ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

CRISI DE LA RESTAURACIÓ, LA II REPÚBLICA, LA GUERRA CIVIL


Enviado por   •  15 de Mayo de 2021  •  Apuntes  •  1.432 Palabras (6 Páginas)  •  64 Visitas

Página 1 de 6

T.7:  CRISI DE LA RESTAURACIÓ, LA II REPÚBLICA, LA GUERRA CIVIL

A. CRISI DE LA RESTAURACIÓ

La restauración va significar el retorn dels Borbó a Espanya: A partir de l’any 1902, Alfons XII, fill d’Isabel II, torna a Espanya com a rei a l’edat de 16 anys, en la que es va reconeixer la seva majoria d’edat.

Alfons XII es va casar en primeres noces amb la seva cosina Maria de las Mercedes, aquesta va morir 6 mesos després, amb 18 anys 🡪 Espanya necessitava un hereu i per aixo es va obligar a Alfons XII a casar-se amb MªCristina d’Orleans. Als 27 anys, 3 dies abans de complir els 28, Alfons XII va morir de tuberculosi.

Mª Cristina, estaba embarassada de tres mesos al morir Alfons. 🡪 El fill que van tenir va ser Alfons XIII, aquest va començar a regnar en una Espanya, amb una greu crisi política i económica: Espanya havia acabat de perdre la colonia més important, CUBA.

La Crisi de la Restauració té com a base tres problemas:

  1. Reformes insuficients:

Pel pacte del Pardo, es va establir a Espanya una alternança de partits, és a dir, un temps governava al costat del rei, el Partit Conservador liderat per Antonio Maura i el Partit Liberal, liderat per José Canalejas.

Cadascún d’aquests partits quan arribava al poder, feia les seves reformes, per exemple, el Partit Conservador va fer com a reformes augment  dels impostos, i el Partit Liberal, prohibeix a l’Esglecia que faci de docent, i a més proposa millores en el treball dels obrers.

  1. L’oposició es va enfortir:

Els grups que estaven en contra de la monarquia, es van enfortir molt:

  • Els REPUBLICANS🡪 aquests estaven liderats per Lerroux, aquest tenia un discurs molt fort que arribava a la gent, i cada vegada hi havien més republicans a Espanya.
  • Els SOCIALISTES🡪 aquests tenien molta força a Astúries i a Madrid.
  • El NACIONALISME🡪 hi havia dues zones molt nacionalistes, Catalunya i el Pais Basc que volien la seva autonomía 🡪 van crear a Catalunya LA UNIÓ REPUBLICANA i al Pais Basc, el PARTIT NACIONALISTA BASC.

  1. La revolta de 1909: La semana Tràgica de 1909

L’any 1909 a Espanya hi havia una forta crisi económica i social, a sobre és el moment del anomenat “ problema del Marroc” milers de joves que encara no tenien l’edat  d’entrar a l’exercit i , a l’inreves homes grans ja llicenciats o be que no podien pagar les 1500 pessetes que valia lliurar-se de l’exercit es van veure obligats a anar a lluitar al RIF (zona nord africa, al Marroc) , en aquest momento a Espanya només li quedaven uns quanrs enclavaments al nord d’aquest contitnent.

Les perdues humanes van ser molt grans, la qual cosa va donar com a consequüencia la rebel·lio constant del poble contra l’exercit pero a Barcelona i a certes capitals de Catalunta les revoltes van anar més enllà 🡪 es va produir l’anomenada SETMANA TRÀGICA, on els amotinats anaven contra de l’Esglèsia i de l’exèrcit, es van cremar convents de guarnicions de soldats.

La repressió per part del presidenr del govern, ANTONIO MAURA ( partit conservador) va ser molt dura, van ser ajusticiats els principals promotors de la semana trágica 🡪 el poble esta totalmente en contra del govern, aixi Maura dimiteix i el rei Alfons XII demana a Jose Canalejas ( líder del partit liberal) que inicii govern, pero aquest es assassinat per un anarquista a l’any 1912.

A part d’aquest tres problemas de la restauración, aquesta presenta altres caracteristiquesque van conduir cap a la república:

  1. El problema del Marroc

A l’inici del S.XX Espanya havia perdut quasi be tot el seu Imperi colonial, nomes li quedava uns quants enclavaments al nord d’africa un una zona anomentada el RIF. A  l’any 1906, a la conferencia d’ algesires, França i Espanya es reparteixen el Marroc.

Espanya obté el nord on hi ha les tribus berbers, aquests no volien la presencia d’extrangers al seu territorio i per aquest motiu hi ha una GUERRA PERMANENT

A l’any 1909 al barranc del Lobo, els berbers guanyen una batalla on hi ha molts morts espanyols, el mateix va pasar a l’any 1921 a la batalla d’ ANNVAL.

Davant d’aquesta situación la desconfiança del poble en el govern augmenta i es veu claramente que es necessari un tipus de govern més fort i que inicii reformes molt amplies.

  1. La dictadura de Primo de Rivera ( 1923)

A l’any 1923, a Espanya tenia un GREU CONFLICTE SOCIAL, 🡪 els obrers de les zones més industrialitzades d’Espanya, Pais Basc i Catalunya, feien continues revo,tes i vagues, demanant una millora en les seves condicions de vida i de treball 🡪 els camperols que treballaven els latrifundis ( grans extensions de terreny) a Andalusia, van començar a ocupar i a quedar-se les terres dels cortijos on treballaven 🡪 Davant d’aquesta greu crisi social, el rei Alfons XIII creu que es necesaria, una reforma i un govern més dur, aixi demana al General Jose Antonio Primo de Rivera, que faci un cop d’Estat i inicii una dictadura.      La política de Rivera va ser des de el primer momento estar en contra d’un Estat amb autonomies, aquesta situació és la que feia temps que estaven demanant, tant el Pais Basc com Catalunya. Primo de Rivera ben aviat, al mateix any 1923 va clausurar el FCB.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.8 Kb)   pdf (68.2 Kb)   docx (11.5 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com