ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

L’ORGANITZACIÓ FINANCERA DE LES SOCIETATS DE CAPITAL


Enviado por   •  23 de Agosto de 2022  •  Apuntes  •  2.009 Palabras (9 Páginas)  •  43 Visitas

Página 1 de 9

DRET MERCANTIL: DRET DE SOCIETATS                               Marc Tolrà i Rosell

Professora: Paz Soler Masota                                                            Curs: 2016/2017

TEMA 9: L’ORGANITZACIÓ FINANCERA DE LES SOCIETATS DE CAPITAL

9.3.- La reducció del capital social[1]

La Llei contempla la modificació dels estatuts que tinguin com a finalitat la reducció de la xifra del capital social, no només per la transcendència que suposa tant per als socis com per a la societat, sinó també perquè pot afectar els tercers creditors de la societat.

A.- FINALITAT i MODALITATS

L’article 317 LSC presenta les següents finalitats:

  1. La devolució de les aportacions o, en el cas de les SA, la condonació de desemborsaments pendents, perquè el capital que s’havia fixat era una xifra excessivament elevada. Aquest és un supòsit residual. Es produeix, doncs, tant una reducció del capital com del patrimoni.
  2. La constitució o l’increment de la reserva legal o de reserves voluntàries, de manera que es converteix capital en reserves, sense que es redueixin els recursos propis. Es produeix una reducció nominal (és a dir, de la xifra del capital comptable).
  3. El restabliment de l’equilibri entre el capital i el patrimoni de la societat disminuït arran de pèrdues. La reducció de capital és obligatòria en el cas de societats anònimes quan el seu haver social s’hagi vist reduït per sota de dues terceres parts de la xifra del capital social i hagués transcorregut un exercici social sense que s’hagués recuperat el patrimoni (art. 327 LSC). Es produeix una reducció nominal.

Pel que fa a les modalitats (art. 317.2 LSC), n’hi ha tres:

  1. Mitjançant una disminució del valor nominal de les accions o participacions, de manera que equivalguin a la xifra del capital reduït.
  2. Amortitzant un determinat número d’accions o participacions (per exemple: una de cada dues), de manera que s’extingeixen les amortitzades fins a l’obtenció de la nova xifra del capital reduït.
  3. Agrupant diverses accions o participacions per a bescanviar-les per una de nova (exemple: cada acció nova per tres de les antigues).

Ara bé, quan es redueix el capital per pèrdues, necessàriament haurà d’afectar totes les accions o participacions (art. 320 LSC). ´

B.- PROCEDIMENT PER A LA REDUCCIÓ

El procediment és el típic de tota modificació estatutària (convocatòria de la Junta, la seva vàlida constitució (amb el quòrum reforçat exigit a l’art. 194.1 LSC per a les SA) i l’adopció de l’acord per majoria, que haurà de ser reforçada en el cas d’una SL (art. 199 a) LSC), però amb una sèrie d’exigències particulars:

  1. L’acord de la Junta, com a mínim, haurà d’expressar la xifra de reducció del capital, la seva finalitat, la modalitat mitjançant la qual s’ha de dur a terme, el termini d’execució i la suma que, si s’escau, s’ha d’abonar als socis (art. 318 LSC).
  2. Quan la reducció es realitzi a través de l’amortització d’accions i participacions i reemborsament als socis, en mesura que no els afecti per igual, es considerarà que ens trobem davant d’un supòsit similar al de la modificació perjudicial a una classe d’accions o participacions concretes. En les SA, és necessari un acord de la majoria dels accionistes interessats [entenem com a accionistes interessats, d’acord amb el que disposa l’art. 170.2 RRM, els accionistes afectats per l’amortització, és a dir, els que sortiran de la societat com a conseqüència d’aquesta]. En canvi, en les SRL, es requereix el consentiment individual del titulars d’aquestes participacions afectades (art. 329 LSC). En tots dos casos, s’ha de seguir la regla de la prorrata que estableix l’article 330 LSC: La devolució del valor de les aportacions als socis s'ha de fer a prorrata del valor desemborsat de les respectives participacions socials o accions, llevat que, per unanimitat, s'acordi un altre sistema. 
  3. L’acord de la reducció del capital haurà de constar en Escriptura Pública (arts. 170 i 201 RRM); s’ha d’inscriure en el Registre Mercantil, com tota modificació estatutària; i, finalment, s’ha de publicar al Butlletí Oficial del Registre Mercantil. En el cas de les SA, cal que tot acord de reducció s’hagi d’anunciar al seu lloc web o en un diari de gran tirada en la província en què la societat tingui el seu domicili (art. 319 LSC).

C.- LA TUTELA DELS CREDITORS

L’acord de reducció del capital pot fer disminuir les garanties patrimonials de les societats, cosa que perjudica els creditors. Per això, la Llei estableix certes cauteles. Ara bé, aquestes cauteles són inútils quan parlem d’una reducció nominal, en la qual tan sols es produeix una reducció de la xifra del capital comptable, i no hi ha pas una reducció del patrimoni.

  1. Dret d’oposició dels creditors de la societat anònima: quan es redueix el capital per a restituir aportacions als socis o condonar dividends passius de la societat, la Llei preveu un dret especial d’oposició que poden exercitar els creditors, el crèdit dels quals hagi nascut abans de la data de l’últim anunci de l’acord de reducció de capital. Aquesta oposició s’ha d’exercitar en el termini d’un mes a partir d’aquest últim anunci i es paralitzarà la reducció fins que es garanteixi al creditor/s els seus crèdits d’acord amb l’art. 337 de la Llei. L’art. 334 LSC exclou aquest dret si llur crèdit ha nascut després de la data de l’últim anunci o quan el seu crèdit ja hagués estat degudament garantit. O en els casos en què la reducció de capital no produeix cap mena de reducció de les garanties patrimonials a favor dels creditors: és el cas de la reducció per pèrdues. La reducció per pèrdues no es podrà dur a terme si la societat compta amb reserves voluntàries o si la reserva legal excedeix el 10% (art. 322.2 LSC). Aquest dret d’oposició tampoc no es podrà exercitar en els casos de reduccions per a constituir o incrementar la reserva legal (que en cap cas podrà donar lloc a reemborsaments als accionistes), o quan la reducció es dugui a terme amb càrrec a beneficis o reserves lliures o mitjançant l’amortització d’accions pròpies adquirides a títol gratuït (veure casos art. 335 LSC).
  2. Responsabilitat solidària dels socis de la societat de responsabilitat limitada: en les SL, hi ha la responsabilitat solidària dels socis a qui s’hagués restituït llur aportació, totalment o parcial, pels deutes socials anteriors a la data d’oposabilitat a tercers de la reducció (art. 331 LSC). Aquesta responsabilitat queda limitada a l’import d’allò percebut i prescriu al cap de cinc anys de la oposabilitat a tercers. Si bé també és cert que  A les societats de responsabilitat limitada, els estatuts poden establir que cap acord de reducció del capital que impliqui restitució de les seves aportacions als socis es pugui portar a efecte sense que transcorri un termini de tres mesos a comptar de la data en què s'hagi notificat als creditors (art. 333.1 LSC), de manera que Durant el termini esmentat, els creditors ordinaris es poden oposar a l'execució de l'acord de reducció, si no se satisfan els seus crèdits o la societat no presta garantia. (art. 333.3 LSC).

En tot cas, la responsabilitat dels socis no tindrà lloc si, quan s’acordés la reducció, es dotés una reserva en el balanç amb càrrec a beneficis o reserves lliures per un import idèntic al que s’hagués restituït als socis (art. 332 LSC).

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12.1 Kb)   pdf (138.6 Kb)   docx (15.6 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com