ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Llenguatge, ment i cervell


Enviado por   •  4 de Octubre de 2021  •  Tareas  •  3.693 Palabras (15 Páginas)  •  96 Visitas

Página 1 de 15

Llenguatge, ment i cervell

PAC 3: La comprensió i la producció del llenguatge

Exercici 1: percepció oral

En aquest primer exercici, treballarem l’efecte McGurk. Aquest efecte es relaciona amb una interferència entre el que sentim i el que veiem.

Presentació i mètode de l'experiment

Amb el present experiment es vol saber si els sentits de l'oïda i de la vista dels éssers humans funcionen junts o per separat i quin d'ells té més pes. He comptat, per a realitzar la prova, amb 20 candidats. Tots els usuaris, manco 2 que els he fet la prova jo, han rebut per whatsApp les instruccions de com realitzar la prova i posteriorment el vídeo a visualitzar. Els participants tenen entre 6 i 56 anys, amb la mateixa proporció d'home i de dones.

Edat de les dones: 7, 8, 12, 18, 28, 37, 40 (4 candidates). Entre les dones n'hi ha 7 que tenen el català com a L1 (edats: 7, 8, 12, 18, 40), 2 són bilingües de pares mixtes de llengua catalana i castellana (edat 40), i una té la llengua xinesa com a L1, i a més és poliglota, parla 4 idiomes (edat 37). Hi ha dues dones esquerranes (edat 7 i 40 anys).

Edat dels homes: 6, 8, 12, 26, 38, 43, 45, 47, 55 ,56. Entre els homes n'hi ha 5 que tenen el català com a L1 (edats: 6, 26, 43, 45, 47), 2 que tenen el castellà com a L1 (6, 56) i 2 que tenen l'àrab com a L1 (38, 55) i 2 bilingües amb pares mixtes de llengua catalana i de castellana. Hi ha un home esquerrà (47)

No se'ls coneix cap altra patologia o característica que pugui tenir una influència en treball.

Resultats de l'experiment

Dona, 7 anys: gaba gaba gaba

Dona, 8 anys: gaga gaga gaga

Dona, 12 anys, bilingüe: dada dada dada

Dona, 18 anys: dada dada dada

Dona, 28 anys: dada dada dada

Dona 37 anys: baba baba baba

Dona, 40 anys: gaga dada daba

Dona, 40 anys, esquerrana: dada dada dada

Dona 40 anys: gaga gaga gaga

Dona 40 anys: dada dada dada

Home, 6 anys: dada dada dada

Home, 8 anys: dada dada dada

Home, 12 anys: gaga gaga gaga

Home, 26 anys: baba baba baba

Home, 38 anys: baba baba baba

Home, 40 anys: gaga gaga gaga

Home, 43 anys: baba baba baba

Home, 47 anys, esquerrà: baba baba baba

Home, 55 anys: dada dada dada

Home, 56 anys: gaga gaga gaga

Resultats:

Posteriorment hem comparat els resultats de les idees expressades amb les variables dels apartats “External factors”, “Other languages” i “Infants” de http://en.wikipedia.org/wiki/McGurk_effect.

L'avaluació dels resultats ens corrobora la importància que els humans donen als estímuls visuals, que estan per damunt o que interfereixen en els auditius. Dels 20 participants només 4 han escoltat ba, dels quals 3 són homes i 1 és dona. A continuació avaluarem els resultats a partir de les variables exposades.

Infants: en aquesta variable la totalitat dels participants han donat més pes a la imatge visual i cap d'ells ha sentit ba. Els infants són més sensibles als estímuls visuals i l'efecte McGurk es mostra en tota la seva força. Cap d'ells ha sentit ba, així que podem dir que aquesta variant ha estat per damunt les altres com el gènere o l'idioma.

Idioma: la variant de les llengües dels participants és reduïda català, espanyol, marroquí i xinès. Destaca que els estudis demostren que hi ha llengües que són més o manco sensibles a l'efecte McGurk i tots els participants que parlen castellà han demostrat ser més molt sensibles. Tots els parlants de castellà com a L1 i els bilingües català-castellà han estat sensibles a l'efecte McGurk. Destaca per altra banda que una de les participants és xinesa, i ha estat l'única dona que no ha estat sensible a l'efecte McGurk i ha percebut ba. Segons els estudis aquest idioma és manco sensible a l'efecte, i nosaltres ho hem pogut corroborar encara que amb poques mostres perquè només n'hem pogut analitzar una. Els parlants del català són sensibles a l'efecte McGurk, sobretot les dones però. De les dones que parlen català totes han estat molt sensibles a l'efecte McGurk i en canvi dels homes només ho ha estat 1 dels 5 sensible a l'efecte.

Gènere: les dones han demostrat ser més molt sensibles a l'efecte McGurk que els homes. Només una dona, que ha coincidit que té com a llengua primera el xinès ha contestat ba. Els homes, 4 dels 10 han contesta ba. I si llevam els homes infants, que n'hi ha 3, podem veure com l'efecte McGurk afecte molt manco als homes, 4 dels 7 han contestat ba. Així que podem corroborar que les dones tenen una influència visual més significativa que els homes.

Tasca tàctil: aquesta variant l'he poguda comprovar només amb una de les dues proves que vaig poder fer jo, la resta no hi era present. A un component del meu nucli familiar, mentre estava treballant amb l'ordinador li vaig posar el vídeo i va percebre ba. Mentre es realitzen tasques manuals que tenen la nostra atenció ens fixam manco amb els elements visuals.

No hem pogut fer cap confirmació referent a les persones destres i esquerranes. Hi ha 3 candidats esquerrans, dues són dones de 7 i 40 anys i el tercer és un home de 47 anys. Dels 3 esquerrans 2 han estat poc sensibles a l'efecte McGurk, sent l'infant l'únic que ha estat sensible a l'efecte. Els candidats destres, que són 17, 15 han estat molt sensibles a l'efecte McGurk.

La resta de les variants no les hem pogudes analitzar per la falta de realització de les proves in situ i per la falta d'informació més concreta.

Conclusions:

Podem

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (22.8 Kb)   pdf (67.3 Kb)   docx (20.9 Kb)  
Leer 14 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com