ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Funcionament Del Mercat: La Demanda I L'oferta


Enviado por   •  3 de Octubre de 2014  •  1.645 Palabras (7 Páginas)  •  653 Visitas

Página 1 de 7

1) En relació al concepte de l'elasticitat-preu de demanda, respon a les següents preguntes:

a) analitza el comportament dels següents béns, tot raonant la resposta:

L'elasticitat preu de la demanda és una mesura, sense unitats, de la sensibilitat de la quantitat demandada d'un bé davant un canvi en el seu preu, quan totes les altres variables que influeixen sobre els plans dels compradors romanen constants.

◦ Aliments i petroli

Per descriure l'elasticitat – preu de l'oferta de petroli, hem de tenir en compte que el petroli és un ben normal, és a dir, en augmentar els ingressos dels demandants, augmenta també la quantitat demandada. També aquest bé té pocs substituts el que impedeix que es pugui reemplaçar immediatament per una altra classe de bé, ja que els processos industrials que utilitzen el petroli i els seus derivats com a matèria primera, no ho permeten; a més no es podria satisfer la gran demanda actual de petroli.

L'elasticitat – preu de l'oferta depèn de la capacitat que tenen els oferents de respondre a les variacions en el preu, és a dir, segons la llei de l'oferta, en augmentar els preus augmenta també la quantitat oferta; i està en mans dels oferents respondre amb una major quantitat respecte a l'alça dels preus. En el cas del petroli, això no es pot realitzar en un curt termini, ja que la tecnologia necessària per fer-ho trigaria molt temps a implementar-se, a més, els jaciments de petroli són escassos i trobar nous requereix de gran inversió de capital en tecnologies i mà d'obra per poder-los explotar.

Dit l'anterior, podem concloure que el petroli és un ben relativament inelàstic (a curt termini augmentant el preu no hi ha canvis significatius en la Qd), atès que no té béns completament substituts i que els oferents no poden respondre immediatament a les variacions en els preus, per les dificultats que això comporta.

Quant als aliments, és evident que un augment en l'oferta, provocat per una collita abundant, tendeix a reduir el preu. En efecte, quan l'elasticitat preu dels aliments és baixa, una gran collita tendeix a anar unida a uns ingressos baixos, per la relació de l'ingrés total que és equivalent a Preu per Quantitat. I = P x Q, de la qual cosa es pot deduir:

• Quan la demanda és inelàstica pel que fa al preu, una disminució d'aquest últim redueix l'ingrés total.

• Quan és elàstica, és a dir quan l'elasticitat al preu és major que un, un augment en el preu disminuirà l'ingrés i una disminució del preu eleva l'ingrés total.

• Quan és unitària l'ingrés total no s'altera.

Si el que fem és una anàlisi de l'elasticitat-preu de tots dos conceptes units, la cosa tendeix a anar lligada a analitzar els aliments que ens són oferts mitjançant el necessari transport d'aquests, ja que el seu conreo o manufacturación, a causa de les necessitats de cada aliment, es realitza lluny d'on nosaltres vivim. En aquest cas la relació és estreta i observem com la variació del preu del petroli quant a la seva utilització a manera de gasolina per al transport d'aquestes mercaderies, pot repercutir en el preu final d'aquestes, ja que en encarir el transport, cal repercutir una part en la venda final de les mercaderies perquè aquestes ens segueixin reportant beneficis i el negoci sigui viable. En aquest sentit, l'elasticitat es mostrarà quant a la pèrdua de demanda de determinats productes a causa de l'encariment que suporten perquè el seu transport sigui viable.

◦ Anar al cinema

L’exemple d’anar al cinema presenta clarament el concepte d’elasticitat d’un preu (l'augment de preu afectarà a la Qd). Unes entrades al cinema són considerades com un be o servei de luxe. Si hi ha molts i bons béns substitutius, quan el preu del be augmenti, la demanda es reduirà molt, ja que el consumidor passarà a comprar una major quantitat dels béns substitutius, que cobreixen la mateixa necessitat. Llavors, a major quantitat i qualitat dels béns substitutius, major elasticitat

Si estiguéssim parlant d'un bé necessari (ex. L'aigua) un augment del preu no reduirà molt la nostra demanda perquè és un bé del que no podem prescindir fàcilment i no té bons substitutius en tots els seus usos. No obstant això, un bé de luxe (com en aquest exemple, les entrades de cinema) si que pot sofrir una significativa reducció en la seva demanda a conseqüència d'un augment de preu, ja que no necessitem anar al cinema i podem fàcilment substituir-ho per altres activitats que simulin aquesta, com veure una pel•lícula a casa.

b) Assenyaleu quina és la resposta correcta i raoneu-lo:

b.1) Si augmenta el preu d'un bé:

i. els ingressos augmentaran si la demanda és elàstica

ii. els ingressos augmentaran si la demanda és inelàstica

iii. els ingressos sempre augmentaran

iv. els ingressos augmentaran si es tracta de béns normals

La demanda inelàstica es caracteritza perquè la variació en el preu d'un bé determinat no afecta pràcticament a la variació de la quantitat demandada d'aquest bé, per aquest motiu, si augmenta el preu d'aquest, en conseqüència els ingressos augmentaran també, ja que els clients seguiran demandant la mateixa quantitat de producte: (mateixa quantitat demandada + augment de preu= augment de Bº).

b.2) En relació a l'elasticitat creuada de la demanda:

i. Si és positiva, es tracta de béns substitutius

ii. Si és positiva, es tracta de béns complementaris

iii. Si és positiva, es tracta de béns independents

iv. Si és negativa, es tracta de béns independents

L'elasticitat creuada de la demanda és un coeficient que ens dóna la informació si dos béns són complementaris o substituts. Es diu creuada perquè relaciona canvis en el preu d'un bé i com influeix en el consum d'un altre bé. És una mesura de l'efecte que té el canvi en el preu d'un bé sobre la demanda d'un

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (10.9 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com