ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Literatura Catalana


Enviado por   •  1 de Octubre de 2020  •  Ensayos  •  25.659 Palabras (103 Páginas)  •  158 Visitas

Página 1 de 103

Literatura Catalana

Els inicis de la literatura catalana / Los inicios de la literatura catalana

CAT. Les primeres mostres escrites de la llengua catalana són de la Baixa Edat Mitjana. Hi ha dos textos de meitat del segle XII -el "Forum Iudicum" (text jurídic traduït del visigot) i les "Homilíes d'Organyà" (text religiós)- que són considerades les primeres obres escrites en català. El veritable impuls literari en català fou a través de la poesia dels trobadors en els ambients cortesans. La literatura provençal es va desenvolupar els segles XII i XIII a la meitat sud de la França actual i va influir decisivament en les cultures veïnes del nort d'Itàlia i de Catalunya. La tradició trobadoresca catalana va arribar fins el segle XV i Guillem de Berguedà destaca com un dels seus màxims exponents. La cultura catalana i la provençal tenen molts vincles. Cal mencionar que les províncies del sud de França, amb Perpignan (Perpinyà) com a ciutat principal, tenen arrels culturals catalanes i a la regió se la coneix com a Catalunya Nord. A la imatge s'hi aprecia un fragment de les "Homilies d’Organyà".

CAS. Las primeras muestras escritas de la lengua catalana son de la baja Edad Media. Hay dos textos de mitad del siglo XII -el "Forum Iudicum" (texto jurídico traducido del visigodo) y las "Homilies d’Organyà" (texto religioso)- que se consideran las primeras obras escritas en catalán. El verdadero arranque literario en catalán fue a través de la poesía de los trovadores en los ambientes cortesanos. La literatura provenzal se desarrolló en los siglos XII y XIII en la mitad sur de la Francia actual e influyó decisivamente en las culturas vecinas del norte de Italia y de Catalunya. La tradición trovadoresca catalana llegó hasta el siglo XV y Guillem de Berguedà destaca como uno de sus máximos exponentes. La cultura catalana y la provenzal tienen muchos vínculos. Cabe mencionar que las provincias del sur de Francia, con Perpignan (Perpinyà en catalán) como ciudad principal, tienen raíces culturales catalanas y a la región se la conoce como Catalunya Nord.

Ramon Llull, místic i iniciador prolífic de la prosa catalana / Ramon Llull, místico e iniciador prolífico de la prosa catalana.

CAT. En Ramon Llull fou un dels personatges més singulars de l'Edat Mitjana. Fill de pares barcelonins, va néixer a Palma de Mallorca i va formar part de la cort reial de Jaume I fins que als trenta anys va tenir cinc aparicions de Crist que el van allunyar de la vida cortesana introduint-lo de ple en l'experiència mística. Des de llavors se centrà en la producció de la seva obra ingent i en la creació de diverses aportacions al pensament de l'època com ara l'Ars Magna, una obra de referència del raonament metòdic. Fou el primer pensador europeu que redactà tractats de filosofia i teologia en una llengua romanç (el català). En aquest sentit, fou l'impulsor de la prosa escrita en català. Fou un gran viatger sempre amb l'objectiu de convertir els infidels al catolicisme. Va escriure més de 250 llibres en diverses llengües, sobretot en llatí i català però també en àrab ja que la seva vida es va desenvolupar en un rica i fluida cruïlla cultural. Alguns dels seus llibres són "Llibre d'Amic e Amat", "El llibre de les Bèsties" (una faula sobre el poder i els entramats de la política) o el "Llibre de meravelles". La seva figura és molt popular i dóna nom a universitats, centres culturals, premis literaris i altres institucions públiques als territoris de llengua catalana, sobretot a les Illes Balears i a Catalunya. Llull és el Shakespeare, Dante o Molière català i l'institut més important de cultura catalana, l'Institut Ramon Llull (www.llull.cat), rep el seu nom.

CAS. Ramon Llull fue uno de los personajes más singulares del medievo. Hijo de padres barceloneses, nació en Palma de Mallorca y formó parte de la corte real de Jaume I hasta que a los treinta años tuvo cinco apariciones de Cristo que le hicieron alejarse de la vida cortesana e inmiscuirse en la experiencia mística. Desde entonces se centró en la producción de su obra ingente y en la creación de varias aportaciones al pensamiento de la época como su Ars Magna, una obra cumbre del razonamiento metódico. Fue el primer pensador europeo que redactó tratados de filosofía y teología en una lengua romance (el catalán). En este sentido, fue el impulsor de la prosa escrita en catalán. Fue un gran viajero cuyo fin siempre fue convertir a los infieles al catolicismo. Escribió más de 250 libros en varias lenguas, sobre todo en latín y catalán pero también en árabe pues su vida se desarrolló en una rica y fluida encrucijada cultural. Algunos de sus libros son “Llibre d’Amic e Amat”, “El llibre de les bèsties” (una fábula sobre el poder y los entresijos de la política) o “Llibre de meravelles”. Su figura es muy popular y da nombre a universidades, centros culturales, premios literarios y otras instituciones públicas en los territorios de cultura catalana, sobre todo en las Islas Baleares y en Catalunya. Llull es el Shakespeare, Dante o Molière catalán y el instituto más importante de cultura catalana, el Instituto Ramon Llull

Les Cròniques Medievals i el poeta Ausiàs March / Las Crónicas Medievales y el poeta Ausiàs March.

CAT. En paral·lel a l’escriptura de les obres del místic Ramon Llull apareixen les mostres més antigues de textos històrics en català i destaquen, en aquest sentit, les Quatre Grans Cròniques: el “Llibre dels Feyts” (del rei Jaume I), la “Crònica de Bernat Desclot”, la “Crònica de Ramon Muntaner” i la “Crònica de Pere el Cerimoniós”. En conjunt, aquests textos aporten una visió general de la corona catalano-aragonesa dels segles XIII i XIV i els temps de l’expansió d’aquesta a nivell polític i comercial pel Mediterrani. L’expansió catalana va arribar fins a Grècia en aquesta època i va tenir a Nàpols uns dels seus ports més importants.

Fins l’arribada d’Ausiàs March (segle XIV) la poesia catalana vivia sota la influència de la tradició provençal. March és considerat el poeta més important de la literatura catalana medieval i s’allunya dels models provençals, de l’estil dels trobadors i de la cultura feudal. Eleva la intensitat de la poesia amorosa fins a nivells de transcendència filosòfica i religiosa. Destaquen “Plena de seny” i “Llir entre cards”. A la imatge, un retrat d'Ausiàs March.

CAS. En paralelo a la escritura de las obras del místico Ramon Llull aparecen las muestras más antiguas de textos históricos en catalán y sobresalen, en este sentido, las Cuatro Grandes Crónicas: el “Llibre dels Feyts” (del rey Jaume I), la “Crònica de Bernat Desclot”, la “Crònica de Ramon Muntaner” y la “Crònica de Pere el Cerimoniós”. En conjunto, estos textos dan una visión general de la corona catalano-aragonesa de los siglos XIII y XIV y los tiempos de la expansión de ésta a nivel político y comercial por el Mediterráneo. La expansión catalana llegó hasta Grecia en esta época y tuvo en Nápoles uno de sus puertos más importantes.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (158.9 Kb)   pdf (546.8 Kb)   docx (461.6 Kb)  
Leer 102 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com