ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Diferents tipus de violència


Enviado por   •  12 de Diciembre de 2023  •  Apuntes  •  1.859 Palabras (8 Páginas)  •  62 Visitas

Página 1 de 8

1. INTRODUCCIÓ

Durant el vídeo s'han presentat diferents tipus de violència. El vídeo tracta d'una dona que va a la consulta d'una infermera on li explica que al seu fill li fa mal la panxa i que plora molt, com no havia plorat mai. També menciona que el seu exmarit va sortir mal parat de la ruptura i que està enfadat amb ella, no descarta que li hagi fet mal al fill per tal de fer-li mal a ella.

El primer tipus de violència que detectem és la violència masclista, on l'home utilitza diferents medis per fer-li mal a la dona, en aquest cas específic el mal que es fa és psicològic. Detectem la violència vicaria, on un dels progenitors, en aquest cas l'home, fa servir al fill com a instrument per fer patir a l'altre progenitor, en aquest cas la dona que va a la consulta.

A més a més hi ha un possible cas de violència intrafamiliar i infantil és el tipus de violència que es produeix entre membres d’una familia, on l'agressor és el pare, un adult, i la víctima, el fill, un nen, per això és intrafamiliar i infantil. Els indicis que puguin estar presents aquests tipus de violència són que el nen arriba sempre trist i amb mala cara quan torna d'estar amb el seu pare i que li fa mal la panxa, el que es creu que és per alguna cosa que ha fet el pare. És a dir, pateix violència física i psicològica de part del pare.

Una vegada hem analitzat tots els tipus de violència que hi ha al vídeo, hem decidit centrar-nos en la violència vicaria, ja que ens semblava que és la violència que es manifesta d'una forma més clara i perquè ens crida l'atenció profunditzar en aquesta violència i aprendre a detectar els indicis, a prevenir-la i les conseqüències que té, entre moltes altres coses.

1. QUÈ ÉS LA VIOLÈNCIA VICÀRIA?

La violència intrafamiliar causa estralls en la persona agredida, sigui home o dona. Centrant-nos en la violència que tractarem, aquesta no solament afecta els integrants de la parella.

Els fills d'aquesta parella poden patir ja sigui per observar el maltractament dels seus éssers estimats o bé per una violència indirecta o directa sobre ells. Aquests nens llavors, estan patint violència vicaria.

El concepte "vicari" es defineix com persona que exerceix les funcions d'altre; fa referència a la substitució o reemplaçament d'un individu per altre en la vivència d'una situació.

Per tant, la violència vicària és un tipus de violència intrafamiliar que comprèn tota conducta realitzada conscientment per generar mal a altra persona. Doncs, s'utilitza al fill o filla amb l'objectiu d'afectar el vertader objectiu de la violència, la parella.

Existeix la creença errònia que la violència vicaria és una forma de violència masclista. Es pensa que la violència és només exercida per l'home. Encara que estadísticament pot tenir una major representació en un sector de la població o en altre, la violència vicaria no és determinada pel sexe.

En aquest cas, tenint en compte que les dones són les que passen la major part del temps amb els fills, la violència vicaria podria estar més present tant en homes com en dones, les dues hipòtesis són sensates.

2. COM IDENTIFICAR LA VIOLÈNCIA VICÀRIA?

La violència vicària afecta de manera especial perquè les accions de l’agressor es dirigeixen als fills. Tot i que s’ha d’analitzar la situació en profunditat: la seva intenció és fer mal a l’altre progenitor. Es poden identificar tres grans senyals d’alarma

Accions agressives: La violència de gènere es pot manifestar per mitjà de la violència vicària mitjançant xantatges, agressivitat, manipulació, etc. Aquestes accions afecten directament el nen.

Canvi de comportament en l’agressor: El comportament de l'agressor amb la família s’allunya de la imatge que mostra. Altres persones el poden percebre com a algú amable i educat, pare responsable, compromès i implicat. És un tipus de violència intrafamiliar que sol passar desapercebuda.

Augment del conflicte: El conflicte forma part de la rutina perquè l’agressor el genera, alimenta i potència (comencen sent petits senyals). Utilitza la por per augmentar la dependència, la preocupació, la debilitat i la submissió.

Utilització dels fills: L’agressor fa servir als fills com objectes per ferir l’altre progenitor fins i tot en moments en què no hi ha contacte presencial i directe.

Canvi en el comportament del fill afectat: el fill pot plasmar tristesa, apatia o cansament permanent (adormir-se a l'aula), canvi en la conducta escolar sense motiu i conductes agressives o enrabiades severes i persistents

La forma més cruel, és l'assassinat dels fills/es, ara bé, hi ha altres formes de violència vicària que pot exercir la persona tòxica que constitueixen així mateix un dany enorme als fills i a l'altre progenitor, per exemple:

Amenaça de matar-los, fer-los mal, o “donar on fa més mal”

Interromp els tractaments mèdics dels fills/es quan estan amb l’agressor.

Utilitza la recollida i tornada de les visites per insultar, amenaçar o humiliar.

Parla malament de l'altre progenitor i la seva família en presència dels fills.

3. RELACIONAR-LA AMB EL CAS

En el cas, hem pogut identificar clarament molts tipus de violència que ja hem mencionat anteriorment. Fent referència a la vicaria hem detectat certs senyals en el vídeo que hem pogut relacionar amb facilitat amb aquest tipus de violència.

Comportament del nen: segons la mare, quan torna d'estar amb el seu pare torna trist, amb una actitud diferent i plorant molt (rabioles) quan el nen no acostuma a plorar.

No acceptació de

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (11.5 Kb)   pdf (61.4 Kb)   docx (13.4 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com