ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Maltractament Infantil


Enviado por   •  4 de Junio de 2015  •  6.226 Palabras (25 Páginas)  •  268 Visitas

Página 1 de 25

MALTRACTAMENT INFANTIL

INDEX

CONTINGUT PÀG.

1. Introducció 3

2. Breu presentació del tema 4

• Objectius

3. Marc teòric 5

• Diferents tipologies del maltractament

• Factors de risc

• Institucions

• Protocols/Procediment davant una situació de maltractament

4. Desenvolupament

9

• En què consisteix la política escollida

• Quins enfocaments possibles existeixen

• Anàlisi dels diferents centres sobre la política

• Espanya

• Comparacions amb altres països

• Anàlisi

• Proposta

• Prevenció

• Campanyes sensibilitzadores

5. Conclusions

20

6. Bibliografia

ANNEX 22

23

1. Introducció

El maltractament infantil és un fet que conviu amb nosaltres i generador de víctimes innocents, moltes vegades silencioses i sense capacitat de resposta.

La raó per la qual estudiem aquest tema de recerca, és que des d'anys anteriors ha existit i ens va semblar de molta importància, ja que la societat antigament no li donava la deguda atenció, no obstant això ara en els nostres temps ha despertat gran interès en la societat ajudar als nens que han sofert o sofreixen algun tipus de maltractament.

El nen no sap defensar-se davant les agressions dels adults, no demana ajuda, això el situa en una posició vulnerable davant un adult agressiu i / o negligent. Els nens que pateixen maltractament tenen múltiples problemes en el seu desenvolupament evolutiu, dèficit emocionals, conductuals i soci - cognitius que li impossibiliten un desenvolupament adequat de la seva personalitat. D'aquí la importància de detectar com més aviat el maltractament i buscar una resposta adequada que ajudi al nen en el seu desenvolupament evolutiu.

El maltractament infantil és un problema amagat en molts països, pel fet que no es compta amb dades, ja que el tema està carregat de vergonya i negació. No obstant això, el maltractament infantil és un problema en els països tan desenvolupats com en vies de desenvolupament.

La societat en el seu conjunt té la responsabilitat legal, moral i ètica d’assumir el protagonisme actiu en totes les seves formes, amb l’objecte d’organitzar-se i fer front a aquest problema. No obstant això, la responsabilitat primària de respondre al maltractament infantil radica en els organismes oficials a escala local a cada comunitat autònoma.

2. Breu presentació del tema

Abans de començar haurem de conèixer per comprendre aquesta problemàtica el concepte de maltractament infantil:

Tota acció, omissió o tracte negligent, no accidental, que privi l’infant dels seus drets i el seu benestar que amenaci i/o social i als autors del qual siguin persones, institucions o la mateixa societat.

Analitzant detingudament aquesta definició podem identificar diferents elements que s’han de produir en un comportament perquè pugui ser considerat maltractament:

Actuacions susceptibles de causar maltractament:

- Acció: Engloba els actes realitzats

- Omissió: Comprèn les atencions que haurien d’haver estat dispensades i s’han omès.

- Tracte negligent: és sinònim de desatenció. Es refereix a les atencions que s’han prestat de manera inadequada i insuficient.

Dues condicions que determinen l’existència de maltractament:

- Privin l’infant dels seus drets i el seu benestar

- Amenacin el seu desenvolupament físic psíquic i social.

Es considera maltractament també aquell que es produeix després del naixement (posnatal) però també el que es produeix abans del naixement ( prenatal).

D’altra banda, esmentarem les diferents tipologies de maltractament associades a unes determinades causes.

• Objectius

- Entendre el concepte de maltractament infantil

- Cercar les diferents tipologies de maltractaments

- Conèixer els factors de risc d’aquest fenomen

- Explicar algunes de les institucions que tenen cura d’aquestes problemàtiques.

- Saber com actuar enfront d’una situació de maltractament

3. Marc teòric

Les conseqüències de la manca de satisfacció d’unes necessitats ens ajuden a identificar més concretament les situacions de maltractament. Aquestes necessitats les podem agrupar en tres àmbits:

 Les necessitats biològiques: Són les que garanteixen el desenvolupament físic mitjançant l’alimentació, la son, la higiene, l’activitat física, i en definitiva, la cura de la salut.

 Les necessitats cognitives: Són les que es refereixen a les condicions que faciliten el coneixement de l’entorn i els mecanismes de comunicació que s’aconsegueixen mitjançant la comprensió de la realitat física i social, l’estimulació sensorial i l’exploració de l’entorn immediat.

 Les necessitats emocionals i socials: Són les que comprenen els elements que faciliten l’elaboració d’estratègies per expressar i comprendre els sentiments, les conductes de relació i interacció amb els altres.

Diferents tipologies de maltractament

La família normalment són els que cobreixen les necessitats, de

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (43 Kb)  
Leer 24 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com