ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Linia cronologica literatura catalana.


Enviado por   •  5 de Octubre de 2016  •  Informes  •  251 Palabras (2 Páginas)  •  183 Visitas

Página 1 de 2

LÍNEA DEL TEMPS

Edat Mitjana

Podem observar que tenim al davant dues línees del temps; una és l’esplendor medieva, on ens explica les etapes divides entre Alta Edat Mitjana i Baixa Edat Mitjana, i la segona on esparla de l’Edta Mitjana a la corona catalanoaragonesa.

En tant, l’alta Edat Mitjana, que va des d’el segle V amb la caiguda de l’Imperi Romà fins al segle XII d.C. amb la delimitació de la marca Hispànica, podem observar les dues èpoques: Preromànic i Romànic Cistercenc.

A continuació, podem veure la Baixa Edat Mitjana amb dues èpoques distingides que són: el Gòtic Monàstic que comença al segle VIII d.C. a on es pot destacar la conquesta de Mallorca, Eivissa i Menorca. Després al segle XIV d.C., trobam el Gòtic Flamínguer, aquesta època ens va deixar moltes obres.

LÍNIES DINÀSTIQUES

LA LITERATURA I ELS FETS

Podem observar tres etapes: la primera és l’escriptura medieval en llatí que són textos no conservats, és literatura oral romànica. La segona és poesia medieval, que en aquesta podem trobar diferents autors.

En l’escrptirua medieval podem trobar diferents fets:

L’invasió visigòtica

Entre el 711-725: els sarraïns envaeixen la Península.

Entre segle VIII i IX: inici de la reconquesta.

Organització dels comtats catalans

La llengua literària és la llatina.

Línies dinàstiques: Corona catalanoaragonesa

Destaca el Segle d’Or, com la poesia i la novel·la agafen forces. Destaque la poesia en prosa abans del Segle d’Or. Tenim com a autor principal a Ramon Llull. A partir d’aquesta etapa sorgiran un grup d’autors importants com Joanet Martorell, Jordi de Sant Jordi, Ramon Muntaner, etc. ...

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (1.7 Kb)   pdf (50 Kb)   docx (8.9 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com