ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Clases socials


Enviado por   •  19 de Octubre de 2021  •  Apuntes  •  905 Palabras (4 Páginas)  •  233 Visitas

Página 1 de 4
  1. COMPLETA EL QUADRE

Sintetitza les propostes de la Il·lustració enfront de l’Antic Règim:

Àmbit

Propostes

Societat

Economia

Sistema polític

  1. COMENTA EL TEXT

A cada Estat hi ha tres classes de poders: pel primer el príncep o el magistrat fan les lleis per a cert temps o per a sempre, i corregeix o deroga les que estan fetes. Pel segon, fa la pau o la guerra, envia o rep ambaixadors, estableix la seguretat i preveu les invasions; i pel tercer, castiga els crims o decideix les conteses dels particulars [...]

Quan els poders legislatiu i executiu es troben reunits en una mateixa persona o corporació, llavors no hi ha llibertat, perquè és de témer que el monarca o el Senat facin lleis tiràniques per a executar-les de la mateixa manera. Això també succeeix quan el poder judicial no està separat del poder legislatiu i de l’executiu. [...]

En l’Estat en què un home sol o una sola corporació de prohoms, o de nobles, o del poble administrés els tres poders i tingués la facultat de fer les lleis, d’executar les resolucions públiques i jutjar els crims i conteses dels particulars, es perdria tot plegat. [...]

Els prínceps que volen ser dèspotes sempre comencen reunint totes les magistratures en ells mateixos: alguns reis d’Europa acaparen tots els càrrecs de l’Estat.

Baró de MONTESQUIEU: L’esperit de les lleis, 1748.

  1. Presentació. Qui és l’autor del text? Quin any va ser escrit? On? Quin tipus de document és?

L'autor d'aquest text es Baró de MONTESQUIEU ( Charles Louis de Secondat, 1689 -1755), es tracta d'un filòsof il·lustrat. Va ser escrit en l'any 1748 a França per Montesquieu, però va ser publicat de manera anònima.


Es tracta d'un text jurídic, ja que es defensa sobre com s'hi hauria de repartir-se el poder i de les lleis que haurien d'haver-hi en una societat, amb el fi de l'organització del sistema judicial sigui el correcte en tot el moment.

  1. Síntesi del contingut. Què s’exposa al text? Per què, segons Montesquieu, els tres poders han d’estar separats? Quin sistema polític critica? Què entén com a “lleis tiràniques”?

Al text s'exposa com hauria de ser la divisió de poders per a tenir una independència controlada tot el moment de manera correcta sense que hi hagi cap errada en la divisió a l'hora de crear una llei o controlar o criticar-ne. Amb fi d'aconseguir la llibertat per als ciutadans.

Segons Montesquieu, els tres poders hi han d'estar separats, perquè si el poder està només una persona o un grup de persones. Els mateixos començarien a abusar-ne del poder en tot el moment perquè els són els creadors i ningú els pot criticar perquè les seves veu tot allò que ells estan fent com a correcte. Per aquesta raó que no es pugui abusar-ne del poder és millor separar el poder en judicial, executiu i legislatiu.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.4 Kb)   pdf (83.7 Kb)   docx (283 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com