ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Causes de l´Imperialisme del segle XIX


Enviado por   •  18 de Mayo de 2021  •  Apuntes  •  1.250 Palabras (5 Páginas)  •  102 Visitas

Página 1 de 5

  1. Causes de l´Imperialisme del segle XIX

  Les principals causes de l´imperialisme al segle XIX van ser :

  • Els interessos econòmics: els països industrialitzats d´Europa necessitaven buscar nous mercats on vendre l´excedent de la seva producció industrial . També aspiraven a comprar matèries primeres ( carbó, ferro, cautxú...) i productes colonials (sucre, xocolata, te...) al preu més barat possible. Finalment , volien invertir els excedents de capitals en llocs fora d´Europa , on la mà d´obra fos més barata , la qual cosa els permetia obtenir més beneficis .
  • Una població en ascens : Les millores econòmiques al llarg del segle XIX van donar com a resultat un gran augment de la població europea , que al 1900 va arribar als 450 milions d´habitants. Aquesta expansió demogràfica va generar un volum de població excedent , sobretot a l´agricultura emigració cap a altres continents .
  • La rivalitat entre les potències: l´expansió imperialista també la va provocar el desig d´ampliar les zones d´influència de cadascuna de les potències colonials , com a forma d´augmentar el seu poder polític              

Cursa per controlar nous territoris !!!.

  • El mite de la raça superior: l´imperialisme s´ha d´entendre també des de les concepcions racistes i nacionalistes que tenien les potències europees . La idea d´una raça blanca superior , amb una intel·ligència i laboriositat que la legitimaven per imposar-se sobre les altres , es va donar com un fet , com una veritat científica .La guerra era considerada una manera de refermar la força i la superioritat cultural de cada país , i es va estendre el convenciment de que el europeu tenia el deure de difondre la seva cultura i civilització sobre els pobles considerats “inferiors”.

  1. Europa, a la conquesta del món.
  1. Exploració i conquesta

 

   A mitjan del segle XIX gran part de l´interior d´Àfrica , d´Àsia i dels oceans era pràcticament desconeguda . La recerca de nous territoris per expandir-se va propiciar una sèrie de viatges científics i d´exploracions geogràfiques .

   Les primeres expedicions europees les van fer principalment britànics i francesos . Van destacar els exploradors anglesos Livingstone

 i Stanley i el francès Brazza 

, que va recórrer i cartografiar l´Àfrica central.Del seu nom prové el de la capital de la República del Congo ( recordeu que NO és el mateix que la República Democràtica del Congo que té com a capital  a Kinshasa : Brazzaville.

     Després de l´exploració dels territoris , la conquesta es va dur a terme de manera relativament ràpida i fàcil . Per fer-ho, els europeus van aprofitar les rivalitats internes de les tribus i ètnies indígenes amb la finalitat d´enfrontar-les entre si i de reclutar tropes al seu servei.

  1. Els enfrontaments entre potències colonials.

   L´imperialisme del segle XIX va tenir un caràcter bel·licós , amb guerres constants . Així, per evitar xocs constants entre potències europees a l´any 1885 es va convocar la Conferència de Berlín , on es van decidir les normes per repartir-se el territori i les zones que ocuparia cada potència.

    Malgrat això , l´enfrontament dels interessos de les potències imperialistes es va fer inevitable . Els principals conflictes van ser :

Conflicte de Fashoda: anglesos i francesos van topar a l´any 1898 en un territori al sud d´Egipte, a Fashoda . Els francesos es van retirar.

Els conflictes anglo-bòers (1880): els britànics es van enfrontar amb els colons holandesos ( anomenats “bòers”, granger) , instal·lats a des dels segle XVI a la zona sud-africana on havien format dues repúbliques : el Transvaal i l´Orange .La notícia  que s´havien descobert importants mines al Transvaal va impulsar als britànics a envair aquestes repúbliques i a annexar-les . Al cap de tres anys de guerra , els territoris bòers es van incorporar a l´Imperi britànic .

Fora d´Àfrica , a la Xina , també hi va haver un important conflicte: totes les potències europees volien ser presents en un mercat tan important a causa de la nombrosa població . Per mitjà de les Guerres de l´Opi (1840-58)entre la Xina i l´Imperi britànic , van forçar l´obertura del comerç i l´entrada dels interessos occidentals en l´explotació de les seves riqueses . Una part de la població xinesa els bòxers

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.5 Kb)   pdf (107.9 Kb)   docx (13.8 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com