ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Centrals Hidroelectriques


Enviado por   •  6 de Junio de 2013  •  1.097 Palabras (5 Páginas)  •  270 Visitas

Página 1 de 5

LES CETNRALS HIDROELÈCTRIQUES

Les centrals hidroelèctriques són centrals que es bassen en l'aprofitament de l'energia de l'aigua que transporten els rius per convertir-la mes tard, en energia elèctrica.

En general, aquestes centrals aprofiten l'energia potencial gravitatòria que té la massa d'aigua d'un llit natural en virtut d'un desnivell. L'aigua en la seva caiguda adquereix energia cinètica, i es fa passar per una turbina hidràulica la qual transmet l'energia a un generador on es transforma en energia elèctrica.

En principi no són unes centrals molt perjudicials, però la seva instal · lació en la naturalesa, obstaculitzant el flux d'un riu, tot i regulant el cabal d'aquest, pot fer canviar l'ecosistema del seu voltant, i pot ocasionar la mort de diverses espècies que visquin en ell, a part de un impacte paisatgistic.

Aquestes centrals poden ser de dos tipus diferents:

Centrals d'aigua fluent: Centrals en que l'aigua disponible té la suficient força com per accionar les turbines. Són de poc rendiment, a causa de la irregularitat del cabal dels rius.

Centrals d'aigua embassada: Centrals en que l'aigua s'acumula per després utilitzarla segons les necesitats. Es poden veure diferents models, els més usuals són:

· De derivació L'aigua del riu es desvia per mitjà d'una pressa cap a un canal, i es dirigeix cap a un dipòsit anomenat cambra de càrrega. De aquesta petita cambra, l'aigua es transporta per les canonades forçades, que porten l'aigua directament cap a les turbines.

· D'acumulació Es construeix una pressa per parar el pas de l'aigua, i s'hi produeix un embassament. A la part mitjana de la pressa, s'hi troba una soprtida de aigua, que condueixen el fluid fins a les turbines situades al peu de la pressa.

2. PARTS

Una central hidroelèctrica es constitueix per una sèrie de elements bàsics, que són la presa, els conductes d'aigua, la sala de màquines, els transformadors i el parc de distribució.

- Presa: La presa és una construcció, normalment de formigó, que s'encarrega de mantenir l'aigua en un lloc alt per garantir que l'aigua tingui força suficient com per moure les turbines. Poden ser de dirferents tipus, però les mes comunes són la presa de gravetat, en que la força de l'aigua emmmagatzemada es contrarestada amb el mateix pes de la presa, i la presa de volta, en que la presa forma un arc que ha d'estar fortament atroncat a les parets laterals del riu, on transmet les forces que provoquen la contenció d'aigua.

- Conductes d'aigua: Són els elements que transporten l'aigua fins al grup turboalternador. Aquests tenen unes comportes que permeten regular el cabal i estan protegides per uns reixats metàl·lics que impideixen el pas de sediments.

- Sala de màquines. Allà s'hi troben els grups de turbines i alternadors, que reben l'aigua i generen energia elèctrica.

·Turbines: Les turbines s'encarreguen de fer girar el generador quan reben la força de l'aigua. Depen el salt i el cabal, poden ser de diferents tipus, les mes usuals són la Pelton (en grans salts i cabal regular), les Francis (en salts mitjans i cabal variable) i la Kaplan ( salts de poca altura i cabal molt variable).

·Generador: És l'encarregat de produir l'electricitat a la central, per mes tard poder ser distribuida per les ciutats i així consumida per la població. Abans però, ha de pasar per el transformador.

- Parc de

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.5 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com