ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

TEMA 10 LA DESCOMPOSICIÓ DEL SISTEMA (1917/1923)


Enviado por   •  16 de Marzo de 2015  •  988 Palabras (4 Páginas)  •  317 Visitas

Página 1 de 4

TEMA 10. LA DESCOMPOSICIÓ DEL SISTEMA (1917/1923)

6.1 La fi del sistema del torn pacífic

Es forma un govern de concentració amb la participació de líders dinàstics (conservadors i liberals) i dels catalanistes de la Lliga Regionalista, però les diferències entre els aliats van fer impossible un programa de reformes, impedir la inflació i restablir l’ordre social. Per això es va tornar al sistema del torn. Els governs van recórrer a mesures com la suspensió de garanties constitucionals i la clausura del Parlament.

6.2 La campanya per l’autonomia

La Lliga i els dirigents de la Mancomunitat van fer una campanya en defensa de l’autonomia. Es va presentar un Projecte d’Estatut de Catalunya en què es proposava la formació d’un govern català i d’un parlament triat per sufragi universal.

6.3 L’enfortiment del catalanisme d’esquerres

Forces d’esquerres es van proposar fer una renovació basada en la necessitat de catalanitzar el republicanisme. Francesc Layret i Lluís Companys van organitzar el Partit Republicà Català. Un grup d’intel·lectuals descontents amb la política de la Lliga va abandonar el partit i van crear l’Acció Catalana. El mateix any Francesc Macià funda l’organització Estat Català i es forma la Unió Socialista de Catalunya.

6.4 La conflictivitat social

Una sèrie de canvis originats per la Primera Guerra Mundial va provocar, a Espanya, la mobilització social i l’augment del sindicalisme. A Andalusia la situació de misèria dels pagesos va donar pas al trienni bolxevic. Anarquistes inicien revoltes pageses motivades per la fam de terres. A Catalunya els pagesos creen el sindicat Unió de Rabassaires. A Bcn es va declarar una vaga a La Canadenca (empresa que subministrava electricitat). La vaga es va reprendre i la patronal hi va respondre tancant empreses i amb la repressió dels sindicats. La federació patronal va impulsar la creació del Sindicat Lliure. La Federació Patronal de Bcn exigia mesures de força i el governador civil de Bcn va fer una política de protecció dels pistolers de la patronal, va fer una dura repressió contra els sindicats i va posar en pràctica la Llei de fugues (època coneguda com el pistolerisme).

6.5 El problema del Marroc: Annual

Al Marroc, les tribus rifenyes (regió muntanyosa del nord del Marroc) agredien l’excèrcit espanyol permanentment. Es van dur a terme unes quantes operacions per controlar els rebels. El general Silvestre va iniciar una ofensiva cap a l’interior del territori. L’excèrcit va ser derrotat a Annual.

Amb governs inestables i una tensió social molt greu, l’anunci de la discussió de l’informe Picasso al Parlament va fer que es mobilitzessin sectors de l’excèrcit i de la dreta.

7. La dictadura de Primo de Rivera

Declarà l’Estat de guerra i es va dirigir al monarca per exigir que el poder passés a mans dels militars. Alfons XIII va acceptar. Va justificar la seva acció com una solució per posar fi a la crisi política i a la conflictivitat social que travessava el país. Els objectiu de Primo de Rivera eren evitar que el règim polític acabés democratitzant-se.

7.2 La reorganització de l’Estat

La dictadura

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.5 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com