ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Analisis Farsa De Maese Pathelin


Enviado por   •  27 de Enero de 2014  •  1.231 Palabras (5 Páginas)  •  426 Visitas

Página 1 de 5

Farsa de Maese Pathelin

És una peça anònima del segle XV, concretament es va publicar sobre l'any 1486. Forma part del teatre profà medieval.

El temps històric de l'obra coincideix amb el de l'autor, l'edat mitjana.

Aquesta època es considera una etapa fosca, degut a que tot coneixement que no fos basat en les explicacions religioses era considerat maligne, però tot i així trobam peces paganes i còmiques com les farses, aquesta és una de les que conservam.

La farsa tracta sobre un home, Maese Pathelín, que es advocat, o al manco així es presenta ell, que al discutir amb la seva dona, Guillermita, la qual es queixa perque no tenen doblers i vesteixen teles rompudes i velles, decideix anar a cercar teles al mercat. Aquest es troba amb el panyero al que ompl d'elogis i de bones paraules, el compara amb el seu pare donant-li a entendre la bona amistad que ells tenien tot això per aconseguir enganyar-lo i endur-se'n les teles sense pagar, el convenç de que no du doblers damunt i que si va acercar-los a ca seva el convidara a menjar i vi, el panyero encara que no molt convençut creu que ha fet un bon negoci, però quan va a cercar els seus dobles, Pathelin que no vol pagar res acorda amb la dona que enganyaran al venedor, així dons el nostre protagonista es fa passar per malalt i boig mentre que la dona intenta fer fora al panyer diguent-li que fa molt de temps que el seu marit està malat i que està quasi terminal. El venedor confus i enfadat se'n va i Pathelin i la dona creuen haver guanyat.

El panyer descarrega la seva ràbia contra un pastor que li guarda les ovelles el qual també li enganyava matant les ovelles per vendre la carn i diguent-li que havien mort intoxicades i que la carn no era bona per així dur-se ell els doblers. El venedor dur a judici al pastor, però aquest demana ajuda a Pathelin com a advocat i aquest li ofereix la seva ajuda a canvi de doblers. Acorden que el pastor al judici només contestara amb: Bee!

Quan el panyer veu a Pathelin al judici es torna boig ja que ell havia arribat a creure que estava malat i quasi terminal, així el judici avança amb el panyer desvariant, el pastor contestant “Bee!” i el jutje amb presa per acabar aquella sessió, aixi dons el jutje es cansa i dona per absolts a tots dos.

Al final de l'obra quan Pathelin li demana els diners que li havia promés el pastor aquest li contesta: Bee!

En aquest cas, i com en totes les farses, la trama es la mateixa que la historia ja que no hi ha canvis cronològics.

L'estructura d'aquesta farsa és un poc més complexa que de costum ja que trobam una trama general que prodriem dividir en dues subtrames, la primera subtrama seria la primera historia que conta la relació entre el panyer i Pathelin i la segona subtrama començaria en el moment que el panyer comença el pleite amb el pastor.

Son dues trames o millor dit, dues línies d'acció però que s'uneixen en una mateixa, ja que al final comparteixen al mateix protagonista i el mateix tema principal: El burlador burlat, una de les temàtiques més comú a les farses medievals.

També podriem considerar coma tema secundari la radiografia social de l'epoca ja que mostra la vida quotidiana del poble, les costums, els oficis...

Els conflictes de la trama son en un primer moment la falta de doblers de Pathelín i la seva dona, i després els embolics com l'engany al panyer per no pagar-li, el conflicte entre el panyer i el pastor, la decisió de dur-lo a judici i finalment l'engany del pastor a Pathelin.

A la primera linea d'acció el fet desencadenant és el robatori de les teles i en la segona és el

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com