ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La bogeria: diferents explicacions des de la Psicologia social


Enviado por   •  21 de Octubre de 2015  •  Trabajos  •  2.961 Palabras (12 Páginas)  •  63 Visitas

Página 1 de 12

Activitat 1

La bogeria: diferents explicacions des de la Psicologia social

En aquesta primera PAC es basava en la realització d’un debat dins de l'aula. Aquesta activitat tenia com a idea central treballar, des d’un punt de vista psicosocial, el concepte de bogeria. Per a això calia llegir el mòdul 1 del material didàctic i un petit conte de Gabriel García Márquez on es podia percebre una situació relacionada amb el tema d'aquesta primera activitat. Aquí exposarem algunes de les conclusions i comentaris als quals podem arribar després d’aquests dies de treball.

Sobre el concepte de psicologia social

La psicologia social no es defineix per un objecte, sinó per un discurs. No hi ha objecte algun que pugui ser reclamat com “propietat” intel·lectual de cap disciplina. Bastarà definir la psicologia social com l'estudi de l'ésser humà en el seu mitjà social o com l'estudi de les influències de la societat en la persona, per adonar-nos que qualsevol de les restants ciències socials coincideixen en aquestes definicions. Per posar un exemple, la problemàtica de la delinqüència és analitzada per multitud de disciplines i subdisciplines: sociologia, antropologia, dret, psicologia de la personalitat, psicopatologia, criminologia, criminologia ambiental, etc. Cap pot dir que posseeixi l'objecte. Totes ofereixen conjunts de conceptes, principis, suposats i marcs teòrics, més o menys diferenciats, més o menys coincidents, que poden ser rellevants per parlar sobre delinqüència. Fins i tot, el camp que denominem “criminologia” no deixa de ser una etiqueta de conveniència doncs, els qui s'identifiquen amb ella, prenen prestades idees i plantejaments de totes les altres.

La psicologia social té un cos peculiar de coneixements amb els quals s'elabora el discurs psicosocial, incloent algunes teories clàssiques, certs autors i tradicions de pensament, cert nombre de conceptes clau (actituds, identitat, normes, poder, etc). El resultat és que el discurs psicosocial pot ser aplicat per tractar sobre qualsevol temàtica, fenomen o problemàtica humana (per tant, d'índole social), sense que això resulti estrany o desencertat. En conseqüència, les anomenades malalties mentals no són una temàtica aliena als interessos i les possibilitats de reflexió des d'un discurs psicosocial.

No hi ha una sola opció teòrica per elaborar el discurs psicosocial, com bé s'aprecia a la llista de tradicions presentades en el mòdul primer dels materials o en qualsevol lectura sobre la història de la nostra disciplina. En el marc d'aquesta assignatura preval una opció construccionista (PSC), la qual s'identifica amb certes nocions o principis bàsics de reflexió sobre l'ésser humà i la societat. Per exemple, el rebuig de l'individualisme, l’antiessèncialisme, el rebuig de les metodologies de tall experimental clàssic, etc. Com veurem al llarg de l'assignatura, una peça fonamental en aquesta perspectiva és la importància del llenguatge (pràctiques discursives) en la construcció del món social i de la pròpia persona com a objecte de reflexió.

En aquesta primera activitat pràctica, hem intentat posar de manifest les diverses opcions teòriques per a l'elaboració del discurs psicosocial (PSP, PSS, PSC), amb l'objectiu d'introduir el construccionisme com un plantejament vàlid per a la reflexió sobre els temes dels quals pot ocupar-se la psicologia social. De manera orientativa, en aquest document intentarem complementar els comentaris i suggeriments que han aparegut en els darrers dies.

1. La importància de l'etiquetatge

Al primer moment de sol·licitar atenció, la persona que acudeix a un especialista clínic (psiquiatre, psicòleg clínic, psicòleg educatiu, psicoanalista) rep un “diagnòstic”, una etiqueta que redefineix la seva situació problemàtica dins l'esfera de la malaltia mental o del trastorn psicològic. Ara és un “malalt” (avui dia, ja no s'utilitzaria l'expressió “està boig”, encara que segueix formant part del llenguatge comú, i amb molta facilitat les connotacions d'aquesta etiqueta li seran aplicades per les persones del seu entorn social, familiar, laboral, d'amistat, etc.). Evidentment, no és el mateix rebre l'etiqueta de depressiu que la de psicòtic o la d'hiperactiu (en un nen/a), ni és el mateix que l'etiqueta s'acompanyi d'un diagnòstic de trastorn transitori. Allò que succeirà, en qualsevol cas, és que la persona haurà d'acostumar-se a definir-se a si mateixa amb conceptes i valoracions que pertanyen a la lògica de la malaltia mental. Ara és una persona “amb símptomes”, que té un “trastorn” i que “necessita ajuda professional” per a “guarir-se”.

En relació al seu context social, s'unirà la preocupació de la seva família amb el temor dels seus companys de treball. Atès que la major part d'ells no tenen estratègies per tractar amb un “malalt mental”, es deixaran portar pels estereotips que la nostra societat ha desenvolupat sobre aquest tema. En un dels articles de premsa que heu llegit per aquesta activitat, es parla de persones depenents, desmotivades, necessitades, perilloses. Es parla de persones anormals i d'estigmes socials. Es parla també de com les persones desitjaran ocultar el seu diagnòstic “per por al rebuig social” (en el conte de García Márquez, la protagonista, directament, és considerada com a malalta mental pel simple fet que arriba al centre dins d'un vehicle que transporta malaltes mentals).

Podríem dir que la persona comença a viure el cicle de la malaltia: pateix episodis simptomàtics, acudeix a l'especialista o és internat en un centre de salut, passa a dependre de la medicació, pateix recaigudes o episodis, ha d'acudir a revisions, es comença a relacionar amb associacions de persones en situació similar. La seva vida ha canviat. Fins a quin punt el canvi és conseqüència de la seva suposada patologia o de l'etiquetatge és una pregunta mal formulada: podria haver-hi un error de diagnòstic, però una vegada que comença, la força social de l'etiquetatge marca la seva nova vida.

És molt interessant la manera com, les persones diagnosticades que aconsegueixen prosseguir o refer la seva vida amb èxit, emfatitzen la importància de les etiquetes i de les categories socials (els noms amb els quals la societat -i qualsevol de nosaltres- parlem de nosaltres mateixos). El “triomfador”

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (19.3 Kb)   pdf (59.8 Kb)   docx (18.7 Kb)  
Leer 11 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com