ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Introduccio Mar I Cel- àngel Guimerà


Enviado por   •  2 de Junio de 2014  •  2.991 Palabras (12 Páginas)  •  308 Visitas

Página 1 de 12

• Tema del llibre.

Tracta d'un amor impossible entre una cristiana i un musulmà.

Denuncia el racisme que existia als començaments del segle XVII (i que continua existint) entre els espanyols (i per tant, catòlics) i els musulmans.

També ens mostra la relació causa-efecte que van tenir les creuades i demés accions contra els musulmans en aquella època, ja que van provocar una resposta negativa per part dels musulmans. L'obra ens mostra aquesta relació causa-efecte ja que Saïd esdevé pirata degut a la expulsió i el maltractament que va patir quan era petit.

La idea central que l'autor transmet és una observació sobre com dues persones de creences diferents són capaces d'estimar-se, deixant a una banda les seves diferencies, com seria en aquest cas la seva religió i la seva manera de viure

• Resum obra.

Saïd és el capità d'un vaixell de pirates algerians, que han fet presoners a un grup de cristians després d'assaltar la seva nau. Saïd, com el mateix Guimerà, és un mestís, el seu pare era musulmà i la seva mare cristiana, i vivien tranquil•lament a la Península Ibèrica. Com que van matar el seu pare, la mare decideix marxar amb l'expulsió dels moriscos de 1609.

Saïd està ferit després d'abordar i capturar un vaixell cristià, ordena que li portin una noia cristiana perquè li curi les ferides: aquesta noia és la Blanca, que també és la seva presonera, juntament amb el seu pare Carles, el seu cosí Ferran, el capità del vaixell cristià i altres mariners.

Agraït per la cura, Saïd li atorga a Blanca més privilegis que a la resta de presoners i amb el temps s'enamora d'ella.

Quan Saïd li explica a Blanca la història dels seus pares, l'emociona fins a fer-la plorar i ella comprèn que també s'ha enamorat de Saïd, sentiment que els confon a tots dos, ja que pertanyen a móns diferents i oposats i saben que el seu amor no serà ben vist per ningú.

Al final Joanot, un cristià renegat, company dels musulmans, decideix alliberar els presoners, que es fan amb el control del vaixell i maten als pirates.

Carles, el pare de Blanca, renega de la seva filla en saber que estima a un musulmà i intenta matar a Saïd disparant-li, però Blanca es posa al mig i és ferida per la bala. Saïd agafa Blanca i tots dos salten al mar, morint, complint així el pacte realitzat que van fer (estar junts per sempre, ja sigui al mar o al cel). Al final, la mort dels dos protagonistes és l'única manera d'aconseguir estar junts en amor. Viuen en dos móns oposats, un és el mar i l'altre el cel, que només s'ajunten a l'horitzó que és la mort.

• Personatges de l'obra.

-1) Blanca

És la protagonista de l'obra juntament amb Saïd. És cristiana i està presonera en el vaixell. És la filla de Carles i es la cosina de Ferran. Quan van ser sensible i que és molt religiosa, això ho podem observar quan es posa a plorar per les paraules que diu Saïd i durant tota la obra està pensant de si el que fa és correcte segons la religió cristiana.

La seva família la volien casar amb el seu cosí Ferran, però no la pressionen en cap moment perquè es casi amb ell.

-2) Saïd

És el capità del vaixell musulmà. Al principi de la obra es presenta com un home dur i que és respectat per part dels altres corsaris però a mida que va transcorrent la obra es va fent més sensible per causa del amor que sent per Blanca. Mostra una actitud agressiva respecte als presoners cristians i especialment per Carles, el pare de Blanca. Al final de la obra mor juntament amb Blanca. El seu pare era musulmà i la seva mare era cristiana.

-3)Carles

És el pare de Blanca i el capità del vaixell cristià que va ser assaltat pels musulmans i sempre assumeix aquest paper mentre estan presoners. Sempre mostra una actitud de rebuig respecte al amor que senten Blanca i Saïd. Al final de la obra intenta matar a Saïd però per error fereix a Blanca i aquest és el fet per el qual es tiren al mar per morir junts.

-4)Ferran

És el cosí de Blanca. La seva família el volien fer casar amb Blanca. Al final de la obra es posa de part de la seva cosina i Saïd i els intenta ajudar oferin'ls-hi una barca perquè puguin escapar del vaixell i anar cap a Alger.

-5)Joanot

Ésassaltats per el vaixell musulmà, a ella la portaven cap a un convent per fer-la monja. És una dona un cristià que està amb la tripulació del vaixell musulmà. Té un paper important en la obra pel fet de que és el que allibera als cristians i aquests pogueren fer-se amb el poder del vaixell. Sempre segueix les ordres que se li manen i Saïd per recompensar-lo el va nombrar com al segon més important del vaixell després del capità.

-6)Hassen

És el home de confiança de Saïd i fa tot el que aquest li mana i el defensa sempre. Com ell mateix diu en la obra: “Me diuen lo seu gos: i ho só amb molta honra, que ell val més que tothom. Aquí es ma plaça: lo gos vora son amo”

-7)Malek

Al principi de la obra és el segon més important de la tripulació però Saïd li treu aquest càrrec perquè veu que li pot treure la capitania. Sempre mostra una actitud crítica respecte al que fa el capità i al final de la obra és mort com tota la tripulació musulmana.

-8)Osman i Mahomet

Són dos tripulants musulmans que tenen un paper secundari en la obra i que es posen de part de Malek en alguns moments.

• ESTRUCTURA

El llibre està estructurat en tres parts: introducció, nus i desenllaç.

Introducció Comprèn des de la escena primera fins a la sisena, totes dues pertanyents a l'acte primer. En aquesta part el llibre introdueix al lector la història, en la situació en la que els personatges estan vivint: un vaixell de corsaris algerins, encapçalats per en Saïd, ténen presoners a uns cristians, després d'haver combatut contra el seu vaixell i haver-lo enfonsat. Entre aquests es troben la protagonista Blanca i el seu pare Carles -capità del vaixell cristià-.En Saïd li ordena a ella que li curi les ferides, com a conseqüència de la lluita. Es pot notar la tristesa que

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (16.4 Kb)  
Leer 11 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com