ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

FITXA DISCÒBOL SELECTIVITAT CATALUNYA


Enviado por   •  3 de Marzo de 2020  •  Prácticas o problemas  •  686 Palabras (3 Páginas)  •  208 Visitas

Página 1 de 3

DISCÒBOL[pic 2]

  1. FITXA TÈCNICA

Nom de l’obra: Discòbol.

Autor: Miró (Elèuteres, actiu entre 480 – 440 aC.).

Cronologia: 460 aC.

Tipologia: Escultura exempta. 

Materials: Original de bronze, còpia romana de marbre.

Estil: Grec clàssic

Localització: Museo Nazionale Romano, Roma, Itàlia.

  1. CONTEXT HISTÒRIC I CULTURAL

Va ser esculpit durant l’època clàssica grega (segles V – IV aC), concretament durant la transició entre l’estil arcaic i el primer classicisme, com passa amb altres escultures, no es conserva l’original del discòbol, no obstant, es considera que aquest podria haver estat fet de bronze.

En aquell moment, es van desenvolupar les Guerres Mèdiques (500 – 440 aC), en la que els grecs obtenen la victòria davant dels perses. A més, durant aquella època apareixen les polis, ciutats-estat gregues de les quals se’n destaquen dues: Atenes i Esparta. Entre aquestes dues, hi ha molta tensió per raons de cultura, que culminarà en la Guerra del Peloponès (431 – 404 aC).

Atenes té una plenitud artística i cultural, i es regeix per un sistema polític democràtic.

 

L’autor del Discòbol és Miró, que va ser un dels mes grans i importants escultors de la Grècia Clàssica. Segons Plini (Escriptor Romà), Miró va ser deixeble d’Agelades, fonedor d’Argos, i va treballar a Atenes durant el govern de Pèricles, en plena època de màxima esplendor, aproximadament a mitjans del segle V aC.

La seva obra destacava pel seu naturalisme, el dinamisme en les figures i l’estabilitat de les proporcions.

Actualment es poden estudiar i conèixer algunes de les seves obres gràcies a les copies romanes de marbre que se’n van fer.

  1. LECTURA FORMAL I ANÀLISI ESTILÍSTICA[pic 3]

El Discòbol és una escultura exempta, que és una còpia romana de marbre, feta originalment de bronze, i que actualment no es conserva.

L’escultura representa un atleta en plena acció de llançar un disc en una competició.

Amb aquesta obra, Miró trenca amb els principis bàsics de la frontalitat i la rigidesa que presentava l’escultura arcaica i mostra les ganes de l’autor de mostrar el moviment, que aconsegueix per mitja de la complexa posició del personatge. Des d’un punt de vista lateral, el cos de l’atleta representat forma una “S” que compon la figura de dalt a baix i que combina amb la forma d’arc que tenen els seus braços. 

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.3 Kb)   pdf (205.4 Kb)   docx (467.9 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com