ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Defineix O Explica


Enviado por   •  12 de Noviembre de 2014  •  389 Palabras (2 Páginas)  •  283 Visitas

Página 1 de 2

Renaixença: moviment cultural que va tenir lloc a la segona meitat del segle XIX a Catalunya. Va fomentar la recuperació de la llengua i la literatura catalanes, així com les tradicions populars.

Centre Català: partit polític català d’ideologia federalista, creat el 1882 per Valentí Almirall. Va organitzar el Primer i Segon Congrés Catalanista (1880 i 1883) i va presentar el Memorial de Greuges al rei Alfons XII, l’any 1885.

Jocs Florals: certamen literari en llengua catalana, celebrat per primera vegada l’any 1859. Tenia per objectiu la difusió de la llengua i la literatura catalanes.

Vigatanisme: moviment cultural i intel·lectual de caràcter tradicionalista que es va desenvolupar durant la segona meitat del segle XIX a la ciutat de Vic per iniciativa de les institucions eclesiàstiques.

Tancament de caixes: moviment de protesta dels comerciants catalans contra la pujada d’impostos. Va consistir en donar de baixa els establiments comercials per no haver de pagar impostos.

Lliga Regionalista: organització política fundada l’any 1901. Es va crear arran de la fusió de la Unió Regionalista i del Centre Nacional Català. D’ideologia regionalista, defensava l’autonomia política i econòmica de Catalunya i pretenia la reforma política dels sistema de la Restauració. El seu líder principal era Enric Prat de la Riba.

Unió Catalanista: agrupació política de les entitats catalanistes comarcals, creada l’any 1891. Defensava el desenvolupament d’un regionalisme catalanista i demanava l’autogovern de Catalunya.

Missatge a la Reina Regent: document presentat a la reina regent Maria Cristina per la Lliga de Catalunya, amb motiu de l’Exposició Universal celebrada a Barcelona l’any 1888. Es demanava l’autonomia política per a Catalunya.

Valentí Almirall (1841-1904): polític, escriptor i periodista d’ideologia republicana federalista, va defensar un Estat federal integrat per regions o pobles en una situació d’igualtat de condicions. Militant del Partit Republicà Democràtic Federal, posteriorment va fundar i dirigir el Centre Català. També va fundar el Diari Català i va organitzar el Primer i Segon Congrés Catalanista, els anys 1880 i 1883. Va redactar el Memorial de Greuges presentat al rei Alfons XII el 1885 i va publicar l’assaig Lo catalanisme (1886).

Sabino Arana (1865-1903): polític nacionalista basc, va fundar el Partit Nacionalista Basc l’any 1895. Va defensar un nacionalisme tradicionalista catòlic, d’inspiració carlina i la conservació d’una llengua i una raça basques pures, sense influències externes. L’any 1898 va ser elegit diputat per Biscaia i els últims anys de la seva vida va abandonar l’independentisme per l’autonomisme.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.7 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com