ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

L'explosio (drames Rurals)


Enviado por   •  3 de Abril de 2013  •  685 Palabras (3 Páginas)  •  293 Visitas

Página 1 de 3

L’EXPLOSIÓ

Estructura

Plantejament: Es basa en el diàleg entre Quimeta i Peret, on ella tracta de convèncer al seu marit perquè Peret demani disculpes al seu amo, l’Eladi, i així obtenir de nou la feina al taller. A mida que anem llegint el diàleg, el lector va aprenent coses sobre el seu passat i la situació que es troben ara, dels quals és un estat de intranquil•litat econòmica i pobresa.

Nus: Començaria quan Peret surt al vespre amb en Palmella i els seus companys . La sospita de la Quimeta va augmentant a mida que va veient les coses estranyes que fa en Peret, com portar dos caixes i amagarl-les al tornar de nit. Quimeta està neguitosa i Peret se’n adona de que Quimeta sap que en porta alguna de cap.

Desenllaç: Al matí següent, Quimeta li diu que ha d’anar a veure la seva tieta com excusa, mentrestant va a parlar amb d’on Eladi i Peret comença a moure fils per posar la dinamita al taller. Al fer-ho, té molta por i assegura que ningú el veiés. Al encendre el cordill de la dinamita, començar a córrer i ràpidament veu que, apart del fum i les restes d’escombralls, també ha mort la seva dona.

- Narrador omniscient, encara que l’abundància dels diàlegs són també el recurs que utilitzà l’autora per narrar la historia.

- Ús del llenguatge col•loquial, així incloent-hi dialectalismes i vulgarismes, com: dipotecas, amigu o assasino.

- Deduïm també que, a diferència d’altres contes, aquest és situat a la ciutat. No arriba a dir que és Barcelona, però ho podem evidenciar quan l’autora cita “la Rambla” i “Gràcia”.

-La justificació del títol no pot ser més clara, referint-se a la bomba que Peret fa explotar al taller del seu antic amo.

- Anarquisme com a tema principal. Víctor Català inspirà el conte a l’arrel de la primera bomba que esclatà a Barcelona com a resultat dels primers moviments anarquistes.

L’obra critica a una societat classista, o de masses, on els personatges principals, que formen part del proletariat, es veuen davant d’una recessió provinent de la classe burgesa. Hi ha diferències socials i econòmiques i s’observa la formació de grups anarquistes degut a l’ odi creixent cap a la burgesia.

- Pel que fa el temps, tota l’acció passa en un dia.

Personatges

Principals

Sobretot a través dels diàlegs, coneixem els diferents punts de vista dels personatges:

A Quimeta, dona de Peret, la podem associar amb una visió prudent, pacient i serena sobre la situació i que busca la solució més adient i responsable.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.1 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com