ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Identitat Cultural I Etnocentrisme: Una Mirada Des De Catalunya


Enviado por   •  18 de Octubre de 2014  •  421 Palabras (2 Páginas)  •  132 Visitas

Página 1 de 2

Identitat cultural i etnocentrisme: una mirada des de Catalunya.

En el text hi trobem diferents definicions de cultura, però ens centrarem en els sentiments i els punts de vista de l’autor Miquel Rodrigo Alsina.

L’autor no vol revelar la definició exacte de cultura, sinó com s’utilitza aquest concepte.

“La cultura és una construcció/ realització dels essers humans. És un conjunt obert complex, ocasionalment contradictori, de pautes de pensaments, emocions i conductes que donen vida a la cultura”

No es sent nacionalista ja que rep diferents corrents culturals, catalanes, espanyoles i franceses i no s’identifica en cap.

Pensa que el que caracteritza a les cultures són les dinàmiques interculturals i per entendre aquesta varietat, adoptem una actitud flexible i receptiva, mitjançant l’eina del constructivisme, que és l’eina per comprendre la realitat d’una manera més pròxima i clara.

Explica que cada cultura té un tret identificatiu, que pot ser el llenguatge, la textualitat, les costums, etc. Per exemple, el cas de Catalunya, pel que fa la llengua pròpia. I la defineix com una nació sense estat.

Busca un nou tipus d’estat d’autonomia de les institucions catalanes, per dirigir els assumptes públics i la integració a Europa.

Dirigint-se cap a una mirada intercultural, tot grup ètnic genera un cert etnocentrisme inevitable que ajuda a la seva autoconstrucció. Podem distingir dos diferents tipus d’etnocentrisme.

- Emotiva: augmenta la cohesió social. És bàsica per sentir-se que pertanys en un grup determinat.

- Cognitiva: l’esser humà necessita poder donar sentit a la realitat.

Per superar l’etnocentrisme s’hauria de potenciar la comunicació intercultural, comprendre les altres cultures. Aquest esforç de sortir d’una mateixa cultura i mirar amb altres ulls a una persona estrangera ens permetrà per una part conscienciar-nos de les nostres característiques culturals. I per un altra, descobrir els prejudicis i estereotips que tenim en vers a un altra persona amb una cultura diferent.

Així la mirada intercultural, fomenta l’autoconeixement i ens ajuda a ser més tolerants i respectuosos/es amb la varietat de cultures. Tradicionalment la societat considerava el mestissatge com l’encreuament de diferents races. I ho trobàvem antinatural, perquè es barrejaven entre elles.

Conclusió:

Tenir una visió intercultural és el que diriem que és assertiu entre tots/es nosaltres, però la societat en la que vivim “ens ha ensenyat” que la cultura de Catalunya, és la millor. A l’escola, es practica

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.8 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com