ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Construcció d'una Història de Vida


Enviado por   •  27 de Marzo de 2021  •  Ensayos  •  1.513 Palabras (7 Páginas)  •  78 Visitas

Página 1 de 7
PAC 2: Construcció d'una Història de Vida I        Mariona Moreno Santiago           Data entrega: 21/10/2020

El tema a estudiar  és l’estrès que pateix una família quan un fill adolescent és conflictiu. Com educadors socials tindrem contacte amb famílies que, segurament, algunes  necessiten parlar sobre la situació que viuen a casa. Les raons podran ser diverses però de ben segur que necessitaran ajuda perquè se senten cansades i esgotades, moltes vegades amb manques d’eines per tirar endavant.

Amb aquest estudi em podré aproximar a una història de vida i en conseqüència podré conèixer l’estrès que viu una família amb aquestes característiques... Amb la idea i finalitat de reflexionar sobre els efectes negatius de l’estrès i com afecta emocionalment, sobretot en les relacions, amb les activitats d’oci, en l’economia… en realitat és conèixer com afecta el fet de tenir un membre de la família conflictiu en la convivència i en les rutines. Per altra banda, esbrinar quines eines o quines eines no té la família per tirar endavant de les situacions d'estrès i d’angoixa.

Altrament també amb l’estudi es vol descobrir com aquest adolescent  ha superat la seva situació. Com que la persona que es vol entrevistar ha superat els seus conflictes i també és pare, podem jugar amb les dues mirades. Així com detectar el procés que ha passat per treballar l’estrès en tots els seus àmbits.

En conclusió, amb l'experiència d’aquesta persona adulta que ha passat per un procés difícil durant la seva adolescència ens servirà per emprar-la a les diverses intervencions, que en un futur ens podem trobar com a professionals. Sempre pensant amb la família que pateix i amb el jove que també pateix, amb l'objectiu d’aconseguir un benestar emocional per a tots.

Els conceptes més importants a estudiar són:

  1. El trastorn de conducta el defineix un equip de professionals. Normalment un psicòleg hauria de ser el responsable de diagnosticar el trastorn de comportament. Tot comença amb la sospita de l’escola o de la família, però un professional serà l’única persona que ho portarà a terme. Un trastorn de conducta és quan s’observa que el jove s’enfada habitualment, contesta de manera no adequada, desafia amb la postura, no obeeix, culpa els altres del que fa ell, es mostra venjatiu, diu mentides, és cruel amb les persones de l'entorn....
  2.  Com diu el “Canal Salut” de la pàgina gencat, l’estrès “Es refereix a qualsevol mena de reacció davant de canvis que afecten la vida. Aquestes reaccions poden tenir origen en els sentiments, les situacions i les mateixes persones. Qualsevol aspecte que genera un canvi substancial a la vida pot causar estrès, tant si és per un bon motiu o no. Fins i tot imaginar canvis importants és estressant.(...).” Existeixen situacions que poden afectar el cos i a la ment de forma directa o indirecta la persona. Quan aquest estrès infereix negativament en la qualitat de vida, cal examinar que està succeint.
  3. La RAE diu que la família és “Grupo de personas emparentadas entre  que viven juntas.”. En la família hi trobem un microcontext on hi apareixen els primers valors, els principals agents socialitzadors i els primers transmissors de cultura.
  4.  Segons Amparo Moreno l’adolescència  “es caracteritza per ser un moment vital en el qual se succeeixen un gran nombre de canvis que afecten tots els aspectes fonamentals d’una persona. Les transformacions tenen tanta importància que alguns autors parlen d’aquest període com d’un segon naixement. (...) Es modifica la nostra estructura corporal, els nostres pensaments, la nostra identitat, i les relacions que mantenim amb la família i la societat”.  Per tant és un període vital entre la pubertat i la vida adulta.

El macrocontext de la història és del s. XX entre els anys 2000 i 2005 anys de revolució tecnològica. La massificació de serveis com la televisió per cable internet i telefonia mòbil, alhora apareixen diferents formes de consum. Tot passa en un poble de Catalunya anomenat Picamoixons.

En el microtext trobem una família preocupada pel que li estava passant el seu fill, ja que a partir dels 17 anys ell ja no és mostra tan feliç com havia estat fins aleshores. Desapareix el contacte afectiu, existeix falta d’interacció... Apareixen baralles i males relacions. Però sempre hi ha una esperança de qual el problema es pot arreglar i que pot ser com era abans. Es manifesten diferents etapes: la del xoc, la negació, la depressió i l’acceptació. És una família que no tenen molts recursos, però tenen el just per portar una vida amb un mínim de qualitat, com anar sempre nets i tenir sempre un plat a taula.

El perfil que s’ajusta més per l’estudi, es diu Roger, té 37 anys i sempre ha viscut a Picamoixons. Durant la seva adolescència va presentar conductes pertorbadores en tots els seus àmbits. Deguda a la seva problemàtica conductual de base, va anant desenvolupant progressivament un retard escolar al no adaptar-se el ritme escolar, tot acompanyat d’un distanciament cap als mestres i a la seva pròpia família.

L’increment progressiu d’aquesta problemàtica fa que per una banda es produeix un deteriorament en les dinàmiques familiars del Roger. Així que no només l’afecta a ell sinó també a la seva família. En conseqüència no va acreditar cap formació acadèmica, d’aquesta manera afectant el seu projecte laboral, social, familiar i deteriorament psicològic.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (10.6 Kb)   pdf (150.9 Kb)   docx (16.1 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com