ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

El treball realitzat es basa en l’anàlisi i presentació d’un Servei Bàsic d’Atenció Social (SBAS) dels Serveis Bàsics del territori de Catalunya.


Enviado por   •  13 de Marzo de 2017  •  Trabajos  •  4.373 Palabras (18 Páginas)  •  319 Visitas

Página 1 de 18

[pic 1]

SERVEI BÀSIC D’ATENCIÓ SOCIAL (SBAS)

Pràctica número 2                                                                                                  Avaluació única

[pic 2]

Judith Collado Lorenzo, NIUB: 16840191

Grup: M2

Assignatura: Estructura de Serveis Socials

Professor: Toni López Rodríguez

Data de lliurament: 10 de febrer de 2017


ÍNDEX

Introducció ................................................................................................... Pàg. 2

Llei de Serveis Socials ................................................................................. Pàg. 3

Cartera de Serveis Socials de Catalunya ..................................................... Pàg. 4

Servei Bàsic d’Atenció Social ....................................................................... Pàg. 6

Mapa conceptual dels Serveis Socials de Catalunya ................................... Pàg. 8

Conclusió i comentari crític ........................................................................... Pàg. 8

Bibliografia i webgrafia .................................................................................. Pàg. 11


INTRODUCCIÓ

El treball realitzat es basa en l’anàlisi i presentació d’un Servei Bàsic d’Atenció Social (SBAS) dels Serveis Bàsics del territori de Catalunya.

En aquest cas, el SBAS escollit per la realització de l’anàlisi es el Servei Bàsic d’Atenció Social 4 (SBAS 4), situat a Badalona, a la segona planta del mercat de la Salut, i amb el barri de La Salut i Llefià com a camp d’actuació.

La raó per la qual he escollit el SBAS 4 per la realització d’aquest treball es perquè dins del seu àmbit d’actuació avarca el mateix barri on visc, Llefià, i tant la proximitat al centre com el poder conèixer la realitat en la que es veuen immersos en un Servei Bàsic i el treball realitzat per un/a treballador/a social a la zona on visc em va generar molt interès i ganes.

L’anàlisi realitzat s’ha basat en la exposició del funcionalment actual del SBAS 4 mitjançant la comparació d’aquest amb la descripció teòrica presentada tant a la Cartera de Serveis Socials de Catalunya (Decret 142/2010) com a la Llei de Serveis Socials (Llei 10/2007).

El objectiu principal del treball es conèixer i exposar la realitat actual d’un SBAS escollit per veure si aquesta es correspon amb tots els suposats teòrics recollits als document mencionats anteriorment: la Cartera de Serveis Socials de Catalunya i la Llei de Serveis Socials. Altre objectiu a destacar es mostrar l’organització actual dels Serveis Socials a Catalunya i, finalment, establir una relació entre el Servei analitzat amb la resta del Sistema de Serveis Socials. Finalment i, a partir de la oportunitat presentada arran de la realització d’aquest treball, l’últim objectiu definit es conèixer y recollir la concepció i opinió de la situació del Sistema de Servis Socials d’un actual professional que està exercint a l’actualitat dins l’àmbit social.  

Respecte la metodologia utilitzada, la informació més teòrica recollida i presentada al llarg del treball té l’origen en diverses pàgines i documents oficials, entre els quals cal destacar la Cartera de Serveis Socials de Catalunya (Decret 142/010), la Llei de Serveis Socials (Llei 10/2007), la pàgina web oficial de la Generalitat de Catalunya i de l’ajuntament de Badalona.

En quant la informació presentada sobre la situació actual del Servei Basic D’atenció Social escollit (SBAS 4), aquesta té el seu origen la Memòria de 2015 dels Serveis Socials facilitada a la pàgina web de l’Ajuntament de Badalona i en una notícia del juny de 2016 del periòdic El Punt Avui titulada ‘Més agressions verbals als serveis socials de Badalona’ i en la què s’informa sobre una demanda d’un augment en quant mesures de seguretat al SBAS per part dels professionals que exerceixen en aquest, presentat a la vegada informació útil per la realització d’aquest treball. A part d’aquesta font d’informació, també s’ha realitzat una entrevista a Salvador Gonzalez Ruiz del Servei de Serveis Socials de l’Ajuntament de Badalona, qui actualment exerceix com a educador social als Serveis Bàsics d’Atenció Social a l’apartat denominat Suport Tècnic, amb la funció de donar suport tècnic a tota l’estructura de serveis socials; però que anteriorment va exercir al propi SBAS 4.

L’estructura del treball es basa en una presentació de la Cartera de Serveis Socials de Catalunya (Decret 142/2010), destacant l’apartat de Serveis d’Atenció Social, i de la Llei de Serveis Social (Llei 12/2007), seguit d’un aprofundiment en la definició de Servei Bàsic d’Atenció Social i una presentació de la situació actual del SBAS analitzat, el SBAS 4. A continuació es troba un mapa conceptual d’elaboració pròpia de l’estructura dels serveis socials actuals. Per finalitzar, es presenten unes conclusions on es recull la comparació de la informació teòrica recollida als documents oficials amb aquella recollida tant a l’entrevista realitzada com a la noticia del periòdic El Punt Avui i un comentari crític personal.

LLEI DE SERVEIS SOCIALS, LLEI 12/2007

La Llei s’inicia recordant que l’Estatut d’autonomia de Catalunya reconeix els drets i deures de l’àmbit social, incloent aquests els drets relatius als serveis socials, de la mateixa manera que atribueix a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria de serveis socials, voluntariat, protecció de menors, promoció de les famílies i la regulació i ordenació de l’activitat de serveis socials, les prestacions tècniques i les prestacions econòmiques (Llei de Serveis Socials, 2007, p. 2).

Els serveis socials, considerats un dels sistemes de l’estat del benestar de cobertura universal i en el qual cal fer un reconeixement específic del dret subjectiu d’accés als serveis socials, son definits com ‘el conjunt d’intervencions que tenen com a objectiu garantir les necessitats bàsiques dels ciutadans, posant atenció en el manteniment de llur autonomia personal i promovent el desenvolupament de les capacitats personals, en un marc de respecte per la dignitat de les persones’ (p. 2)

Ja a les disposicions generals, a l’article 1 s’estableix que ‘aquesta llei regula i ordena el sistema de serveis socials amb la finalitat de garantir-hi l’accés universal per a fer efectiva la justícia social i promoure el benestar ell conjunt de la població’ (p. 7), fent diferenciació entre els serveis socials de titularitat pública i de titularitat privada.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (29.7 Kb)   pdf (316 Kb)   docx (76.9 Kb)  
Leer 17 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com