ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

CONFERÈNCIA: EL PLA ESTRATÈGIC DE SERVEIS SOCIALS, PER NÚRIA FUSTIER


Enviado por   •  10 de Marzo de 2020  •  Apuntes  •  1.102 Palabras (5 Páginas)  •  151 Visitas

Página 1 de 5

CONFERÈNCIA: EL PLA ESTRATÈGIC DE SERVEIS SOCIALS, PER NÚRIA FUSTIER

El Pla Estratègic de Serveis Socials va arribar amb l'aprovació de la Llei 12/2007, una llei que exigeix l'elaboració d'un Pla estratègic. Aquest pla, es duu a terme partir de:

  • Un procés participatiu on es valora d’una manera molt positiva la l’opinió de la ciutadania, i en especial de professionals del sector dels serveis socials pel que fa a qüestions que afecten a la planificació i la prestació de serveis rellevants per donar resposta als actuals reptes socials. S’estructura en dos fases, una primera de diagnòstic per avaluar la situació de partida dels sistema de serveis socials des de el punt de vista qualitatiu, i una segona fase de recollida de propostes per a la elaboració del pla estratègic i el pla de qualitat.

                -El pla de qualitat es l’instrument basic per assegurar el desenvolupament                 i l’aplicació dels criteris de qualitat i forma part del Pla estratègic de serveis                 socials, el qual orienta la gestió dels Serveis Socials cap a la qualitat ja que                 conté els elements clau que ha de desenvolupar el Pla de qualitat.

  • Te un únic objectiu: ordenar el conjunt de mesures, recursos i accions necessàries per assolir els objectius de la política de serveis socials.
  • Aplica un seguit de criteris metodològics: diagnòstic, memòria econòmica, aplicació territorial...)
  • Ha de comptar amb l’aprovació del Govern i el previ pronunciament al Parlament.
  • Te una vigència de 4 anys

Compta amb cinc eixos estratègics o línies d’actuació les quals orienten la intervenció dels professionals garantint en tot moment la professionalitat del servei:

        Eix 1: El dret de les persones als serveis socials

Reconeixement del drets i deures de les persones a través del desplegament normatiu, com a base per al desenvolupament i l’accés a les prestacions que ofereix el sistema.

        Eix 2: L’oferta de prestacions de qualitat

Conjunt d’accions que porta a terme el Sistema Català de serveis socials per garantir una vida digna a la ciutadania en totes les etapes de la seva vida. En aquest sentit s’ha de treballar per garantir:

  •  Una oferts flexible que respongui a las múltiples necessitats de la població
  • Una oferta que incorpori la prevenció de les necessitats socials i l’acció comunitària
  • Prestacions de qualitat, eficàcia i eficiència
  • Cobertura de les necessitats d’una manera equitativa

        Eix 3: La vertebració del sistema i el treball en xarxa

 La vertebració del sistema, permet en gran mesura aconseguir la universalització del serveis i unes prestacions de qualitat que responguin a les necessitats de les persones.

        Eix 4: Les persones que treballen en el sistema: motor i punt de referencia

El motor de serveis socials son les persones que articulen i ofereixen les prestacions a les persones usuàries.

        Eix 5: Planificació i avaluació basades en el coneixement

La planificació i l’avaluació son elements claus en el sistema ja que marquen l’inici de cada cicle de la seca actuació. La planificació garanteix un camí segur mentre que l’avaluació permet valorar, reconduir i comunicar les actuacions realitzades i esdevé el punt de partida cap a altres planificacions.

        Actualment està pendent l'aprovació del pla estratègic de serveis socials (2020-2024), per a que aquest sigui aprovat s’ha de contrastar a mitjançant un procés participatiu que tal i com he indicat abans  busca implicar a professionals del sector, la ciutadania... Un cop finalitzat el procés participatiu i sistematitzades les seves aportacions haurà de ser aprovada al Parlament i als òrgans consultius pertinents.

Aquest nou pla inclou els element que han contribuït a modificar l’estructura de la societat i especialment, el canvis que han promogut les polítiques socials i concretament en els serveis socials:

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.5 Kb)   pdf (75 Kb)   docx (12 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com