ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Kant


Enviado por   •  24 de Abril de 2023  •  Apuntes  •  2.690 Palabras (11 Páginas)  •  43 Visitas

Página 1 de 11

CAP 1 - HEM DE DIR-LI TOT A LA NOSTRA PARELLA?

  1. KANT

Kant pensador de la Il·lustració s. XVIII, deia que s’havia d’anar en contra de qualsevol convenció social i que el cristianisme és una institució que ens diu que és bo i que no, estava en contra de la religió totalitzadora.

Ètica prèvia a les accions, reflexió sobre la moral. Amb aquesta reflexió justifica ho incorrecte. - Paràmetres ètics invariables

  • Dilemes ètics és el que ens fa pensar sobre els nostres conductes. Per què ho he de fer? Per què he d’actuar així?

Moral conjunt de normes i tradicions, donades que separen el bé del mal, correcte o incorrecte, just o injust. Què he de fer? Guiar la nostra conducta.

Kant diu que s’ha de fer sempre ho correcte. Diu que allò que és invariable i universalitzable, ho coneixem com:

IMPERATIU CATEGÒRIC Ordres/mandats morals universalitzables que ens donem a un mateix. Jutge intern que valora sempre les nostres accions, fer el deure més enllà de les conseqüències. Per saber que entra en el nivell categòric s’han de seguir passos:

- Tota llei moral serà desitjable sempre que volguéssim que fos una llei universal, adequat.

- Una acció serà moralment desitjable sempre que la desitgéssim en contra nostra. No facis el que no vols que et facin.

Una acció sempre hi serà dins de l’imperatiu categòric quan és desitjable dels altres cap a mi, està correcte. No robar, ser honest, respectar, no matar, no jutjar, estimar, etc.

L’imperatiu categòric que planteja Kant és: actua de manera que la teva acció pugui convertir-se en norma universal. Aquest imperatiu no depèn de cap finalitat, no planteja un contingut concret (no ens diu què hem de fer) però ens serveix com a criteri formal per saber si una norma és correcta o no, és a dir, ens diu que només si una norma és universalitzable és moralment correcta.

Pregunta filosòfica ➡ Hem d’explicar tot a la nostra parella?

  • Teoria moral Intenten desbrinar el que és ètic si és correcte o no.

  • Teories universals Ètica kantiana diu que hi ha una moral o ètica universal, tota la condició humana ha d’actuar sempre dintre dels principis morals, universals. Matar, robar, etc. va en contra dels principis morals, són rígids i inamovibles. Kant creia que els principis ètics s’havien de respectar sempre. Segons ell la mort mai és justificable.
  • Teories conseqüències Expliquen en funció a les conseqüències que desprèn.
  • Egoisme ètic Tota acció serà moralment correcte sempre que et beneficiï + a

tu si oculto una mentida i surto guanyant jo, estarà justificat.

  • Utilitarisme Una acció serà moralment correcte sempre que sigui útil per la

societat (fer feliç a un major nombre de persones).

  1. ELISABETH ANSCOMBE

Diu que existeixen els mandats universals i està a favor de l’imperatiu categòric menys amb la mentida. Dir sempre la veritat, és no mentir, no és una norma que obligui, la mentida és tolerable. Mentir no sempre està malament.

Per ella la regla de “no mentir” no és un imperatiu categòric, perquè no és universalitzable.

Què fer davant d’un dilema ètic?  Preguntar-se i reflexionar què faria una bona persona. Referents morals

  1. ARISTÒTIL

Diu que per ser feliç has de ser una persona virtuosa. Persona virtuosa és qui que genera trets del caràcter que sigui admirable per tu. La sinceritat, bondat, fidelitat, respecte, confiança, etc.

Per arribar a ser un referent moral s’ha de treballar, actuar de manera virtuosa, la virtut es cultiva i es conrea, és a dir es treballa. Som el que fem repetidament.

Felicitat = virtut, persona virtuosa

  1. SÒCRATES

Filòsof que no va deixar res per escrit. Defensa el bé, la justícia i la virtut. Diu que dir la veritat no sempre és de bona persona, hi ha persones bones que no diuen la veritat.

Dir la veritat ≠ Bona persona

Una persona virtuosa és qui coneix el concepte de justícia, perquè ha pensat, raonat, viscut experiències, etc. La persona virtuosa ha de ser capaç per identificar què és just. Diu que el coneixement de la justícia s'assoleix amb la pràctica.

Una persona que enganya a la seva parella no coneix què és just i què no és just. Una persona justa no ho faria, pensaria amb intel·lectualisme moral.  

Pensar i raonar: intel·lectualisme moral. (Pensament de Sòcrates) Consisteix en que la virtut és el coneixement d’allò just. Virtut = Coneixement

Les persones adultes amb més experiència podrien pensar millor que una persona adolescent.

  1. JEREMY BENTHAM

Diu que tot l'ésser humà té el fi de ser feliç. La felicitat és absència de dolor i presència de plaer, per ser feliços hem de recollir moments plaents.

UTILITARISME Pensament/Teoria ètica conseqüencialista que diu que les accions seran justes o injustes, bones o dolentes, moral o immoral, en funció de les conseqüències que genera. Davant un dilema ètic, has de realitzar l’acció que augmenti el plaer/felicitat o disminuir el dolor de les persones afectades.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (17.1 Kb)   pdf (147.6 Kb)   docx (775.4 Kb)  
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com