ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Guión De Lectura La Elegancia Del Erizo


Enviado por   •  21 de Enero de 2013  •  6.386 Palabras (26 Páginas)  •  689 Visitas

Página 1 de 26

Guió de lectura

Barbery, Muriel La elegancia del erizo, Seix Barral , Biblioteca Formentor 2008. Barcelona ISBN 978-84-322-2821-6

PREU: 19.50

Barbery, Muriel L’elegància de l’eriçó Edicions 62 Peninsula,2008 ISBN: 84-297-6045-8

Preu: 19.50 €

Nota : En aquest treball hi ha tres tipus de preguntes : de cercar informació, de reflexió i raonament per demanar la teva opinió personal sobre aspectes del llibre, de saber interpretar el que l’autora ens escriu i de trobar les respostes concretes dins el llibre. La prova que tindràs posteriorment després de fer el treball haurà de demostrar que has aprofitat la lectura.

1.- Comença per fer una cerca de la biografia de l’autora. Recull les dades en forma de petit resum amb les característiques més significatives.

Muriel Barbery nasqué el 1969 a Casablanca (Marroc). Va estudiar a França i actualment és professora de filosofia. Viu a Colleville-sur-Mer, a Normandia, amb el seu marit.

L’any 2002 va publicar la seva primera novel•la, Une gourmandise, que va tenir un gran èxit i va ser traduïda a 12 llengües.

El 2006 va publicar L’élégance du hérisson, amb un nou i renovat èxit de masses. Ha estat traduïda a 50 llengües i ha rebut diversos premis.

2.- Fes una fitxa bibliogàfica del llibre segons el model que a català o castellà t’indiquen.

3.- Quin significat té per tu el preàmbul ? Per això et recomanem que relacionis els teus coneixements de Karl Marx amb les respostes i preguntes que es busquen i es desitgen (“qui sembra desig recull opressió ) ? Pots fer primer una petita introducció a les idees que pretén aconseguir Marx .

El objectiu principal que té el preàmbul es presentar als dos personatges que surten constantment en l’obra, la René i la Paloma ( la principal protagonista). Ho fan caricaturitzant els seus pensaments i accions per tal d’aconseguir cert interès per part del lector.

La relació que existeix amb Marx es manifesta sobretot en la frase que diu “qui sembra desig recull opressió), això sorgeix de la figura de la René qui es declara contrària a la filosofia de Marx. La Paloma també te sentiments bastants profunds sobre ”l’estat natural i l’animalització de l’home com a única veritat incontrastable, deixant, això sí, un espai per a un idealisme utòpic de manera que aquest home animalitzat tingui sensibilitat artística i capacitat de creació d’obres d’Art.

La Resné creu que les persones s’haurien de centrar més en lo que poden fer, es a dir en lo que esta en les seves mans i no el que esta en els seus caps, lo que no poden fer, lo que se’ls escapa del seu control...

La idea de frustració que manifesta la Paloma sobre el sentit de l’existència també reflexa idees de Marx

4.- Fes un petit retrat físic i psicològic dels principals protagonistes.

La Resné es una dona que te una autoestima molt baixa, no s’estima a ella mateixa i es veu plena de defectes, diu que es grassoneta, baixeta, lletja... sempre havia sigut així. La seva imatge es relaciona a la típica imatge de la portera solitària que no te família i viu amargada, en el fons te un gran cor i una gran personalitat, però te molt poca autoestima la qual fa que no pugui “brillar” en la multitud

5.- Què penses de la idea que té de bon principi la Renée sobre la vida i el seu sentit fàcil de desxifrar ? Raona la teva resposta. La Renée, tot hi ser una portera pobre des d’un començament deixa veure com entén de filosofia, ja que va anomenant alguns filòsofs segons parla, d’aquesta manera surt del paper de típica portera, que diu ella.

6.- Quina relació té la frase que diu la portera Renée “ sóc pobre en casa de rics” amb la seva vida ? Per què creus que ho diu ? Lo que vol dir es que ella te una certa pobresa y treballa per persones que tenen un poder adquisitiu més alt que ella, son rics. Al treballar per a ells, ella es troba en el seu entorn, s’involucra d’alguna manera en les seves vides, la dels rics, “la bona vida”...

7.- Qui és en Lleó ? Quin paper juga a la vida de la portera ? En Lleó es el gat de la portera, el paper que juga dintre de la seva vida es molt important, es un gat molt mandrós però li aporta una gran companyia

8.- Busca una petita obra del músic Gustave Mahler i escolta-la. A continuació et demanem que indiquis amb exactitud quina ha estat i quines sensacions t’ha produït en escoltar-la. Descriu amb adjectius el que sents. Pensa en que sent la portera quan escolta i veu art.

Jo he escoltat la Simfonia Nº1 "Titan” les sensacions que m’ha produït ha sigut calma i també diversos sobresalts i sentiments com d’emoció. Sens dubte, quan la Renée viu l’art, es sent corpresa davant la immensitat de les seves dimensions, i això li transmet agradables sensacions que l’evoquen a creure que està vivint plenament amb la meravella descoberta per l’Home. Jo personalment he escoltat aquest fragment que m’han portat a sentir certes sensacions, però en canvi no m’ha agradat molt.

9.- Què et sembla que representen les idees profundes que numerades van apareixen dins tota la novel•la ? Qui les te i per què li serveixen ? Representes les diferents anotacions que a la Paloma se li van acudint, son anotacions espontànies de moments determinats on ella escriu el que sent en el moment sense rumiar gaire sobre lo que escriu, només plasma lo que sent en aquell moment. La Paloma escriu dos diaris a la vegada un recull el temes que tracten sobre el seu suïcidi i l’altre tracta sobre les coses bones que te la vida

10.- Com interpretes la frase “la gent creu voler i perseguir estels , però acaba com peixos de colors dins una peixera” ? Jo interpreto aquesta frase com: Les persones diuen que tenen molts somnis i plans i diuen que lluitaran per fer-los realitat, però en canvi acaben iguals, productes de la nostra societat, una societat mecanitzada que atrapa als individus dintre d’una espècie de peixera

11.- Quina idea té la nostra protagonista de 12 anys de les mates i la llengua , en història ? Per què té aquesta idea ? Creu que formen part d’un ordre social d’ordenació de factors lògics, d’una compressió de la realitat sota un seguit

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (35.5 Kb)  
Leer 25 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com