ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Analisi del mapa del liberalisme.


Enviado por   •  26 de Mayo de 2016  •  Trabajos  •  1.089 Palabras (5 Páginas)  •  194 Visitas

Página 1 de 5

ANÀLISI DEL MAPA DE L’IMPERIALISME

[pic 1]

CLARA GÓMEZ RODRIGUEZ

4ºA

PROFESOR: VICENT LLÀCER

IDENTIFICACIÓ DEL TIPUS DE MAPA I DEL SEU CONTEXT HISTÒRIC

  1. El mapa parla dels imperis en 1914.

 L’imperialisme implica l’extensió del domini d’un país sobre altres. El país que conquista és la metròpoli i les colònies són els territoris conquistats.

Els factors econòmics tingueren molta importància. Davant de l’augment de la producció que va acompanyar les revolucions industrials, les colònies es convertiren en mercats on no s’havia de pagar tributs duaners.

Els factors polítics:  Les  potències van conquistar alguns llocs que eren estratègics per a controlar rutes marítimes i terrestres importants. L’expansió  territorial també servia per a augmentar el prestigi d’un país en el món i enfortir l’orgull nacional entre els seus habitants.

Els factors demogràfics: Milions d’europeus emigraren a les colònies. Això va disminuir els problemes de desocupació i malestar a les metròpolis . Per això, molts governs animaven i controlaven aquests fluxos migratoris.

Els factors ideològics: No puguem entendre la intensitat de l’imperialisme sense tindre en compte la força de les ideologies racistes a Occident en el segle XIX. Els occidentals estaven convençuts que la raça blanca era superior i que això els donava dret a dominar altres pobles, els quals consideraven endarrerits i inferiors.

Pensaven que tenien la missió de civilitzar els altres pobles. L’ideal de civilitzar uns pobles que consideraven endarrerits i de convertir-los al cristianisme va impulsar també l’expansió colonial. Es van fundar centenars de missions a l’Àfrica, Àsia i Oceania.

La curiositat científica va impulsar també les conquistes. A partir de 1870, a la Gran Bretanya, França, els Estats Units i Alemanya es van crear societats geogràfiques, que es van llançar a realitzar expedicions científiques per tot el planeta.

Per tot això, podem dir que els emigrants, els exploradors i els missioners van ser els vehicles que transmeteren la civilització europea fora de les seues fronteres.

La simbologia de la llegenda assenyala de un color diferent els territoris conquistats per les grans potències.

  1. A partir de 1870 es van donar noves transformacions en l’economia mundial, es coneix com a segona revolució industrial.

Des de la dècada de 1870 es van assajar noves fonts d’energia que, poc a poc, van substituir el carbó: l’electricitat i el petroli.  

La industria tèxtil va perdre el seu paper com capdavantera i van ocupar el seu lloc el sector siderúrgic, la industria elèctrica i la indústria química.

  • En el sector siderúrgic es desencadenà un gran progrés amb la invenció del forn Bessemer, capaç de produir grans quantitats d’acer a un preu baix.
  • La producció i la distribució de l’electricitat va donar lloc a la indústria elèctrica. L’electricitat es va aplicar a la indústria per moure les màquines i va possibilitar el desenvolupament de nous mitjans de transport, i comunicació.
  • La indústria química utilitzà diverses matèries primeres per a fabricar nous productes com articles farmacèutics i sintètics...

També tingué lloc un canvi en els transports. El petroli es va introduir en aquest sector i va servir com a combustible de dos nous mitjans de transport: l’automòbil i l’avió.

Gran Bretanya va perdre la seua supremacia industrial per el gran canvi que va suposar per a aquesta potencia adaptar-se a les novetats de la industria ja que estava lligada al vapor i al carbó.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.3 Kb)   pdf (204.5 Kb)   docx (103.2 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com