ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentari De Text "Julio Iglesias. La Veu Del tòpic."-


Enviado por   •  10 de Mayo de 2015  •  409 Palabras (2 Páginas)  •  482 Visitas

Página 1 de 2

Comentari de text –Text 1.1. Pere Cullell “Julio Iglesias. La veu del tòpic.”-

Aquest article apareix al diari “Avui” i és un text descriptiu i narratiu, que va acompanyat d’una caricatura. Allà tenim informació no verbal important: ample somriure, vestimenta polida, ulleres de sol amb una imatge de “topless” reflectida, pell bruna i cabell repentinat, però informal.

El tema del text és la descripció d’un cantant que triomfa perquè dóna el que el públic espera: “la veu del tòpic”.

Anomenem “punt de vista” a la posició de l’autor. En aquest cas el text és bastant objectiu, perquè es val de formes impersonals (“no se li feia cas”, línies 3-4); així com la tercera persona i la sisena.

La progressió temàtica és per tema constant: Tema 1R1, R2...

La primera i segona part contenen una certa narració (línies 1, 3, 18). A la primera part la narració es veu des del punt de vista del públic i a la segona l’autor va treballant un procés d’empatia entre l’autor i el personatge descrit. És a dir, l’autor utilitza citacions perquè pensem que en Julio Iglesias i oblidem que llegim un article sobre Julio Iglesias.

Pel que fa a la cohesió (xarxa de lligams interns d’un text), és important en aquest text l’adjectivació, la repetició i les referències. L’adjectivació s’usa per aportar informació al retrat: “la pell bruna” (línies 21-22), “se’l veia insegur, fràgil, tendre” (línies 4-5).

Tenim diverses repeticions d’estructures quantificades: “perpètuament enamorat”, a les línies 39-43. Repetint el mot perpètua(ment) es genera una mena de melodia o ritme que és tan previsible com les cançons del personatge.

Apareixen anàfores, el•lipsis i substitucions. Al primer paràgraf, la referència al cantant és el•líptica. Hi ha dos elements aquí: el títol i també la fama del personatge. Fixem-nos que el cantant és substituït per: “la veu del tòpic”, “Agosto Catedrales”, ... Tots aquests recursos van assegurant la presència d’un tema constant: Julio Iglesias.

L’últim punt important és la presència d’un estil directe. L’article acaba amb referències a frases dites pel cantant (línies 43-45).

Per acabar, destacarem el fet que el text és molt objectiu ja que la veu de l’autor es va perdent i va apareixent la del cantant, en estil directe. Amb tot, a la línia 33 tenim l’adjectiu “pitjor”, cosa que avalua la trajectòria del cantant. Subratllarem, a més, que la coherència i cohesió de l’article és força adequada, fins el punt que els recursos de repetició ens fan pensar en com és de tòpica la música de Julio Iglesias.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.6 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com