisme: les transformacions socials no són vistes com a elements tensionals. Els moviments socials són una part integral del funcionament normal de la societat.

Construccionisme: prové de l'interaccionisme simbòlic. Quan els significats disponibles no proporcionen una base suficient per a l'acció social, emergeixen noves normes socials que defineixen la sit existent com injusta i que proporcionen justificacions per a l'acció.

Un moviment social es desenvolupa quan s'estén un sentiment d'insatisfacció, i les institucions, per no ser prou flexibles, són incapaços de respondre a aquest.

Dos processos del comportament col·lectiu:

1. el procés de producció simbòlica

2. el procés de la construcció de la identitat

Els moviments socials.

Són un producte d'una determinada època històrica. No van existir amb anterioritat. Van sorgir quan les persones van poder veure a si mateixes, tant com a individus que com a grups i col·lectivitats, agents del seu propi destí. Els moviments socials emergeixen, es desenvolupen i funcionen en un context social espai-temporal particular; es dirigeixen cap a la transformació de la societat en les seves idees, valors, creences, normes i comportaments.

TEORIA DEL VALOR AFEGIT O TENSIÓ ESTRUCTURAL -Smelser

Destaca el paper reivindicatiu i propositiu de la conducta col·lectiva, i com aquesta està dirigida a l'obtenció d'unes metes que es considerin inaccessibles per altres vies.

"la conducta col·lectiva passa quan les persones es preparen per actuar sobre la base d'una creença que es centra en el canvi d'alguns aspectes de la societat. Sorgeix només quan no hi ha altra manera d'aconseguir el resultat desitjat mitjançant les institucions normals de la societat. És una conducta que passa fora de les institucions, i està propositiva orientada cap al canvi. "

El que pretenen els actors del moviment animalista és canviar les creences i el sistema de valors en el tema de la cura i el benestar general dels animals. Aquests són el conjunt de persones que lluiten per a la defensa dels drets dels animals. Darrere de moltes d'aquestes accions hi ha entitats com ara Meat the Victims, Animal Save i Direct Action Everywhere i desenes o centenars de persones, depenent de la protesta, que responen a la crida d'entrar en una granja o escorxador (o al camió que porta el bestiar cap allà), sempre amb l'objectiu de denunciar les condicions en què viuen i moren els animals. Es fan més o menys virals, però les xarxes socials estan actualment plenes de vídeos gravats en explotacions ramaderes de tot el món.

12.05.2022 21:19

Dins la CARPETA: Discursos_Institucions, faig comentari de l'estructura d'oportunitats polítiques: contextos polítics per a la mobilització. Aquest es centra en la importància dels aspectes relacionats amb la situació política en la formació dels moviments socials i el seu desenvolupament.

Tarrow i el concepte d'estructura d'oportunitats polítiques: grau d'obertura d'un sistema social cap a les fites socials i polítics dels moviments socials. No consideren els moviments socials com a expressions de les disfuncions del sistema.

Laraña i els moviments socials i les revolucions són el resultat d'una expansió d'oportunitats polítiques per a la mobilització dels grups insurgents, a conseqüència d'una creixent vulnerabilitat dels seus oponents i del sistema politicoeconòmic. Laraña (1994) reconeix que és important distingir les noves formes d'acció col·lectiva de les anteriors: no hi ha una relació clara amb els rols estructurals dels seus seguidors, existint una marcada tendència al fet que la base social dels nous moviments transcendeixi l'estructura de classe.

1) Per a ser capaços de generar un conflicte amb la majoria que generi un moviment d'aquesta cap a les minories, els grups minoritaris han de tenir unes certes característiques:

Han de mantenir posicions normativament minoritàries.

Posicions heterodoxes (en una direcció contrària al statu quo).

Han de ser nómicos, és a dir, actius, amb objectius clars, amb motivació suficient i agència per a l'acció en contra de la norma majoritària.

2) S'han de considerar els recursos que les minories necessiten per a obtenir aquests resultats:

L'estil de comportament: Han de mostrar consistència en les propostes que sostenen per a aconseguir una major atenció per part de la majoria.

L'estil de negociació: Pot anar dels més flexibles als més rígids (han de ser flexibles per a ser efectius segons aquesta teoria). Els efectes que produeixen poden ser directes o indirectes.

L'origen social dels seus participants té les seves arrels sovint en estatus socials bastants difusos, com l'edat, el gènere, l'orientació sexual, o la pertinença al sector de professionals qualificats que no responen a explicacions estructurals.

El veganisme considera als animals com a individus els interessos inalienables dels quals compten con el mateix valor per a ells que per a nosaltres els nostres. Rebutja tota forma d'explotació animal en compliment con ho principi d'igualtat. El veganisme pren les seves bases dels Drets Animals, les mateixes raons fonamentals por les quals ningú voldria patir una explotació a les mans d'un tercer. Els beneficis per a la nostra espècie son irrellevants de la mateixa manera que manquen de rellevància aquells beneficis que obtindríem por l'esclavitud humana. Igualment, es intranscendent al que fessin altres animals (amorals) lliures en la naturalesa (fal·làcia naturalista). Hi ha poques organitzacions, i casi totes desconegudes per al públic mitjà, que representen al veganisme: Defensa Animal, Defensanimal.org, Tenerife Vegà, Seràs la seva veu? Per desgràcia, dins del veganisme, la majoria dels membres comparteixen la major part de les bases; però no totes.

Per al moviment animalista és important que l'ésser humà s'allunyi de la concepció material cap a l'animal. S'allunya de la concepció antropocèntrica de l'ésser humà i dota d'un rellevant paper tant als animals com a la pròpia naturalesa. Consideren els sentiments dels animals semblants a l'ésser humà, encara que no sàpiguen diferenciar una conducta bona o dolenta; és per això que sigui necessari ampliar la seva categoria a "subjectes de drets".

Cada espècie del planeta té una funció que cobrir en el món dels vius i l'home no està facultat per a trencar l'equilibri natural, perquè les conseqüències són desastroses: espècies en perill d'extinció, canvi climàtic, disminució de la capa d'ozó, pluja àcida, etc.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (14.4 Kb)   pdf (177.6 Kb)   docx (16.1 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com