ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Mar i Cel és una obra de teatre


Enviado por   •  15 de Enero de 2015  •  2.694 Palabras (11 Páginas)  •  286 Visitas

Página 1 de 11

INTRODUCCIÓ

Mar i Cel és una obra de teatre escrita per Àngel Guimerà l'any 1888.

Es tracta d'un tragèdia romàntica escrita durant la primera etapa de Guimerà com a escriptor, que arriba fins l’any 1890. Està escrita en vers i és de tipus historicoromàntic. En ella ja s’aprecien els trets principals del seu teatre com, per exemple, els conflictes interns dels personatges, que es mouen en ambients romàntics.

L’acció de Mar i Cel se situa en alta mar durant la primera meitat del segle XVII. L'obra explica l'amor impossible entre un pirata musulmà i una noia cristiana. L'obra teatral compta amb tres actes i està escrita en decasíl·labs blancs.

TEMA DEL LLIBRE

La idea central que l'autor transmet és una observació sobre com dues persones de creences diferents són capaces d'estimar-se, deixant a una banda les seves diferències, com seria en aquest cas la seva religió i la seva manera de viure.

ACTE 1

Per a començar es fa una petita introducció situant els fets que desprès marcaran l'obra, l'expulsió dels moriscos.

Saïd és el capità d'un vaixell de corsaris algerians, que han fet presoners a un grup de cristians després d'assaltar la seva nau. Saïd, com el mateix Guimerà, és un mestís, el seu pare era musulmà i la seva mare cristiana, vivien tranquil·lament a la Península Ibèrica. Com que van matar el seu pare, la mare va decidir marxar amb l'expulsió dels moriscos de 1609.

Som en alta mar i en un vaixell de corsaris que acaben de guanyar una batalla i han aconseguit un gran botí, un grup de cristians. Els pirates musulmans tenen presos a unes persones cristianes, d'alts càrrecs a Espanya. Saïd, l'arraix, està greument ferit i sabem que Ismul, el metge, és mort i que l'única que el pot atendre és Blanca, la presonera cristiana que anava per a monja. Saïd ordena que li portin la cristiana perquè li curi les ferides. Entre els corsaris es destaquen els següents: Hassèn, la mà dreta de Saïd, fidel com un gos; Malek, rival en el poder sobre el vaixell i Joanot, personatge que es manifesta ambigu i demostra la seva gran enyorança del món cristià.

Entre els cristians, a part de Blanca, apareixen Carles, el seu pare, i Ferran, cosí de Blanca i enamorat d'ella des de la seva infantesa, abans de fer-se novícia. Agraït per la cura, Saïd li otorga a Blanca més privilegis que a la resta de presoners i amb el temps s'enamora d'ella. A través de les trobades per curar Saïd, Blanca ha sentit aparèixer dins seu un sentiment d'amor - compassió que la fa sentir molt culpable. Decideix matar-lo amb el seu punyal però no pot. Just en aquell moment entra un pirata. Després d'estar discutint ell explica a Blanca la seva història de quan era petit i de per què va acabar exercint com a corsari (a l'obra en aquest moment es pot apreciar un indici que hi haurà amor entre aquests personatges, Saïd i Blanca). Quan Saïd li explica a Blanca la història dels seus pares, l'emociona fins a fer-la plorar i ella comprèn que també s'ha enamorat de Saïd, sentiment que els confon a tots dos, ja que pertanyen a mons diferents i oposats i saben que el seu amor no serà ben vist per ningú.

ACTE 2

Personantges

Blanca: El seu amor per Saïd cada vegada és més fort, i fa el que sigui per ell, a més és veu els seus enfontraments ideologics amb el seu pare ja que ella sent compassió per en Saïd mentre el seu pare sent odi.

Carles:Surt la seva part més egoista, violenta i el seu odi visceral pels moriscs que ja havia sortit abans al primer acte.

Joanot:Coneixem les raons per les quals esta aquell vaixell, i com sent les seves arrels, es el punt de convivència entre el cristianisme i els musulmans.

Hassèn: Segueix sent el home de confiança de Saïd i encara que en el segon acte molts corsaris el traeixen ell es dels pocs que no el traeixen.

Saïd: En el segon acte veiem com està molt enamorat de la blanca i podem observar com faria qualsevol cosa per ella i pel seu amor.

Ferran: Proclama als quatre vents el seu amor per Blanca i es sent impotent al veure que no es correspos.

Malek: surt el seu afany de poder i com fa el que sigui per aconseguir-ho. Osman i mahomet: no fan un gran canvi psicologic al llarg del segon acte.

ARGUMENT

En aquest acte primerament apareixen Carles, Blanca i Ferran tenen una conversa on Carles i Ferran s’anadonen que Blanca està enamorada d’en Saïd ja que Carles mal parla d’en Saïd i Blanca el defensa, també hi ha un moment enel que Blanca pateix per ella mateixa ja que ella anava dirigida a ser monja i els pirates la duien per vendre-la a l’harem però parlant amb el Hassèn Blanca s’adona que realment no la volen vendre perquè és molt maca i tampoc morira.

Malek veu com Hassèn i Blanca parlen i s’enfada i té por de què es posicioni ala banda dels cristians, en aquest moment entra Saïd i s’enfada amb el Malek iel destitueix com segon capità i posa a Joanot en el seu lloc.

Llavors hi ha un moment que Saïd reflexiona perquè no va a matar a Blanca quan va tenir la ocasió i llavors s’adona que té com un instint de protecció capa ella.

Joanot se sent malament com a segon capità ja que ha d’anar en contra dels cristians i realment són de la seva seva sang; Joanot ens explica el perquè de la seva conversió a morisc, ell tenia una dona que li va enganyar amb un altre home i quan ell ho va saber la va matar i perquè no el condemnessin va marxar a l’Alguer i es convertir en morisc.

Blanca li demana a Ferran que li clavi un punyal al cor per no anar a l ‘Harem però aquest proclama al seu amor per Blanca i Saïd els escolta i esclata engelosia i pressiona a Ferran per que parli ja que se sent rebutjat per Blanca, llavors Ferran li promet que la matarà perquè no vagi a l’harem i Saïd comença a estar molt gelós d’en Ferran quan veu com Blanca li besa la mà, encara que Saïd sent compassió per Ferran vol matar-lo perquè no pot veure als dosenamorats per això Saïd provoca als corsaris perquè matin als cristians però Joanot s’hi oposa.

La gelosia de Saïd augmenta vers

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (15 Kb)  
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com