ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentari del discobol.


Enviado por   •  8 de Enero de 2017  •  Apuntes  •  561 Palabras (3 Páginas)  •  225 Visitas

Página 1 de 3

1. Situa l'obra en el seu context cronològic, cultural i històric.

El Discòbol se enquadra dintre del segle V a.C (460a.C) en plena etapa del classicisme, que està compresa entre la fi de les Guerres Mèdiques i la mort d’Alexandre el Gran. El classicisme és el moment de màxima esplendor de l’art grec. El Discòbol pertany a l’etapa del primer classicisme (475-400a.C). El context històric pertany al període clàssic, al segle V a.C en el que Atenes desprès de les guerres Mèdiques o guerra contra els perses s’enriqueix gracies a la seva activitat comercial i al tresor de la Lliga de Delos.

En aquest moment és el creixement polític , i la Democràcia triomfa a Atenes, que es convertirà en el model de polis grega, hi ha la participació de tots el ciutadans lliures. El ciutadà aspira a un ideal de bellesa que s’aconsegueix a través de la perfecció tècnica. Període regit per Pericles, que es fan les obres de la Acròpolis  i els grans escultors: Miró, Policlet i Fídies.En les obres no es representa al home concret, sinó al ideal del home.

Quan Atenes exigeix el tresor de la Lliga de Delos, les altres polis s’hi neguen i s’enfronten els partidaris d’Atenes i d’Esparta en les guerres del Peloponès, perden els atenencs. Això ens portarà a la última etapa de la civilització grega clàssic , el període hel·lenístic en que Alexandre Magne, rei de Macedònia, conquereix tota Grècia.

2. Explica a quin estil pertany i descriu les característiques d'aquest estil en l'obra que analitzes.

El Discòbol pertany a l’estil grec clàssic, i trenca amb els principis bàsics de frontalitat i rigidesa de l’escultura arcaica i reflecteix la inquietud de l’artista per mostrar el moviment, que aconsegueix mitjançat la complexa postura del personatge. El cos descriu una “S” que compon la figura de dalt a baix i que es combina amb l’arc que descriuen els braços estesos.

El Discòbol desenvolupa el seu moviment en un intent fugaç. Amb uns músculs perfectament definits. L’obra és bastant inexpressiva, no hi ha relació entre la tensió muscular i l’esforç físic que suposa al atleta en el moment de màxima concentració i l’expressió del rostre, que sembla llunyà a lo que el cos executa. Es representa el cos humà en moviment.

La composició és en curvilínia en espiral, contrapesa per les línies de braços i cames. Això fa que es multipliqui els punts de vista, transmetent instantaneïtat.

En aquesta escultura Miró té els mitjans tècnics per crear una realitat ideal, una bellesa ideal, arquetípica. L’obra original està feta de bronze i no utilitza cap tipus de suport.

 

3. Significat i funció.

Durant el classicisme els artistes busquen la bellesa ideal. El Discòbol és una representació ideal del cos humà. El Discòbol representa una contrast en l’expressivitat, tots els músculs es troben en tensió i moviment mentre que la cara es troba totalment relaxada. Representa un jove atleta en el moment de màxima concentració abans de llançar el disc. Era la figura de Jacint , un jove atleta que va morir en un jocs dedicats a Apol·lo.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.5 Kb)   pdf (44.4 Kb)   docx (11.1 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com