ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Les transformacions socioeconòmiques del segle XIX


Enviado por   •  11 de Noviembre de 2013  •  Informes  •  222 Palabras (1 Páginas)  •  346 Visitas

Tema 5. Les transformacions socioeconòmiques del segle XIX

1. La demografia espanyola en el segle XIX

A partir de la segona meitat del segle XVIII, la població europea va augmentar notablement. Aquest augment s'anomena transició demogràfica que vol dir el pas del cicle demogràfic de l'Antic Règim al cicle demogràfic modern.

1.1 L'augment de la població espanyola

Espanya també va augmentar la seva població. Aquest fet s'origina sobretot per les elevades taxes de natalitat i la disminució de les taxes de mortalitat, gràcies als avenços en la medicina i millores a l'alimentació.

A més, es va produir un canvi demogràfic, provocat per l'economia, ja que va haver una important pèrdua de població a les zones de l'interior en benefici de les del litoral, excepte Madrid.

Les malalties epidèmiques

En el cicle demogràfic modern van sorgir malalties amb índexs elevats de mortalitat com el còlera o la verola, però no van ser tan mortals com la pesta negra.

Això va afavorir el creixement de la població espanyola.

1.2 El món rural i les crisis de subsistència

L'augment de la superfície de terra dedicada a l'agricultura i la substitució del guaret per la rotació de conreus va originar una disminució de les crisis de subsistència provocades per les pèrdues de collites i pels elevats preus del blat. Però la poca sostenibilitat del mercat espanyol va fer que les crisis de subsistències empitjorin.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (1.4 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com