ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Pac1. Les Categories Sobre La Infància En L'època Actual.


Enviado por   •  29 de Octubre de 2014  •  1.360 Palabras (6 Páginas)  •  552 Visitas

Página 1 de 6

1. Desenvolupa i posa en relació els següents conceptes:

Globalització- Modernitat Reflexiva- individu en sentit negatiu

Quan parlem de globalització, ens estem referint al procés d'uniformització de molts aspectes que està patint el món, i de l'abandonament dels sistemes tradicionals. La transformació del capitalisme és un dels principals aspectes que ens porta a la globalització, ja que esdevé una força productiva de caràcter transnacional com mai abans, que és capaç de traspassar fronteres, polítiques, i cultures. Trobem corporacions que globalitzen les seves estratègies per tal d'augmentar les seves vendes. Així doncs, aquestes corporacions (i els països amb més capital), passen a tenir el control mundial sobre la internacionalització del capital, fet que fa que augmentin les desigualtats socials tant entre països, com a dins de la majoria d'aquests. Aquesta modernitat en el procés de transformacions, amb l'abandonament dels sistemes tradicionals, i l'augment d'oportunitats ens porta a una modernitat reflexiva, que ens parla d'un procés creixent d'individualització en la vida social, on l'individu se sent lliure gràcies a una major reflexivitat, ja que a causa de l'augment de la oferta l'individu es troba en una situació contant d'elecció, és més lliure. Aquest aspecte que esdevé de la modernització, que en un principi ens pot semblar positiu, hi ha autors que el defineixen com a negatiu, ja que a part de que els recursos col·lectius són més escassos, fa als individus més responsables de les seves eleccions, portant-los a enfrontar-se davant de riscos que no podem evitar quan es prenen decisions pròpies a les que la societat ens empeny, aquesta és la definició que els autors li donen al terme individu en sentit negatiu.

Factors de risc- procés de moralització i d’estigmatització

La societat estableix els factors de risc referint-se a tot allò que genera risc i ocasiona un problema o dificultat per a l'individu. La definició del que genera risc social hauria de ser neutra i objectiva, però veiem que està íntimament lligada amb un punt de vista polític i moral, així doncs, tots aquells que no arribin a superar els paràmetres establerts (des del punt de vista moral de qui marqui els paràmetres), es coneix com a individu en situació de risc, per no ser capaç d'assolir les metes marcades, per si sol. A més, ens trobem amb un problema, i és que a sovint s'atenen les dificultats, sense voler, amb una certa predisposició a que passi el que es creu que passarà a partir d'una estigmatització de l'individu, anticipant fets que es consideren predictibles abans de veure el recorregut que fa el subjecte en el procés. Tot i que l'objectiu hauria de ser assistir la dificultat de l'individu, sembla que on s'arriba és a posar-li una etiqueta, a estigmatitzar-lo, i preveure el perfil del subjecte per a partir dels factors de risc creats a partir d'un punt de vista subjectiu (polític i moral) del professional que l'ha d'atendre.

Infant-menor

El terme “infància”, és la paraula que fem servir actualment en la nostra societat per a referir-nos a tots els nens i nenes, nois i noies de fins a divuit anys. Aquest terme va començar a tenir consideració a partir del segle XVIII, amb la nova organització familiar i la institucionalització escolar del moment, que consoliden la infància diferenciant-la de l'etapa adulta, i abandonat la idea d'adult petit. A més es vetllarà, atendrà i protegirà per a que el nen/a arribi a formar-se com a adult. A part, també serà objecte de repressió, disciplina i control social.

Per altra part, tenim el concepte “menor”, un concepte que parteix d'una estigmatització, ja que es refereixen als infants que pateixen un dèficit, una incapacitat o un desemparament. Està considerat un terme negatiu per a referir-se als infants, amb el que queden marcats com a nens amb problemes, mancances, ...

2. Analitza el següent material audiovisual a través dels conceptes dels Mòduls que hi estan implicats:

2.1. La fúria entomològica del Trabajo/control social educativo

En el vídeo que se'ns presenta sota el títol “La fúria entomològica del Trabajo/control social educativo”, veiem un seguit d'imatges de caixes

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.4 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com