ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Te Doy Mis Ojos


Enviado por   •  28 de Noviembre de 2012  •  1.137 Palabras (5 Páginas)  •  601 Visitas

Página 1 de 5

5. ANÀLISI DELS ASPECTES PSICOLÒGICS DE LA VIOLÈNCIA PRESENTS A L'OBRA

En aquest apartat, en primer lloc, identificaré el tipus de violència a què fa referència el film, en segon lloc, identificaré el conflicte subjacent i l' utilitat de la violència i, finalment, destacaré els aspectes psicològics més rellevants del cas. Però abans de començar amb l'anàlisi en qüestió, cal deixar constància de què no em centraré en cap episodi violent en concret, sinó que utilitzaré tota la pel•lícula, ja que així ho he vist oportú, al tractar-se d'episodis violents habituals i no diferenciats ni aïllats entre sí.

“Te doy mis ojos explica la història de la Pilar i l'Antonio, però també de qui ens rodeja, d'una mare que consenteix, una germana que no entén, un fill que mira i calla, unes amigues, una societat i una ciutat com Toledo que afegeix amb el seu esplendor artístic i el seu pes històric i religiós una dimensió més a aquesta història d'amor, por, control i poder" (Iziar Bollaín). Així doncs, per tal d'entrar en matèria, és necessari definir la violència que és, segons l'Organització Mundial de la Salut, "l'ús deliberat de la força física o el poder, ja sigui en grau d'amenaça o efectiu, contra un mateix, una altra persona o un grup o comunitat, que causi o tingui moltes probabilitats de causar lesions, la mort, danys psicològics, trastorns del desenvolupament o provacions". Dit això, passo a esmentar tres dels moments en els que crec que es produeixen episodis de violència física o psicològica més rellevants:

- Quan la Pilar i l'Antonio viatgen de tornada a casa després d'haver passat un cap de setmana amb el germà de l'Antonio i, aquest, malhumorat per l' humiliació viscuda en aquella estada, l'emprèn contra la Pilar i el seu fill, parant el vehicle a un costat de la carretera, sortint d'ell i colpejant-lo, produint un gran temor a la Pilar i al seu fill.

- Quan la Pilar i l'Antonio parlen a la vora del riu i ell s'ofusca i desemboca en còlera deixant sola a la Pilar, no sense abans tirar a l'aigua la llibreta d'anotacions que utilitzava ell per deixar les seves impressions emocionals que formava part d'un exercici del taller al que assistia.

- En el moment en què la Pilar es dirigia a l'entrevista de feina per marxar a Madrid i l'Antonio, just quan ella va a sortir de la vivenda, la insulta, la vexa, la colpeja i la despulla deixant-la tancada al balcó per a que la vegin tothom.

En aquest punt, cal destacar el fet de què al llarg de l'obra es pot descriure un cicle que es repeteix constantment : 1 mal humor, tensió, malestar front una petita dificultat... és la primera fase del cicle, en la que ella nega la seva situació i ell es creix incrementant l'agressió i els sentiments de possessió creient en la legitimitat de la seva situació. 2 Violència psicològica o física, a vegades contra objectes, però generalment contra la dona. 3 Penediment, habitualment amb promesa de canvi i, en ocasions, acompanyat de regals. En aquesta fase l'agressor té mostres d'afecte i idealitza la relació amb la víctima.

Seguidament, passo a determinar el tipus de violència que apareix a "Te doy mis ojos" que, segons la classificació utilitzada a l'Informe mundial sobre la violència i la salut (2002), forma

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.6 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com