ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Salut En La E.F.


Enviado por   •  8 de Diciembre de 2013  •  2.704 Palabras (11 Páginas)  •  268 Visitas

Página 1 de 11

1. HÀBITS SALUDABLES I QUALITAT DE VIDA COM A OBJECTIUS EN E.F. ESCOLAR

La salut actualment es planteja ja no sols com una lluita contra la malaltia sinó més com una concepció en la que interactuen tots els elements del medi social on es desenvolupa l’individu.

Per tant, ja no és considerada una qüestió merament metge, sinó que passa a convertir-se en un element interdisciplinari. Varis autors estan d’acord amb aquesta nova interpretació del terme salut i remarquen les dimensions socials, físiques, emocionals, espirituals i psicològiques que aporta el concepte. Entre els factors que intervenen en la salut podem destacar l’estil de vida, el medi extern, la genètica i el sistema sanitari.

La salut té una sèrie de característiques com son la subjectivitat, la relativitat, el dinamisme i la interdisciplinarietat. Al llarg de la història, la salut ha passat de ser considerada com una simple qüestió de signes patològics i evidències clíniques a demostrar un interès pel diàleg amb el malalt i considerar-lo part activa del tractament de la malaltia.

La salut la podem considerar des de varis punts de vista, per tant podem xerrar de varis tipus de salut:

- Salut física: funcionament dels òrgans

- Salut mental: funcionament de processos mentals

- Salut individual: estat de salut física o mental

- Salut col•lectiva: salut en un grup social

- Salut ambiental: estat dels elements de la naturalesa

Un terme molt relacionat amb la salut és el de estil de vida, que es podrien definir com les pautes i hàbits conductuals quotidians d’una persona. Els estils de vida engloben moltes variables que fan que aquest estil de vida sigui saludable o no saludable. Adoptar aquests estils de vida farà que podem parlar de bona o dolenta qualitat de vida.

Els elements més influents a tenir en compte en la qualitat de vida són: salut, alimentació adequada, educació, ocupació, condicions laborals, seguretat social, drets humans... Tots aquests elements els podem ajuntar en quatre gran grups: seguretat personal, ambient físic, ambient social i ambient psíquic.

En ambients escolars, els hàbits saludables més importants són: l’alimentació equilibrada, pràctica del exercici físic freqüent, descansos i esforços adequats, postures escolars i higiene personal. Podem entendre que la promoció de l’exercici físic pot servir per promoure altres hàbits saludables de vida, per tant, des de L’Educació Física com una matèria promotora de la salut ha de donar cobertura a les necessitats fisiològiques, de seguretat, de pertinència, d’estimació i d’autorealització.

2. EDUCACIÓ FÍSICA PER A LA SALUT DES DE L’E.F.

La integració de la salut en els centres escolars respon a una demanda generada des de les grans ciutats on els problemes de salubritat i les malalties estaven avançant molt de terreny. Per tant, es proposa un moviment higienista que vol intentar millorar aquestes condicions de salubritat i comença a establir controls i a millorar les condicions higièniques de les escoles i dels escolars. A part d’aquest àmbit més higiènic també hem d’afegir el de promoure uns correctes hàbits posturals i l’exercici físic, que són els tres pilars de l’educació física a l’escola.

Amb la LOGSE la salut es va integrar plenament dins l’àmbit escolar sorgint el terme educació per a la salut que té com a objectiu principal generar hàbits bàsics per a la defensa i promoció de la salut individual i col•lectiva. Les cinc orientacions que els països han de promoure per la societat en matèria de salut trobam:

- Promoure la responsabilitat social per a la salut

- Incrementar les inversions per el desenvolupament de la salut

- Promoure la col•laboració per a la promoció de la salut

- Incrementar la capacitat de la comunitat i el poder dels individus

- Garantir infraestructures per a la promoció de la salut

La salut va començar a tenir importància dins els currículums d’E.F. a finals del S.XIX on es destacava el gran poder terapèutic de la gimnàstica. Avui en dia el tractament que se li dona a la salut des de el currículum d’E.F. és des de un punt de vista més preventiu.

La importància que ha de tenir la salut com a objectiu a treballar per part de l’E.F. no es correspon amb el tractament que rep, per tant, és primordial establir unes directrius metodològiques i de tractament de la salut per a l’actuació docent. L’educació per a la salut ha de tractar d’educar a través de la salut i en la salut perquè l’alumne pugui adquirir els procediments adequats per poder dur a terme pràctiques que el generin benestar i salut per el futur.

La intervenció en l’educació per a la salut s’ha d’efectuar des de tres àmbits: individual, grupal i comunitari. Per poder seguir aquests tres àmbits cal aconseguir suport institucional fora de l’àmbit escolar. A la vegada no podem entendre aquesta educació per a la salut de manera rígida, l’alumne ha de treballar de forma activa i ha de considerar la salut com un element beneficiós per a ell i mai com una cosa imposta des de fora, això farà que els seus aprenentatges siguin significatius i instaurarà conductes més perdurables en el temps. Per dur això a terme cal una interacció entre les institucions socials, l’escola, la família i l’entorn més proper.

A vegades també caldrà dur a terme programes per a modificar certs hàbits no saludables. Per fer això primer haurem de fer una anàlisi profund de la situació i trobar els punts clau on aquests hàbits cal ser canviats i quina és la millor manera d’intervenir sobre ells. Varis autors apunten que el millor lloc per dur a terme aquests programes és l’escola perquè treballa amb els nins des de edats molt petites, perquè disposa de educadors especialitzats i perquè l’escola ha de servir per guiar als alumnes i fer-los més independents. Les escoles promotores de salut han de aconseguir que tant la comunitat com els pares s’interessin pels programes i participin en ells. Per tant, estam parlant que ha de ser una política que es dugui a terme des de diversos sectors.

La promoció de la salut adquireix un valor fonamentals en els continguts de l’E.F. i ha d’aconseguir fites molt importants com per exemple:

- Els

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (17.8 Kb)  
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com