ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Tabaco En El Estado Del Bienestar


Enviado por   •  13 de Octubre de 2014  •  800 Palabras (4 Páginas)  •  181 Visitas

Página 1 de 4

Jeremy Bentham és un pensador anglès, pare de l’utilitarisme. Va néixer al febrer de 1748 a Houndsditch, fill d'una rica i important família històrica de jutges, i va morir a Londres el 6 de juny de 1832.

Els seus primers treballs el van portar a la formulació de la doctrina utilitarista, plasmada en la seva obra principal Introducción a los principios de moral y legislación (1789). En ella deia que tot acte humà, norma o institució, han de ser jutjats segons la utilitat que tenen, és a dir, segons el plaer o sofriment que produeixen a les persones. Així és fonamentaria una nova ètica basada en la satisfacció i no en el patiment. L’últim objectiu d’aconseguir “la major felicitat per al major número” el va acostar a corrents polítiques progressistes i democràtiques.

Jeremy Bentham té dos principis: el descriptiu i el d’utilitat. L’ètica utilitarista → conseqüència. El “felicific calculus” (càlcul hedonista). Maximitzar el nostre plaer/benestar propi i minimitzar el nostre dolor.

- Tot objecte té una utilitat i pot satisfer algun desig.

- L’atribut d’utilitat és subjectiu.

- El criteri moral bàsic és la utilitat (moral de consequència): els individus busquen maximitzar els estímuls positius i minimitzar els negatius.

- El Govern ha de proporcionar el major benefici al màxim de persones possibles (no es regeix per uns principis, drets... Democràcia des de un altre punt de vista)

- El mercat és l’espai on es posen en joc aquestes utilitats individuals→ economicisme.

- No hi ha un judici sobre si hi ha un plaer/benefici superior a un altre.

He decidit relacionar a Jeremy Bentham amb el tema del tabac en un estat de benestar, ja que penso que és un tema d’actualitat i que a causat polèmica en moltes ocasions.

El tabac és la principal causa de malaltia (càncer), i mort prematura. No només càncer de pulmó, sinó que a partir d’aquest es poden generar molts altres (càncer de nas, de cor, de boca...). Apart de càncer provoca malalties al sistema respiratori, és causa directe de problemes cardíacs, de problemes a la boca, menys rendiment físic, caiguda del cabell, efectes en l’embaràs, entre molts d’altres. Fumant no només es perjudica a la pròpia persona, també perjudica a tots els que envolten a un fumador. Veient totes les conseqüències que té el tabac, la meva pregunta és: perquè els governs no prohibeixen el seu consum? La resposta es clara i senzilla: motius econòmics.

La indústria del tabac mou molts diners. A més dels impostos indirectes que cobra l’estat sobre aquest producte, hi han molts interessos econòmics per part de les grans multinacionals del tabac. Aquí és planteja un dels principis de Bentham; el consum del tabac no és moral

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.9 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com