ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Jerarquia d’exposició: Estudi d'un cas


Enviado por   •  10 de Abril de 2020  •  Trabajos  •  1.066 Palabras (5 Páginas)  •  95 Visitas

Página 1 de 5

Jerarquia d’exposició: Por a conduir o amaxofòbia

  1. Resum del cas

  1. DADES GENERALS DE LA PERSONA

Esther és una dona de 49 anys, va néixer el 21 de maig del 1968 a Barcelona, i està casada. La família de la pacient està formada pels seus dos fills, un noi de 20 anys i una noia de 18 anys, i el seu marit. En el domicili familiar viuen els quatre membres. És graduada en Ciències Econòmiques i Empresarials i actualment treballa com administrativa a l’empresa que tenen el seu marit i ella. No presenta cap tipus d’antecedents mèdic ni psicològics d’interès. La pacient presenta por patològica a conduir (o amaxofòbia). Va començar a conduir quan tenia 38 anys, però al cap de pocs anys va deixar de fer-ho.

  1. SITUACIONS TEMUDES I EVITADES

Presenta incapacitat d'afrontar el repte de conduir. El sol fet d'imaginar-se en el seient del conductor la paralitza i li crea una gran ansietat, la qual en definitiva la porten a l'evitació de la situació i, per tant, deixar de condir. Assegura tenir por a conduir per ella mateixa, a tenir un accident de cotxe a causa de les seves capacitats com a conductora. L'ansietat incrementa si condueix acompanyada per una altra persona, segons la grandària del cotxe (a més gran més ansietat). Té por, que en anar tan nerviosa, s'equivoqui de palanques, no girar adequadament, fer mal a alguna persona.

  1. EXPECTATIVES I INTERPRETACIONS COGNITIVES

La pacient se sent incapaç de posar-se al volant del cotxe. Refereix que el sol fet d'asseure's en el seient del conductor li provoca reaccions de sudoració, palpitacions, cefalees i tensió muscular.

El fet de conduir li crea una pressió mental i una ansietat generalitzada causada per la mateixa inseguretat i poca confiança en ella mateixa. Li aterra el no tenir les capacitats suficients per conduir amb seguretat i, a causa d'això tenir un accident. Té pensaments catastrofistes en els quals anticipa que perd el control i provoca un accident fatal. Alberga pensaments negatius del tipus: Perquè altres persones poden i jo no?

  1. CONDUCTES DEFENSIVES

Es produeix una resposta d'escapament o evitació, és a dir, no conduir. Aquesta conducta d'evitació provoca una disminució de les sensacions negatives, produint-se així un reforçament negatiu d'aquesta conducta d'evitació que acaba per instaurar la fòbia.

  1. FACTORS QUE INFLUEIXEN EN LA POR I EVITACIÓ

El cas de la pacient és una persona amb un estil de pensament perfeccionista i controladora. A més, manté la creença de què la seva capacitat per afrontar les dificultats del tràfic és insuficient, té la sensació de ser un perill per la circulació i això li provoca una ansietat creixent. Una de les característiques que determina aquesta por a conduir és el fet d'anar acompanyada d'una persona. També creu que el seu marit no li va facilitar el seu desenvolupament com a conductora, ja que qüestionava el com ho feia i li controlava amb excés qualsevol possible petita destrossa del cotxe (ratllada, forat, etc.). D'altra banda, també creu que el seu problema per afrontar la situació d'agafar el cotxe es va magnificar en el moment en què el seu marit va decidir canviar de cotxe per comprar-se un de més gran que l'anterior.

  1. Jerarquia d’exposició, amb les seves puntuacions:

Situació

Ansietat (1-9)

Asseure’s en el seient del conductor durant cinc minuts i encendre el motor.

1

Conduir sol per un circuit ampli tancat a la circulació amb un cotxe de petita grandària.

3

Arrancar i incorporar-se a la circulació, sol, amb un cotxe de petita grandària.

4

Conduir acompanyat per un circuit ampli tancat a la circulació amb un cotxe de petita grandària.

6

Arrancar i incorporar-se a la circulació, acompanyat, amb un cotxe de petita grandària.

7

Conduir sol per un circuit ampli tancat a la circulació amb un cotxe de grandària mitjana.

7

Arrancar i incorporar-se a la circulació, sol, amb un cotxe de grandària mitjana  

7

Conduir acompanyat per un circuit ampli tancat a la circulació amb un cotxe de grandària mitjana.

8

Arrancar i incorporar-se a la circulació, acompanyat, amb un cotxe de grandària mitjana  

8

Conduir sol per un circuit ampli tancat a la circulació amb un cotxe de grandària gran.

9

Arrancar i incorporar-se a la circulació, sol, amb un cotxe de grandària gran.

9

Conduir acompanyat per un circuit ampli tancat a la circulació amb un cotxe de grandària mitjana.

9

Arrancar i incorporar-se a la circulació, acompanyat, amb un cotxe de grandària gran

9

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.6 Kb)   pdf (52.5 Kb)   docx (216 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com