ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Colombia en el contexto internacional


Enviado por   •  13 de Febrero de 2024  •  Apuntes  •  10.469 Palabras (42 Páginas)  •  45 Visitas

Página 1 de 42

ÍNDEX

  1. Introducció                                                                                3
  2. Anàlisi del desenvolupament de Colòmbia                                                5
  1.  Indicadors de desenvolupament                                                        5
  1. Polítiques de desenvolupament                                                                15
  1. Sistema Nacional de Planificació                                                        16
  1. Visió Colòmbia 2050                                                                16
  2. Planificació de Colòmbia                                                        18
  1.  Inversió pública                                                                        19
  2.  Govern obert                                                                         20
  1. Quart Pla d’Acció Nacional de Govern Obert de Colòmbia                        20
  1.  Visió Colòmbia 2030 per al desenvolupament sostenible                                27
  1. Estructura econòmica                                                                        30
  1.  El sector del cafè                                                                        32
  1. Conclusions                                                                                34
  2. Bibliografia                                                                                36

1. Introducció

Colòmbia és un país que es situa a l’extrem nord d’Amèrica Llatina i que limita amb Panamà, Veneçuela, Brasil, Perú i Equador. És el quart país més gran en quant a superfície d’Amèrica del Sud i el tercer en quant a població amb aproximadament 52 milions d’habitants, segons dades del Banc Mundial. La seva capital i ciutat més poblada és Bogotà, tot i que també compta amb altres ciutats importants com Cali, Barranquilla, Cartagena i Medellín. Forma part del bloc de països emergents CIVETS[1], de l'Organització Mundial del Comerç (OMC)  i de la Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

La seva economia és una de les més importants d’Amèrica Llatina i compta amb sectors com el petroli, la mineria, l’agricultura, la manufactura i els serveis; a més, és un dels principals productors de cafè del món i un important exportador de petroli cru, briquetes de carbó, or i petroli refinat sent Estats Units, Xina, Panamà, Índia i Brasil el principal destí d’aquestes exportacions.

Segons dades del Banc Mundial, el PIB per càpita era d’aproximadament 9.130 ($ PPA a preus internacionals constants de 2011) i ha anat creixent a una taxa més o menys constant al llarg dels anys, impulsat per sectors com la construcció, la inversió estrangera, el comerç i el consum intern. Tot i això, hi ha hagut factors que han afectat negativament a l’economia d’aquest país, com per exemple la caiguda dels preus del petroli l’any 2014, degut a l’excés d’oferta i la competència, o el factor més recent, la pandèmia provocada per la COVID 19 que va provocar una frenada de l’economia mundial.

A més, s’ha de tenir en compte, que un país com Colòmbia, sempre ha afrontat reptes molt importants, i que encara avui dia s’han de seguir fent front, com el narcotràfic i el conflicte armat. Tot i que la última dècada s’ha avançat en termes de seguretat, estabilitat política, desigualtat i el país ha experimentat un creixement sostingut en els últims anys, encara es posen en evidència alguns desafiaments estructurals.

En primer lloc, la taxa de creixement no és suficient per garantir la convergència en renda per càpita amb la d’altres països. En segon lloc, Colòmbia encara es tracta d’un dels països més desiguals del món. El creixement econòmic no ha sigut suficient per reduir aquesta desigualtat ja que les oportunitats persisteixen per a certs col·lectius. En tercer lloc, tot i que segueix disminuint en els darrers anys, la relació del deute respecte el PIB redueix els recursos per poder respondre a xocs agregats o incrementar la despesa de manera sostenible. I per últim, Colòmbia és un país que necessita reduir les emissions de carboni i transitar cap a una economia que requereixi menys petroli i carbó.

En aquest treball es durà a terme un anàlisi de la situació del desenvolupament del país amb ajuda dels indicadors més significatius del desenvolupament. Una segona part en la que es presentaran les polítiques de desenvolupament que Colòmbia ha dut a terme els darrers anys, i una última part on es farà un anàlisi de la situació d’un dels sectors més significatius del país i la seva relació amb les exportacions i importacions del país.


2. Anàlisi del desenvolupament de Colòmbia

2.1. Indicadors de desenvolupament

Per realitzar l’anàlisi de la situació del desenvolupament al país, farem servir els indicadors més significatius del desenvolupament, enfocant l’estudi en les dècades del segle XXI. S’ha de tenir en compte però, que l’any 2020 la població mundial va patir una crisi sanitària derivada de la Covid que afecta directament a les variables econòmiques i per tant, té un impacte en els indicadors de desenvolupament principal.

En primer lloc, farem un breu resum dels indicadors per contextualitzar l’anàlisi que durem a terme després.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (64.4 Kb)   pdf (445.1 Kb)   docx (578.7 Kb)  
Leer 41 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com