Tabaco En El Estado Del Bienestar
paopuig13 de Octubre de 2014
800 Palabras (4 Páginas)207 Visitas
Jeremy Bentham és un pensador anglès, pare de l’utilitarisme. Va néixer al febrer de 1748 a Houndsditch, fill d'una rica i important família històrica de jutges, i va morir a Londres el 6 de juny de 1832.
Els seus primers treballs el van portar a la formulació de la doctrina utilitarista, plasmada en la seva obra principal Introducción a los principios de moral y legislación (1789). En ella deia que tot acte humà, norma o institució, han de ser jutjats segons la utilitat que tenen, és a dir, segons el plaer o sofriment que produeixen a les persones. Així és fonamentaria una nova ètica basada en la satisfacció i no en el patiment. L’últim objectiu d’aconseguir “la major felicitat per al major número” el va acostar a corrents polítiques progressistes i democràtiques.
Jeremy Bentham té dos principis: el descriptiu i el d’utilitat. L’ètica utilitarista → conseqüència. El “felicific calculus” (càlcul hedonista). Maximitzar el nostre plaer/benestar propi i minimitzar el nostre dolor.
- Tot objecte té una utilitat i pot satisfer algun desig.
- L’atribut d’utilitat és subjectiu.
- El criteri moral bàsic és la utilitat (moral de consequència): els individus busquen maximitzar els estímuls positius i minimitzar els negatius.
- El Govern ha de proporcionar el major benefici al màxim de persones possibles (no es regeix per uns principis, drets... Democràcia des de un altre punt de vista)
- El mercat és l’espai on es posen en joc aquestes utilitats individuals→ economicisme.
- No hi ha un judici sobre si hi ha un plaer/benefici superior a un altre.
He decidit relacionar a Jeremy Bentham amb el tema del tabac en un estat de benestar, ja que penso que és un tema d’actualitat i que a causat polèmica en moltes ocasions.
El tabac és la principal causa de malaltia (càncer), i mort prematura. No només càncer de pulmó, sinó que a partir d’aquest es poden generar molts altres (càncer de nas, de cor, de boca...). Apart de càncer provoca malalties al sistema respiratori, és causa directe de problemes cardíacs, de problemes a la boca, menys rendiment físic, caiguda del cabell, efectes en l’embaràs, entre molts d’altres. Fumant no només es perjudica a la pròpia persona, també perjudica a tots els que envolten a un fumador. Veient totes les conseqüències que té el tabac, la meva pregunta és: perquè els governs no prohibeixen el seu consum? La resposta es clara i senzilla: motius econòmics.
La indústria del tabac mou molts diners. A més dels impostos indirectes que cobra l’estat sobre aquest producte, hi han molts interessos econòmics per part de les grans multinacionals del tabac. Aquí és planteja un dels principis de Bentham; el consum del tabac no és moral ja que perjudica a la salut de tothom, els fumadors i els que els envolten; però beneficia econòmicament al propi estat (la majoria) ja que rep una quantitat d’ingressos importants que compensen els danys que causa el tabac, fins a l’extrem que els diners que un estat es gasta en sanitat per causa directa del consum del tabac és menor que el que suposa l’ingrés per les taxes de la venta d’aquest.
El propi estat fa campanyes en contra del consum del tabac, a totes les caixes es obligatori posar un fragment on diu per exemple: “fumar provoca càncer” o “fumar mata”, entre d’altres. Inclús es fa propaganda televisiva agressiva en contra del consum del tabac.
La recaptació fiscal en concepte dels impostos indirectes sobre el tabac va ascendir a 9.266 milions d’euros al 2008, dels quals 7.561 milions corresponen al Impost Especial.
En els deu últims anys els fumadors espanyols han aportat a l’Estat més de 71.510 milions d’euros en concepte de impostos del tabac.
Els fumadors paguen cada any més impostos, fins al punt, que des de
...