ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Països Baixos, Segle XIX


Enviado por   •  10 de Octubre de 2012  •  440 Palabras (2 Páginas)  •  794 Visitas

Página 1 de 2

1. Com es desenvolupa en aquest estat el moviment obrer? Fes una breu cronologia amb les dates més importants: fundació de partits i sindicats obrers, concessió del sufragi universal, inici de la legislació laboral... (2 punts)

Fins a finals de segle XIX el moviment obrer va ser un procés lent, a causa de les guerres que va tenir Holanda, la independència de Bèlgica i invasions de França.

El 1871 es va fundar Algemeen Nederlandsch Werklieden Verbond (ANWV) pels cristians conservadors i liberals holandesos. Era una organització que agrupava diversos sindicats locals, i orientada a la influència creixent de la "Internacional" imparable.

A poc a poc durant la segona meitat del segle XIX, es van dictar lleis per millorar les condicions generals de treball, especialment contra el treball infantil.

La Sociaal democratische Bond (SDB) Unió Social Demòcrata, va ser la primera base del partit socialista als Països Baixos. Fundada el 1882. El cap de la SDB va ser Ferdinand Domela Nieuwenhuis. El SDB inicialment es va esforçar especialment al sufragi universal. En els anys 1883 - 1885, l'atenció es va centrar en les lluites socials del moviment obrer.

1894 es va fundar Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) Partit Obrer Social Demòcrata. (SDAP) va ser el resultat d'una lluita dins de la direcció federal.

1893, Nationaal Arbeids-Secretariaat (NAS), Secretaria Nacional del Treball.

Cap a finals del segle XIX, el sufragi va ser gradualment estès i l'agitació a favor de la reforma social va augmentar significativament. L’ascens d'un fort partit laborista i de l'organització dels treballadors en sindicats, va fer que es realitzaran reformes. El sufragi universal masculí va ser aprovat el 1914 i les dones només ho obtindrien després de la Segona Guerra Mundial.

2. Observa atentament el MAPA 2, sobre la construcció de la xarxa ferroviària europea. Explica quines característiques té la xarxa ferroviària en l'estat que has triat. Quines conseqüències creus que pot tenir per al teu estat la construcció d'una xarxa ferroviària al segle XIX? (2 punts)

els Països Baixos fou un dels estats on primer es desenvolupà la industrialització gracies a la seva proximitat en altres estats pioners. El 1843 s'inaugurà una línia de tren que unia Utrecht amb Amsterdam, fins a final de segle XIX, els canals navegables van precedir sovint la construcció de les vies de ferrocarril com a mitjà de transport de mercaderies durant la Revolució Industrial, per això no era una prioritat pels països baixos, gracies als seus canals i rius connectaven amb tot l’estat. Les conseqüències més lògiques serien que, els països fronterers com Bèlgica, Alemanya rics en matèries primes i països que

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.9 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com