ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Musica y emociones.


Enviado por   •  15 de Enero de 2017  •  Trabajos  •  2.557 Palabras (11 Páginas)  •  140 Visitas

Página 1 de 11

4.- EL PÚBLIC

4.1 Història

4.1.1 Història i diferències del públic a grans trets

Des d'on ens trobem ara, el paper de l'artista en el passat té una atractiva simplicitat. l'art occidental es va utilitzar per preservar l'status quo* L'aristocràcia, que comprèn l'església, la cort i els esglaons superiors als militars, d'encàrrec per a confirmar la importància de l'ordre.

En el cas de l'església, el missatge d'un retaule pintat era explícit. El teatre i l'òpera es van presentar a la cort. Però quan, en l'últim acte, un déu baixava a través de la maquinària escènica per solucionar l'embolic que els simples mortals havien aconseguit,  qualsevol príncep o duc se sentien tranquils de la rectitud de la jerarquia social.

La Il·lustració va canviar la naturalesa de l'ocupador de l'artista, però no de la seva ocupació. Si un ric comerciant va voler mostrar la seva riquesa i sabor, encarregava un retrat.

Hi ha una enorme diferència entre aquells temps i els actuals: tot l'art creat tenia un context immediat. El retrat estava directament a la paret del comerciant. S'havia fet per ell, la seva família i els seus convidats. L'artista era el seu criat, que realitzava una funció específica.

Per descomptat, si els artistes eren solvents, eren lliures per gaudir dels seus talents en el seu temps lliure. O podrien provar sort empenyent els límits del que era acceptable per als seus emprenedors - JS Bach va gravar la seva congregació de Leipzig amb elements complicats de la Passió. Però per guanyar aquestes llibertats que tenien primer havien de lliurar el que l’amo els havia demanat.

Escriure una història del públic a les arts seria una feina de gran envergadura. Per començar, cada art té la seva pròpia escala de temps. Hi havia un públic per al teatre grec de 2.000 anys abans de la primera casa d'òpera. L'arribada de la impremta a 1476 va possibilitzar un nombre de lectors de literatura (entre la població alfabetitzada), però no va ser fins que la fotografia es va ficar en el seu pas 250 anys després, que un públic massiu pogués veure una reproducció exacta d'una pintura.

No obstant això, aquestes mateixes anomalies mostren una mena de quadre incomplet de la majoria de les històries de l'art. Quan un biògraf de Beethoven diu que el compositor va recaptar fons per a un concert públic de la seva música a Viena, m'agradaria saber quin tipus de gent va anar-hi, i amb quin tipus de música que estaven familiaritzats. Després de tot, la majoria de les seves peces van ser encarregades per aristòcrates i donades les seves estrenes darrere de les portes tancades de palaus.

D'altra banda, hem perdut la intimitat de la relació entre l'artista i el públic. Al segle 19, quan el públic reconeixia que el seu tutor local o compositor tenien alguna cosa especial per presentar al món seria probable que oferiren suport. Els centres d'arts escèniques no eren museus de patrimoni, sinó llocs on la gent anava a experimentar l'originalitat.

Després de llegir l’article complet (The untold history of the audience, Bryan Hunt) , he entès que el que empenyia al públic als centres d’arts (ja fos música, teatre, dansa, pintura, etc) era, per una banda, una raó social per demostrar la importància que tenien diverses persones que podien permetre’s un criat artista, per afirmar la seva classe social (aristocràcia, burgesia, etc) i per una altra banda, una raó més realista en el dia a dia; els centres d’art eren llocs on la gent descobria i experimentava amb les diferents arts, per enriquir-se, aprendre o fins i tot agafar idees per projectes propis.

4.1.2 La música en societat al llarg dels períodes 

Edat Mitjana

Cap al final de l'Edat Mitjana, al voltant dels segles 12 i 13, la música va començar a moure’s fora de l'església. nobles francesos anomenats trobadors i trobadores van estar entre els primers a haver escrit cançons seculars. La música d'aquest perdíode estava continguda entre la noblesa, amb joglars de la cort que realitzen per a ells. També hi havia joglars errants que realitzaven la música i acrobàcies en castells, tavernes i places de la ciutat. Aquestes persones es trobaven entre la classe social més baixa, juntament amb les prostitutes i esclaus, però eren importants perquè passaren al llarg de la història

Renaixement

La música va ser cada vegada més popular durant aquest període. Gran part d'això es va deure a la invenció de la impremta, que va fer possible circular còpies de música. El nombre de compositors també va començar a augmentar. El Renaixement va tenir l'ideal de "l'home universal" i creu que tota persona educada havia de ser entrenada en la música. Els músics seguien treballant a les esglésies, els tribunals i les ciutats. La mida dels cors de l'església va créixer. Però a diferència de l'Edat Mitjana, on només uns pocs solistes duen a terme a l'església, tot un cor masculí ara cantaria. La música seguia sent important en l'església, tot i que s'havia desplaçat més a la justícia. Els reis, prínceps, ducs i tots eren fins compositors. Un tribunal només podria haver tingut de deu a seixanta compositors que consta de vocalistes i instrumentistes. Hi va haver un director musical de cada tribunal de compondre i dirigir intèrprets de la cort. Els músics de la ciutat duien a terme processons cíviques, casaments i serveis religiosos. Tenien un estatus més alt en la societat amb una millor remuneració, i volien ser coneguts i buscats, reconeguts pel seu treball.

Barroc

Hi havia una nova demanda de música durant aquest període. Les esglésies, les corts aristocràtiques, teatres d'òpera, i municipis volien música. Els compositors van ser pressionats per escriure nova música perquè el públic no volia escoltar peces de música "passades de moda". Els compositors dels tribunals i de més prestigi els van pagar bé, però encara els consideraven un servent de la cort. No podien sortir ni per vacances sense el permís del patró. La demanda de música a l'església va ser més gran pel que fan servir els músics, tot i que se'ls pagava menys i tenien menys estatus que els músics de la cort. En el Barroc, una persona es convertia en un músic generalment per ser el fill d'un músic o un aprenent. Un aprenent anava a viure a la casa del músic i, a canvi de la instrucció del nen feia treballs per al músic. Als orfenats donaven formació musical a fons als nens i nenes que hi vivien. La paraula conservatori, que avui significa una escola de música, es va originar de la paraula llatina per a la llar orfes’. Els músics en general havien de passar una prova difícil per tal de rebre una feina. La prova va ser en general fer i presentar  composicions, però a vegades la prova consistia en requisits no musicals: contribuir al tresor de la ciutat, o casar-se amb la filla d'un músic.. L'edat barroca va començar el brot de la música en la societat, i va continuar a florir encara més.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (16 Kb)   pdf (309 Kb)   docx (162 Kb)  
Leer 10 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com