ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentari De Text Purges I Proletari


Enviado por   •  29 de Noviembre de 2013  •  431 Palabras (2 Páginas)  •  382 Visitas

Página 1 de 2

El text és una font primària, escrita i de caràcter públic, ja que es publica en un llibre. Descriu unes vivències i una situació per part dels mateixos protagonistes d’aquestes. Va ser escrit als vols de l’any 1900 a Catalunya per dos autors, un burgés i un proletari, en una època de transicions polítiques, amb un govern corrupte, un bipartidisme que va perdent força, un grup popular poc actiu políticament i un grup burgés actiu política i socialment, en el qual va guanyant força el pensament catalanista. El text està escrit amb finalitat informativa i amb el propòsit de fer veure als lectors les diferències que hi havia entre un burgés i un proletari.

El text comença en ambdós casos amb una presentació per part dels personatges; el burgés parla de els seus orígens, diu els noms dels seus avantpassats, explica la seva situació familiar i personal, la seva infantesa i part de la seva vida. El proletari comença amb certa ironia, criticant en certa manera el fet que hagi d’escriure la seva vida, a continuació, com ha fet el burgés, narra part de la seva infantesa i la seva vida, però en quant als familiars no sap ben bé qui son tots i d’alguns en sap ben poc o res.

Seguint amb la narració, es pot apreciar que el burgés parla de la feina del seu pare, de les obligacions del negoci, de les implicacions polítiques dels seus parents, de les diferents universitats i col•legis on ha anat i, també, dels serveis que tenien a la casa i dels luxes dels que disposaven, a més d’explicar amb força detall el seu progrés en la vida. Així, podem dir que els burgesos es recolzaven en la figura masculina, es dedicaven als negocis i tenien temps d’oci dedicat a la cultura i a la política.

El proletari narra la vida de la seva família i les famílies properes, que s’agrupaven formant clans, parla amb força detall de la figura de la seva mare i de la seva àvia, a les que valora molt. També parla dels petits negocis de la seva àvia, en els que participava part de la família i que els aportava una font de diners, que més tard es va compensar amb una pensió que enviaven a l’àvia. El proletari parla molt dels vincles familiars, encara que sense saber ben bé els membres de la seva nombrosa família, amb molt suport per part de les figures maternes i, pel que fa a l’àmbit social i cultural, amb poca activitat i, fins i tot es podria dir que sense coneixement ni interès.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.4 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com