ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

IDEA DE PROGRÉS


Enviado por   •  20 de Junio de 2015  •  935 Palabras (4 Páginas)  •  176 Visitas

Página 1 de 4

El concepte de progrés, en un primer moment, significa avançar, tirar endavant. No obstant, quan parlem de la idea de progrés, el concepte s’amplia enormement. La idea de progrés s’aplica, en major mesura, a la humanitat. Pot tindre més aplicacions però en definitiva es desemboca en aquest tipus de progrés, trobant-ne d’econòmic, cultural, científic, cultural, etc. Així doncs, el progrés significa una millora tant cultural com material, al llarg del temps, dels individus que conformen una societat. Es relaciona amb la idea de l’evolucionisme per la qual una societat simple (tradicional) passa a convertir-se en una de més complexa (industrial). Aquesta evolució, o progrés, determinaria el transcurs de la història. El progrés, per tant, comporta una evolució o transformació i, conseqüentment, un canvi social. Aquest canvi social seria de tipus unilineal, doncs es dóna al llarg del temps i ve donat per una causa, o fet, anterior.

La idea de progrés ha sigut molt important per a la història occidental en desenvolupar-se la Revolució Industrial, un procés de transformació econòmica que porta implícit el progrés de la humanitat. En aquest moment, la centralitat recau sobre el treball que constitueix, com diu Walter al seu text, el salvador del temps nou. D’aquesta manera, el treball sofrirà una millora important: la riquesa. Amb tot açò s’arriba a una explotació de la naturalesa que culmina en el progrés material de la humanitat. Aquest progrés suposa un desenvolupament infinit, doncs les societats es troben en constant canvi i el progrés s’ajusta a ell produint-se així el que s’anomena procés de modernització. Amb la modernització s’introdueix innombrables canvis a les societats occidentals que suposen un gran progrés material que dóna als ciutadans un fum d’avantatges a l’hora de desenvolupar les seues feines. No obstant, hem de parar-nos a pensar en les conseqüències d’aqueix progrés, doncs l’aplicació d’innovacions pot tindre diversos efectes globals (ambientals, socials, morals, etc) que poden afectar negativament la població.

En quant a la Sociologia, la idea de progrés ha tingut un paper important, doncs aquesta ciència sorgeix amb la societat moderna, l’ús de la raó i la necessitat de donar explicació als fets socials, fets que són possibles gràcies al progrés continu de la humanitat al llarg de la història. Estableix una relació entre idees, idees-força i canvi social i les interconnecta de forma que sense una idea, o una idea-força que puga portar-la endavant, no hi ha canvi social i, per tant, no hi ha progrés.

Per una altra banda, s’ha qüestionat enormement aquesta idea durant la història, sobretot als segles XIX i XX, amb l’esclat de conflictes bèl·lics a nivell mundial. Aquestos conflictes estaven basats en la superioritat racial i l’imperialisme i lluitaven per un progrés propi. D’aquesta manera, s’ha utilitzat la idea de progrés, al llarg de la història,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com