ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Qüestionari Plato


Enviado por   •  24 de Marzo de 2015  •  458 Palabras (2 Páginas)  •  267 Visitas

Página 1 de 2

1. Fes un breu resum del contingut del llibre II de La República.

El llibre II de La República , és un diàleg on Plató explica a Glaucó com s’ha de formar una ciutat, les maneres com s’ha de fer i les pautes que ha de seguir per crear-la.

En primer lloc, explica que per crear la ciutat han d’aparèixer individus que visquin en ella. Aquests individus han de treballar, tenir el seu propi ofici (el treball no es fa tan sols per ells mateixos, sinó que han d’exercir-lo per als altres ciutadans. El que no poden fer és treballar en més oficis). Aquests treballadors, posem per cas (com fa Plató) a un obrer; necessitaria eïnes necessàries per fer bé el seu treball. Aquestes eines les ha de fabricar un fuster o ferreter que, com diu Plató, viuran a la ciutat veïna (creació d’una altra ciutat) i que, gràcies a l’intercanvi d’objectes entre aquesta ciutat i l’altra, obtindran el que volen.

En segon lloc, necessitarien un exèrcit (destinat a aquelles persones valentes, fortes, que hagin nascut per això. No per a aquelles que per mutu acord o per diners entren a exercir). Aquest exèrcit mantindria la ciutat protegida i, a més a més, podria aconseguir terrenys dels enemics. Aquests guardians o guerrers, han de tenir una actitud molt filosòfica, no han de pensar emocionalment, han de fer-ho racionalment, de forma que (Plató ho compara amb un gos) si a tu et donen quelcom bé, ho agrairàs i faràs el bé a aquella o aquelles persones que t’ho han donat, però si et fan quelcom malament, ho rebutjaràs i faràs quelcom dolent contra aquella o aquelles persones.

2. Digues quines virtuts explica Plató que ha de tenir la ciutat al llibre IV de La República. Explica com les defineix i d'on diu que li vénen a la ciutat aquestes virtuts.

Les virtuts que explica Plató són: coratge, saviesa, justícia i temprança.

El coratge és una conservació de l’opinió pròpia de la formació que ens imposa la llei. Conserva la opinió i no la rebutja. Prové dels guerrers.

La saviesa és la ciència que guarda l’estat, pròpia dels magistrats. Prové dels guardians perfectes i del coneixement del bé i de la totalitat. Són la part mínima de la ciutat.

La justícia és fer cadascú el d’ell mateix, i no dedicar-se a moltes coses. És el que resta a les altes tres virtuts,és el que dóna eficàcia a tots tres. Prové de tot allò que no és la saviesa, el coratge i la temprança.

La temprança és el domini dels plaers i passions superiors a un mateix. Prové del conjunt de la societat: de la gent més baixa i lliure com són els servents, els infants i les dones, i els que han estat formats òptimament, és a dir, els més honrats.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.6 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com