ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

L'HOME I EL MEDI


Enviado por   •  17 de Septiembre de 2018  •  Apuntes  •  1.195 Palabras (5 Páginas)  •  128 Visitas

Página 1 de 5

ACTIVITAT 2:

1. Com ha afectat l’aparició de l’home al medi? A què és degut?

Al principi (paleolític, neolític) no tenia un efecte més enllà del que poden tenir altres éssers vius. Però poc a poc, l’home ha anat obtenint coneixements sobre el medi que l’han portat a poder dominar el processos i cicles naturals. Actualment, es podria dir que l’aparició de l’home ha estat catastròfica per al medi i la vida de la resta d’éssers vius. Em provocat la degradació d’un alt percentatge d’ecosistemes, la pèrdua de biodiversitat a un ritme molt elevat i en general, un canvi ambiental global.

El metabolisme biològic de l’home, les restes de les activitats agràries, industrials, de serveis i del consum, la urbanització i l’explotació dels recursos naturals donen lloc a una degradació ambiental profunda. Alguns dels problemes ambientals sorgeixen de l’acumulació de residus sòlids, líquids i gasosos a l’entorn dels assentaments humans, alguns dels quals no són reintegrables als cicles naturals. Tot això es degut a causes com el ràpid augment de la població mundial, la gran capacitat de transport que em assolit, l’explotació de la Biosfera en tot el seu conjunt, augment de les activitats agrícoles, la industrialització, les grans emissions de contaminants a l’atmosfera, l’ús del diner i en general, la societat de consum, i el despilfarrament de recursos.

2. Defineix medi ambient. Quina diferència hi ha entre medi ambient i medi natural?

El medi ambient és el conjunt de components físics, químics, biològics i socials capaços de causar efecte directe o indirectes, en un termini curt o llarg, sobre els éssers vius i les activitats humanes. És l’entorn amb el que intercanviem energia, matèria i informació. Cal considerar-lo, doncs, com  un gran sistema de relacions entre elements de diferent naturalesa que presenten una dependència mútua.

El medi natural, en canvi, es aquell que conserva la seva essència intacte, on els humans no han intervingut. Comprèn tots els éssers vius i inerts que existeixen de forma natural a la Terra. La principal diferència entre el medi ambient y el medi natural, es que en aquest últim, no és resultat de la intervenció humana. De manera simplificada, es podria dir que el  medi ambient és un medi natural alterat que suporta les activitats humanes, activitats moltes vegades problemàtiques, i que impliquen danys o reducció dels valors naturals del medi relatius a l’estat i qualitat dels ecosistemes, la qualitat de l'aire, de les aigües i dels sòls així com el valor dels recursos renovables i no renovables.

3. El pensament o la visió de l’home sobre el medi ha estat sempre la mateixa? Digues en quins aspectes ha anat canviat

No. Crec que la relació de l’home amb el medi i la seva visió han canviat molt al llarg de 2.500.000 milions d'anys. des de la prehistòria s'han extret elements de la natura per satisfer totes les nostres necessitats. Però abans s'extreien de manera més sostenible per cobrir necessitats bàsiques.

Durant milions d'anys, des de la seva aparició, els homes i dones extreien els recusos de la terra de manera molt limitada, ja que les seves necessitats i la tècnica utilitzada no exigia ni permetia extreure'n grans quantitats ni modificar els elements naturals de manera significativa. Un cop utilitzats aquests recursos no generaven residus nocius per la natura i si ho feien, la seva repercusió en el medi ambient era mínima.

Amb la Revolució Industrial els països industrialitzats (sobretot Europa, Estats Units) van passar a dominar l'extracció i utilització dels recursos i gràcies a això es van desenvolupar econòmicament. Aquest procés va fer que occident creiés que la natura no tenia límit i que es podia extreure d'ella tot el que es volgués sense cap conseqüència negativa. A mitjans del segle XX es va entrar en un procés anomenat Crisis Ecològica: aquests països s'han adonat que la natura té un límit i si no es frena el nivell d'explotació dels recursos i el control dels residus que es genera amb la seva utilització, la humanitat, els animals i el mateix planeta acabaran destruits. De manera que começen a sorgir moviments i polítiques per protegir la naturalesa d'aquesta explotació masiva.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.5 Kb)   pdf (121.3 Kb)   docx (25.7 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com