ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Restauració Borbònica


Enviado por   •  17 de Noviembre de 2022  •  Tareas  •  913 Palabras (4 Páginas)  •  150 Visitas

Página 1 de 4

Doc.1: Explica amb altres paraules què era un cacic i quin paper tenia en el sistema polític de la Restauració.

Els cacis eren, majoritàriament, homes que tenen un estatus social mig alt o alt. A més eren els homes més influents d’una localitat o comarca. També eren persones amb molt poder i aquest es basava en el control de l’Administració i les influencies amb persones amb alts càrrecs en localitat i comarques com són; alcaldes i governadors. Gràcies a les relacions dels cacics amb aquestes persones podíem tenir contacte amb el govern i poder de demanar, fer i agilitzar tràmits, tenim com a resultat la lleialtat dels electors de la seva comarca o zona. És a dir, manipulaven les eleccions. Per altra banda, el paper que juguem els cacics en el sistema polític de la Restauració és molt clar, ja que aquest sistema en aquell moment era basat en el caciquisme i la manipulació d’eleccions. Gràcies a això els cacics teníem molt poder i influència sobre les persones i els electors.

Llegeix el text sobre Vetusta: com defineix Clarín el cacic d’aquesta ciutat? Comenta la frase en cursiva.

Es defineix cacic com un home bo que no afavoreix ni té preferències per ningú, ja que ell donava suport a tothom i mai abusava del poder que tenia.

Observa la vinyeta de L’Esquella de la Torratxa, identifica els dos personatges i explica la crítica que conté.

A la vinyeta es pot veure com un ciutadà està votant i com darrere seu agafant-lo, hi ha un home que es veu clarament que és una persona d’alta societat i, al qual, podem identificar com el cacic. Per tant, segons els personatges i la situació on es troben poden afirmar que la vinyeta fa la crítica de com els cacics manipulen i intervenen en les eleccions i les decisions de vot dels electors.

Doc.2: En què consistia la partida de la porra? Explica els dos mètodes que feien servir els cacics per imposar la seva voluntat.

La partida de la porra era un grup d’agitadors violents que treballava pel partit progressista espanyol que va sorgir a Madrid per controlar i reprimir qualsevol persona o partit en contra del govern provisional i defensar, a la vegada, la candidatura d’Amadeu de Savoia per ser rei d’Espanya.

Els dos mètodes que feien ús els cacis eren: 1. Persuasiu (consideraven l’obediència al cacic com una cosa normal o, millor dit, evitable). 2. Coactiu ( feien ús de la forca pública o les partides de la porra i mesures administratives com; pèrdua de feina, sancions, etc.).

Doc.3 i 4: Quines pràctiques electorals s’exposen en tots dos textos? Què era l’encasellat?

Les pràctiques electorals que exposen

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.4 Kb)   pdf (42.9 Kb)   docx (9.3 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com