ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Resum primera classe de “Nòmines i SS – II”


Enviado por   •  11 de Mayo de 2023  •  Apuntes  •  984 Palabras (4 Páginas)  •  32 Visitas

Página 1 de 4

RESUM PRIMERA CLASSE DE “NÒMINES i SS – II”

  1. RETA

Apart del Règim General de treballadors, que són aquells que treballen per compte aliena, tenim el règim RETA (Règim Especial Treballadors Autònoms). Aquests són els que treballen per compte propi i tenen un sistema de cotització diferent. Han de pagar-se les quotes de la SS ells mateixos i complir l’obligació fiscal amb HISENDA fent la renda i pagant el seu IRPF.

Un treballador autònom pot ser:

  • Persona física (nom de la persona)

o

  • Autònom societari > societat mercantil amb nom propi i CIF:
  • Societat unipersonal (S.L.U)
  • Societat S.L. (mínim dos socis)
  • Societat S.A. (aportació inicial de 60.000 €)
  • Societat S.C.P. (antiga, ja no existeix, ara és persona física)

Quan un autònom té com a treballador a un familiar (relació parentiu fins a segon grau), el seu règim passa a ser “RETA - Autònom familiar col·laborador”, de manera que resulta més barata aquesta opció, en la que el titular autònom paga una nòmina al seu familiar. Les altres opcions  serien, o que el familiar es donés d’alta com autònom o que l’autònom propietari el contractés segons el Règim General. Llavors existeix una opció més barata pel autònom propietari, anomenada RETA Familiar Col·laborador.

Les bases de cotització per un autònom son aquest any de 980 €, i las retencions que la SS són d’un total del 30.60%. Així que un autònom paga aquest any uns 299,88 € mensuals.

Està previst que això canviï l’any vinent a causa de la Reforma Laboral i les noves Lleis que es posaran en pràctica a l’exercici del 2023. Les noves bases de cotització seran de 1.166,66 €. Per tant la quota de RETA per l’any vinent pujarà a 357 €. Tots aquests canvis s’implantaran de forma escalada. Serà una reforma per passos, poc a poc, per què les empreses puguin adaptar-se de forma progressiva.

Les bases de cotització es poden canviar actualment tres cops a l’any. Però les noves lleis determinen que a partir de l’any 2023 podran fer-se 4 canvis a l’any si és necessari.

  1. La Mútua.

Es defineix com una entitat privada col·laboradora amb la SS, sense ànim de lucre.

A nivell empresarial, hi ha la obligació de tenir contractada una mútua, com a mínim per què cobreixi els accidents laborals, i gestionar les baixes. Exemples de mútues: ASEPEYO, EGARSAT, MC MUTUAL, MUTUA INTERCOMARCAL, PREVINT,...

Per accidents laborals entenem aquells que tenen lloc durant la jornada de treball i en la anada i tornada al lloc de treball (in itinere). Quan això passa, l’empresa té l’obligació de entregar-te el Volant d’assistència, per que puguis ser atès per la mútua. Si es neguen a entregar-la, pots denunciar i tindrien una sanció.

Per què és tan important aquest Volant? Per què sense ell no pots al·legar “accident laboral” a la mútua i això perjudicaria considerablement al treballador, que cobraria menys si es declarés com a malaltia comuna.

Totes les malalties i motius de baixa que no siguin accidents laborals s’engloben dintre de la denominació “malaltia comuna”.

Si estàs de baixa per accident laboral:

  • Cobraràs el 75% de la base de cotització del mes anterior.

Si estàs de baixa per malaltia comuna:

  • Els primers dies no cobres res
  • Del 4rt al 15é dia l’empresa et pagarà el 60% de la base de cotització del mes anterior.
  • Del 16é al 20é dia es fa càrrec la mútua i et pagarà el 60%.
  • Del 21é dia en endavant el 75% de la base de cotització.

A més existeix el sistema Delta on es recull la formació en Riscos laborals, l’entrega d’EPIS i les revisions mèdiques. Si un treballador té un accident laboral i es comprova que no estava format ni portava les EPI per què l’empresa no li havia proporcionat, aquesta empresa tindria una multa.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (6 Kb) pdf (93 Kb) docx (199 Kb)
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com