ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

COHERÈNCIA


Enviado por   •  12 de Abril de 2013  •  Informes  •  1.416 Palabras (6 Páginas)  •  326 Visitas

Página 1 de 6

COHERÈNCIA

El text que s'ens presenta s'anomena Mal educats, fou publicat al diari Ara i escrit pel cantant de Els Pets, Lluís Gavaldà.

Al text, Lluis Gavaldà critica a les persones intolerants amb els idiomes i desprestigien les llengües que conviuen amb el castellà sols per ser diferents, sense tenir en compte que la bona educació es troba en el respecte a tot allò que es desconeix i gaudir de la diversitat defensant el dret a autodeterminació sense que cap persona puga violar els drets de ningú i així viure en pau, optant a un mòn millor i menys cruel en quant a les pròximes generacions.

El tema principal d’aquest text és la critica a les persones irrespetuoses amb els idiomes cooficials en Espanya i la defensa del dret d’aprendre en Català per una bona educació.

El títol Mal educats es relaciona amb el text com la crítica que fa l’autor tant a les persones que desprestigien altres idiomes diferents al Castellà com també a unes futures generacions i uns fills que cap pare vol que siguen mal educats, ja que sería una mala educació si aplicaren la llei que proposa Wert.

Apareixen una sèrie d’arguments en el text que el que fan es defendre la tesi, és a dir, l’opinió de l’autor. La tesi apareix de manera explícita, a final del paràgraf , a les últimes tres línies ‘No, no volem ser com ells. I, el més important, no volem que els nostres fills siguin com ells. Perquè, a part de catalans, també som pares. I cap pare del món vol tenir un fill mal educat’ .L’autor vol explicar que aquestes persones que desprestigien un idioma són uns mal educats, uns irrespetuosos, i no volen que els seus fills siguen així, per tant volen una educació en Català.

Els arguments que defènen la tesi són quasi en la totalitat d’exemple, dòna exemples de casos de persones, exemples representatius, sobretot de polítics, que actuen de manera ignorant, com per exemple: però cada cop que proposen una altra llei aberrant de manera unilateral, cada cop que regalen al món una altra declaració embolicada de supèrbia, cada cop que obren la boca per malparlar de nosaltres i de la nostra manera d'entendre el món…

També s’introdueixen exemples menys col•lectius, com pot ser : però no són altra cosa que pobres nens que van aprendre malament, nens que mai van sentir dels seus mestres cap altra manera d'expressar-se que no fos la seva…

Es pot senyalar un argument de causa-conseqüència entre dos fets, com és el cas que deriva en un perjudici de : Si haguessin tingut una educación tolerant amb la diversitat lingüística ara no ens tractarien com ho fan. No tindrien aquesta obsessió per espanyolitzar-nos com si els que parlem diferent tinguéssim una tara o un defecte de fàbrica. No ens veurien com espanyols mal acabats, com ciutadans de tercera categoria, com bestioles incapaces de gaudir la sort de ser un d'ells.

Apareixen altres arguments que defènen l’educació en Català dient, bàsicament, que l’educació és respecte i tolerància i que fent el contrari només queda la ignorància de les persones.

La progressió del tema és constant, perquè el tema sempre és el mateix, i s’hi van afegint arguments que defensen la tesi de l’autor. L’autor defèn en tot moment el Català com un idioma que favoreix l’educació i critica a les persones irrespetuoses aportant arguments amb la seva opinió, que critica a les persones que ignoren la riquesa de l’idioma i que l’infravaloren.

Algunes isotopies remarcables estàn relacionades amb l’educació, com podem destacar: Escolarització, aprendre, mestres, aula, memoritzant, multiplicar, llengües i cultures, professors, educació…

Les parts del text es poden organitzars en estructura interna i estructura externa: L’estructura externa es compossa per dos paràgrafs, en el primer mostra uns exemples de persones que desprestigien els idiomes cooficials en Espanya i la poca educació que tènen aquestes persones, quasi els defèn, al•legant que no són ells els culpables, sinò l’educació que els van donar.

L’estructura interna és la divisió en:

Introducció: S’exten des del principi fins la línea 5. Expressa una idea que es refereix a que cada vegada que intenten desprestigiar la llengüa, la seva pròpia ignorància els porten al error, i així ens dònen la raó.

Desenvolupament: S’exten des de la línea 5 a la 21. Aporten uns

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.7 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com