ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El Pianista


Enviado por   •  23 de Marzo de 2015  •  1.983 Palabras (8 Páginas)  •  174 Visitas

Página 1 de 8

FITXA TÈCNICA

Direcció: Roman Polanski.

Països: França, Alemanya, Regne Unit, Polònia, Holanda.

Any: 2002.

Durada: 148 min.

Interpretació: Adrien Brody (Wladyslaw Szpilman), Thomas Kretschmann (Capità Wilm Hosenfeld), Daniel Caltagirone (Majorek), Frank Finlay (El Pare), Maureen Lipman (La Mare), Emilia Fox (Dorota), Ed Stoppard (Henryk), Julia Rayner (Regina), Jessica Kate Meyer (Halina), Ruth Platt (Janina).

Guió: Ronald Harwood; BASAT en la novel•la "El pianista del gueto de Varsòvia" de Wladyslaw Szpilman.

Producció: Roman Polanski, Robert Benmussa i Alain Sarde.

Música: Wojciech Kilar.

Fotografia: Pawel Edelman.

Muntatge: Hervé de Luze.

Disseny de Producció: Allan Starski.

Direcció artística: Sebastian T. Krawinkel.

Vestuari: Anna B. Sheppard.

Estrena a Espanya: 13 de desembre del 2002.

1

BIOGRAFIA DIRECTOR RELACIONADA AMB LA PEL.LÍCULA

Raimund Polanski, va néixer el 18 d'agost de 1933 a París, any que Hitler pujava al poder. Va viure una infància molt soferta a Polònia, on es van traslladar els seus pares. Amb 6 anys va haver d'abandonar la seva llar a Cracòvia per refugiar-se en una zona on residien jueus, tot i que només la seva mare era parcialment practicant. Ella seria deportada, Roman ja no tornaria a veure-la.

Sent adolescent va començar a introduir-se al món dels mitjans de l'espectacle. Va treballar en programes radials, en obres teatrals i en algunes pel•lícules. La més important va ser "Pokolenie" (1954) d'Andrzej Wajda. Més tard, ingressaria a l'escola de cinema de Lodz, on realitzaria els primers treballs en curtmetratges com "Dos homes i un armari" (1958) una sàtira surrealista.

El 1962 realitza el seu primer film, "Amb el ganivet a l'aigua", pel que el van nominar a un Oscar. El 1964, filma "Repulsió" de temàtica psicològica igual que "Carreró sense sortida" (1966). La seva següent pel•lícula seria una burla al cinema de terror, "El ball dels vampirs" (1967). Amb tot el prestigi guanyat en aquestes pel•lícules, va obtenir el crèdit per ingressar a Hollywood, on va realitzar "La llavor del diable" (1968).

Però malgrat l'èxit que l'acompanyava, tant com a director i actor, el 1969 la seva dona, l'actriu Sharon Tate, embarassada de 8 mesos va ser víctima d'assassinat del clan Manson. Després del succés d'una de les seves grans obres "Chinatown" (1973), estaria novament embolicat en problemes a causa d'una acusació de violació per una adolescent i posat a la presó.

2

Amb "Chinatown" Roman Polanski confirmaria les seves virtuts de gran director. Després de "El llogater" (1976) i "Tess" (1979), vindria una època d'trancisión en les seves realitzacions, per després reprendre, ja a Europa, amb "Frenètic" (1988), film de suspens al Hitchcock, i "Llunes de fel" (1992) que abordava les relacions de parella. Continuaria la seva obra amb "La mort i la donzella" (1994), "La novena porta" (1999) i la recentment guardonada a Cannes, "El pianista".

En les seves obres fonamentalment es destaquen, malgrat la seva varietat temàtica, una qualitat parella, d'un home amb estil propi. L'espectador en el seu cinema, se submergeix en els personatges. Sense cap dubte, avui Roman Polanski és un dels màxims exponents del millor cinema.

• Tal i com hem pogut observar, va néixer l’any que Hitler pujava al poder. Els nazis els envairan, ja que ha començat la Segona Guerra Mundial. La caiguda de Polònia, on es trobava la seva ciutat, significarà la caiguda dels seus ciutadans, especialment dels Polonesos jueus, morint molt bona part de la seva població. Les situacions violentes de les autoritats nazis demostren la fredor amb que actuaven, no tenien objeccions ni amb els nens, les pallisses i maltractaments eren constants.

En la pel•lícula reflecteix una experiència viscuda per l’autor que el permet afegir experiències noves al director ja que ell quan era molt petit es va veure obligat a traslladar-se al gueto de Cracòvia.

3

ARGUMENT

La pel•lícula tracta sobre l’evasió dels nazis i la discriminació i l’odi que tenien cap als jueus.

El personatge principal que ens presenta la pel•lícula és Wladyslaw Szpilman, narra la seva trajectòria personal i descriu la desastrosa situació del moment en que viu.

Comença la segona Guerra Mundial. Els nazis envaeixen Varsòvia.

L'any 1939 els alemanys comencen a establir lleis absurdes per la captura dels jueus.

Al 1938 se'ls obliga a portar un distintiu al braç (una estrella blava de sis puntes). Qui no portés el distintiu seria castigat durament o fins i tot assassinat.

Szpilman i la seva família en un principi es neguen a fer una cosa tan humiliant però al final acaben cedint. Estaven esperançats que la situació canviaria aviat, però això no passa i es veuen obligats a traslladar-se al gueto de Varsòvia juntament amb els altres jueus.

La família formada pel pare, la mare, les dues germanes i el germà no tenen gairebé per menjar i viuen en una situació deplorable. Szpilman aconsegueix un treball com a pianista en un bar.

La família, juntament amb altres jueus és traslladada en vagons de tren a camps de concentració. Szpilman aconsegueix escapar gràcies a l'ajuda d'un policia jueu, amic de la família. Durant setmanes torna a viure al gueto i és testimoni de situacions veritablement esgarrifoses com l'assassinat per part d'un nazi, d'un nen que intentava fer contraban al mur, o l'invàlid que en una batuda és llançat amb cadira de rodes per un balcó, etc.

4

Situacions com aquestes demostren la fredor amb què les autoritats nazis actuaven, no

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12.6 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com