ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Esquema comentari de text


Enviado por   •  25 de Febrero de 2023  •  Documentos de Investigación  •  590 Palabras (3 Páginas)  •  42 Visitas

Página 1 de 3

PAUTES GENERALS PER AL COMENTARI DE TEXT    (1 punt sobre la nota final)

EXTENSIÓ: Un bon comentari pot estar resolt en una cara de full si tens la lletra menudeta, o en un parell de cares. Naturalment, l’extensió pot ser variable i el més important és fer-ho bé.

PRESENTACIÓ: Sigues net i empra una bona lletra. Utilitza marges. Separa els paràgrafs.

PARTS PRINCIPALS:

0. LECTURA I COMPRENSIÓ TOTAL DEL TEXT – Evidentment no pots començar el teu comentari sense haver superat completament aquest apartat.

1.INTRODUCCIÓ – Identifica l’autor i el text. Contextualitza el fragment, l’obra, l’autor, l’època i digues per què l’has escollit. Per què t’ha impactat especialment? (1 paràgraf, 4-5 línies aprox.)

2. TEMA – En un parell de línies i utilitzant una frase simple digues, molt en general, de què tracta la lectura. Un exemple: “En relació al tema del text, podem dir que aquest tracta sobre  l’enfrontament entre dos germans a causa de l’herència del pare.”

3. ARGUMENT– Ara sí: resumeix breument el text (sense donar cap opinió), utilitzant les teues paraules i sense copiar res del text de partida. Has de saber també que el resum no pot sobrepassar el 25% de l’extensió de la lectura original.

4. FINALITAT-- Explica què pretén l’autor quan escriu el text, convéncer, expressar els seus sentiments, informar...  (1 paràgraf 6-7 línies aprox.)

5. ESTRUCTURA EXTERNA (FORMA)-- Explica el títol i els paràgrafs o diàlegs si és un text en prosa. Si és en vers explica la part de la mètrica, rima, estrofes, versos. (1 paràgraf 5-6 línies)

6. ESTRUCTURA INTERNA (CONTINGUT)-- Divisió en parts segons la tipologia textual ( text narratiu: introducció, nus i desenllaç...)  i explicació del contingut part per part. En aquesta part podràs tenir en compte els recursos retòrics. No et poses a fer un llistat exhaustiu dels recursos que hi ha ni penses que se’t penalitzarà en la nota per deixar-te’n algun. Comenta només els que trobes significatius o els que et criden l’atenció. Consulta algun llistat de recursos retòrics que tingues en el llibre. (1 paràgraf 6-8 línies aprox.)

7. CONCLUSIÓ, VALORACIÓ OBJECTIVA– És important que comentes aquelles coses de la lectura que la posen en relació amb l’època en què va ser escrita. Explica com tracta el tema especialment en allò referent a la mentalitat, la qual segurament serà diferent de la de l’actualitat. Si algun element posa en relació el text amb alguna particularitat del seu autor, comenta-ho també; i si l’autor aconsegueix la finalitat que s’havia proposat o no. Bàsicament és un repàs de les coses més importants que hages vist en el text a comentar.

...

Descargar como (para miembros actualizados) txt (4 Kb) pdf (73 Kb) docx (8 Kb)
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com