ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Maternitat d’Elna


Enviado por   •  26 de Noviembre de 2017  •  Trabajos  •  1.060 Palabras (5 Páginas)  •  169 Visitas

Página 1 de 5

3r TRIMESTRE

TREBALL D’EXILI

APUNTS + REFLEXIÓ

XIAOYUE ZHOU

4 ESO A

09/05/16

La Maternitat d’Elna

Va ser fundada el novembre del 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz. Elisabeth es feia passar per Senyoreta Isabel, ja que era difícil pronunciar el seu nom complert. Era una infermera suïssa que va arribar a Madrid com a voluntària de l'Associació d'Ajuda als Nens de la Guerra per ajudar mares i nens durant la Guerra Civil Espanyola. Quan va caure la república, es va desplaçar amb els refugiats cap al Rosselló(França), on la majoria van ser internats. Allà es va dedicar a buscar i recollir les embarassades dels camps d'internament francesos.

Al començament van buscar una casa per llogar i així poder internar les embarassades, però la cosa no anava gaire be. El propietari, en tornar a casa seva, els va fer fora .Però Isabel no va resistir-hi gaire, perquè quan ella anava al mercat sempre passava per un xató,''castell'', gairebé abandonat. Va demanar que els deixes una setmana mes per anar-se'n, va buscar ajuda per trobar el propietari i així poder-la llogar.

Setmana després, la família Bardou* el van cedir. Van comenÇar de nou, i d’aquí va néixer la Maternitat d'Elna.

Al principi no hi tenien gaire cosa, cosa que en el moment Isabel va actuar ràpid. Primer va buscar un ajudant, ajudat que sigui un artesà, i així ho van fer. Es deia Pepe. Ell va ajudar a la Maternitat a construir un hort. Després ell va anar a aprendre a conduir el cotxe que van trobar abandonat al carrer, cosa que els van ajudar molt, perquè cada vegada les mares augmentava i necessitava algun transport per anar mes ràpid; després d’allò, Isabel va demanar aliments a la Creu Roja. Li van portar llet en pols, formatge, sucre, arròs i poca cosa mes. Però amb allò ja hi estaven conformats.

Cada 6 mesos aproximadament els enviaven infermeres professionals, una d'elles era la Madam Eva.

Madam Eva s'encarregava de dilatar a les embarassades, per així en l'hora de parir el nen hi fos mes fàcil. Els feien pujar 5 vegades l'escalera i 50 en baixar-ne. En total 100 vegades cada dia.

Les mares, després d'haver estat un any aproximadament en la maternitat ,havien de tornar a la platja d'Argelers. Però no estaven massa contents d’allò. Es llavors, que Isabel va buscar solucions: buscava treballs per a elles en horts, cases, etc...

perquè així, tenien el paper de contracte del treball, i així podrien sortir i entrar sense problemes.

Anys després, el nazis van envair l'altre meitat de França, amb la mala noticia de que van haver de tancar la Maternitat. Les dones havien de decidir-se si marxar-se cap a Amèrica-Sud o quedar-se. Isabel estava en perill buscat per els nazis.

Ella es va amagar a casa d'una pagès per molts anys, per després tornar a Suïssa amb els seus pares malalts després de que ens nazis perdés la Guerra.

*Família Bardou, una família rica d'aquella època, que van construir la mansió per estar-hi de vacances. Va construir la casa amb la cúpula per poder prendre el sol i a la vegada veure la platja sense sortir de casa seva. Quan estava llesta la cúpula es va donar compte que no es veia ni la meitat de la platja, la qual cosa va demanar que hi construís una altra cúpula a sobre.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.4 Kb)   pdf (54.8 Kb)   docx (12.7 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com