ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

QUÈ ÉS LA RETÒRICA ?


Enviado por   •  19 de Octubre de 2022  •  Apuntes  •  5.852 Palabras (24 Páginas)  •  43 Visitas

Página 1 de 24

Retòrica Curs 2022/2023

TEMA 1 : QUÈ ÉS LA RETÒRICA ?          

 1.QUÈ ÉS LA RETÒRICA ?

““La retòrica és una disciplina que es dedica tant a la construcció de discursos persuasius eficaços com a la teorització sobre la manera com s'aconsegueixen aquests discursos. És una disciplina, per tant, teòrica i aplicada sobre la capacitat de convéncer amb l'ús de la paraula.””

“Art de l’eloqüencia, d’utilitzar el llenguatge d’una manera eficaç per a delectar, commoure o persuadir a l’auditori”

... La retòrica  té uns orígens molts antics ( la  Grècia clàssica) .Podem entendre-la com  l’art de “convèncer, persuadir”, en general podem dir que és el poder de la paraula. És important la probabilitat del que jo dic per poder argumentar i convèncer, per així poder aplegar a  persuadir .Ara bé , que entenem per persuadir ?

“L’intent del ésser humà d’influir en un altre mitjançant  paraules, és a dir, aconseguir amb raons i arguments que una persona actue o pense d'una manera determinada”

Cal entendre que la retòrica està present en el nostre dia a dia , a través de diferents manifestacions , com bé pot ser el cas de : entrevistes de treball, publicitat, a l’àmbit educatiu, la política o inclús el anomenats “ influencers”.

La retòrica la podem entendre com dos conceptes:

  1. Habilitat pràctica: sistematització del conjunt d'instruccions o regles que permeten la construcció de discursos que són codificats per influir persuasivament en el receptor. Tècnica de preparació del discurs persuasiu
  2. Ciència : estudi d'aquests discursos, textos
    A la retòrica podem diferencia 3 tipus o vessants les quals ja van ser establides per  Aristòtil en els temps antics, així doncs, cal  estudiar-los en el seu context i en les diferents situacions per poder classificar-los . Aquests tres tipus de retòrica són :JUDICIAL , EPIDÍCTICA , DELIBERATIVA

JUDICIAL

Té com a fi jutjar el just i injust davant d'un tribunal; es basa en l'acusació i la defensa( podem dir que se centra en el passat)

EPIDÍCTICA

Per la seua part versa sobre el present. També anomenat “demostratiu” és el discurs que apel·la al públic a atendre i mirar el que succeeix en l'ací i l'ara

DELIVERATIVA

La fi del qual és decidir entre l'útil i el nociu en els assumptes de govern, i els mitjans del qual són exhortar i dissuadir. Se centra especialment en el futur

1.1 La retòrica com a disciplina...

Dos elements claus dins de la retòrica com a disciplina són tant la llengua com la persuasió. I es que la retòrica estudia com s’elabora el discurs ( oral o escrit) i com, quan i per què els discursos són persuasius, a més de com per mitjà de la llengua podem canviar aspectes de la nostra societat. Per aquest motiu, aquesta està estretament relacionada amb la gramàtica ( normativa), ja que  ens ajuda a l’hora d’elaborar un discurs (utilitzant llenguatge adequat, expressions i forma correcte). És necessari parlar bé per així no perdem  la  credibilitat.

1.2 Es pot aprendre la retòrica...?

Tot i que generalment es pense que  la capacitat de parlar bé és un don i qui no el té no pot aprendre, això no és així , i és que la retòrica si que es pot aprendre.  En aquest sentit , es fa us de tècniques, recursos, figueres retòriques... i sobretot la PRÀCTICA. Així doncs també és essencial tindre el coneixem de la llengua i la norma. ( De fet molts dels oradors més importants al llarg de la historia  han aconseguit superar totes les seues dificultats i problemes de dixio  )El fet de comprendre la retòrica, les seues eines i els seus conceptes basics ens capaciten per utilitzar-la. El fet  de saber determinar per que uns arguments prosperen i d’altres no ( estudiar per que als arguments convencen i altres no, i poder fer que aquells que no siguin més persuasius.

2.ORIGENS

La retòrica és una disciplina pròpia de la cultura occidental. Naix en el món antic, més concretament  a Siracusa ( GRÈCIA).  Aquesta va néixer en la Atenes Democràtica ( on tots els ciutadans tenien dret a participar a la política) és per això que  el clar objectiu d’aquesta disciplina era  sistematitzar l’activitat comunicativa que es realitzava en els discursos i ensenyar als ciutadans a defensar-se davant dels tribunals ( podem dir que naix per una necessitat pràctica)

Segons el mite, Córax  ( mestre )i Tisias  ( deixeble), van ser les dos figures que van iniciar la retòrica. Córax va escriure el tractat de TÉCHNÉ RHETHORIQUÉ per ajudar als ciutadans  a  defensar les seues demandes en els tribunals, a persuadir ( no obstant hui en dia no els conservem). Realment açò és una llegenda, si que cal destacar el paper d’Aristòtil ( el qual parla d’aquests  dos als seus textos)

Altres personatges importants al context grec...

  • Gòrgies: difon els preceptes de la retòrica de Còrax  
  • Atenes: plena de mestres i practicants de la retòrica ( sofistes)
  • Plató : el qual considera que la retòrica no és important, ja que aquest busca la veritat, així doncs aquest considera que el llenguatge pot emmascarar la veritat, ataca la retòrica

Per tant, podem dir que Aristòtil és el pare de la retòrica ja que la defineix, estableix la seua funció ¡, categories importants en el estudi del discurs... Així doncs també va establir que la feina del retòric era buscar els millors mecanismes per a persuadir. La retòrica és una habilitat pràctica i, com a tal, es pot ensenyar. Crucial: formar-se un judici sobre l'audiència (interessos,

prejudicis…) . A més no sols va establir les tres branques de la retòrica,( epidíctica, judicial, deliberativa)  sinó també els 3 pilars , aquelles eines de persuadir:

  • ETHOS (fa referencia a l’autor, a la credibilitat. Importància de la reputació, de l’autoritat, de com te presentes davant l’auditori, comunicació no verbal)
  • PATHOS ( sentiments, per aconseguir així que les nostres paraules tinguin eficàcia, cal que connectem amb l’espectador, empatizar )
  • LOGOS ( persuadir mitjançant un pensament lògic i racional, és a dir, la part més científica, el raonament, els motius, dades, estudis, gràfiques... ) Sil·logismes combinació de premisses per a extraure’n una nova

En aquesta procés de consolidació i origen  de la retòrica, va tindre un paper essencial l’obra anònima, coneguda com  RHETORICA AD HERENIUM  ( 90 a.c): és un tractat en llatí, de caràcter anònim que  va assentar les bases de la retòrica establint així les 5 parts del discurs . A més  va comptar amb una  àmplia difusió en l’edat mitjana i en el Renaixement. El més important des de l'època de Ciceró fins a Shakespeare.

Dins del món romà podem destacar  la seua consolidació a partir de la figura de  CICERÒ ( 106 a.C- 43 a.C) el qual també va ser mestre de oratòria i va escriure la seua obra  De Oratore

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (34.8 Kb)   pdf (198.6 Kb)   docx (31.2 Kb)  
Leer 23 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com