ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Activitats de Sintesi Geografia.


Enviado por   •  19 de Enero de 2016  •  Trabajos  •  1.336 Palabras (6 Páginas)  •  389 Visitas

Página 1 de 6

Activitats de Sintesí (pag. 221)

1. Identifica en la imatge nocturna d'Europa que hi ha en la font 44, amb l'ajut d'un atles, les grans aglomeracions urbanes que corresponen a les principals taques de llum.

Les principals aglomeracions urbanes són Alemanya, Itàlia, Regne Unit, França, Rússia, Iran.

2. Descriu a partir d'un mapa físic de Catalunya i del mapa de la font 45, el recorregut de les autopistes i els ferrocarrils que conflueixen a Barcelona amb relació a les grans unitats de relleu i els rius.

 Les autopistes es troben al voltant del Delta de Llobregat. Des de Barcelona s'estenen per tota la Serralada Prelitoral, en la qual en la direcció sud-est les autopistes passen per l'hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Viladecans, on també trobem el riu Besòs, el Llobregat i el Foix. Els ferrocarrils els trobem sobretot a la Serralada Prelitoral que continuen per l'oest fins a la Depressió Central. En canvi, per l'est passen per Granollers i el riu Ter.

3.  Compara els mapes de la regió metropolitana i de les àrees de poblament (font 46, 47 i 49) i explica quines parts del territori metropolità tendeix a localitzar-se a cada tipus de poblament.

La regió metropolitana tendeix a centrar-se a l'àrea que envolta la ciutat de BCN (Alt Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Vallès Occidental, Vallès Oriental). Pel que fa al poblament compacte es centra sobretot al Barcelonès i algunes parts del Vallès Occidental que correspon a les ciutats de Terrassa i Sabadell.

4.Fes una llista dels municipis que estan inclosos en cada una de les dues entitats metropolitanes i en la Mancominutat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, a partir del mapa de la regió metropolitana de Barcelona i les mancomunitats metropolitanes (font 50)

 Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona: [pic 1][pic 2]

        

Entitat Metropolitana del Transport:

[pic 3][pic 4]

 

Entitat Metropolitana dels Serveis Hidràulics i del Tractament dels Residus:[pic 5]

-Badalona
-Barcelona
-Castelldefels
-Cornellà de Llobregat
-Esplugues de Llobregat
-Gavà
-L'Hospitalet de Llobregat
-Montcada i Reixac
-Montgat

5. Fes un informe sintètic (nombre, emplaçaments, funcions) d'uns dels tipus d'instal·lacions de tractament de residus que figuren en el mapa de la regió metropolitana de Barcelona, mapa d'instal·lacions de tractament (font 48).

Restauració amb bales de l’argilera Elena de Cerdanyola del Vallès  

La gestió dels residus  

La gestió  d'aquesta instal·lació comprèn totes les activitats relacionades amb la prevenció, la recollida i el tractament dels residus municipals; és a dir, dels residus domèstics i els residus industrials o comercials assimilables als domèstics (que no contenen contaminants especials).  

El model de recollida majoritari a l’àmbit metropolità és el de cinc contenidors, en el qual es recull vidre, paper-cartró, envasos, orgànica i resta. A més, hi ha altres sistemes de recollida per a residus menys habituals o amb característiques especials. Un d’aquests sistemes és la xarxa de deixalleries.  

Un cop recollits, els residus dels contenidors de paper-cartró i de vidre es lliuren directament a recicladors i es reintrodueixen al cicle de producció. Els altres es porten a les plantes de tractament metropolitanes, on es recuperen materials per reintroduir-los al cicle de producció i se n’obté energia. El rebuig d’aquestes plantes s’utilitza per restaurar zones degradades o es diposita en condicions de seguretat ambiental.    

La restauració de l’antiga argilera Elena, consisteix a retornar a la topografia original un paisatge malmès omplint-lo amb bales de rebuig procedents dels ecoparcs.  

Els ecoparcs metropolitans tracten les fraccions resta i orgànica dels residus municipals. N’extreuen els materials valoritzables i la matèria orgànica, però sempre queda una part que no es pot tractar i que cal portar a un dipòsit controlat: el rebuig. Aquest rebuig, embalat als mateixos ecoparcs, és el contingut de les bales amb les quals es restaura l’argilera.  

Gràcies al tractament previ rebut als ecoparcs, les bales produeixen un impacte ambiental mínim, perquè contenen menys d’un 15% de matèria biodegradable. Això vol dir que pràcticament no emeten gasos d’efecte hivernacle ni lixiviats, els dos impactes principals dels dipòsits de residus. A més, el clot de l’argilera s’ha adequat com a vas per a la disposició dels residus: s’ha impermeabilitzat i s’hi han construït xarxes per a la recollida d’aigües pluvials, per al drenatge de lixiviats i per a l’extracció de gasos (en cas que se n’arribessin a produir, tot i que és improbable).  

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (8 Kb) pdf (112 Kb) docx (17 Kb)
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com